Ekspert til FOA-Dennis: Du vrøvler om løndumping i nyt udspil

Det er noget sludder at hævde, at det nye integrationsudspil fra DA og LO vil gå udover danskernes lønninger, mener arbejdsmarkedsforsker.  (Foto: Foto: Henning Bagger/Scanpix)

Der er ingen grund til at bekymre sig over, om det nye integrationsudspil fra DA og LO vil skabe løntrykkeri. Udmeldingen kommer fra ekspert Flemming Ibsen.

Der er ingen grund til at frygte, at det vil lede til social dumping, hvis Dansk Arbejdsgiverforening og LO's forslag om en ny integrationsgrunduddannelse for flygtninge bliver virkelighed.

Det mener arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus fra Aalborg Universitet, Flemming Ibsen.

- Der er ikke tale om social dumping i traditionel forstand, for mange flygtninge er ikke kvalificeret til at få løn efter en dansk overenskomst, siger han til Avisen.dk.

Et eksempel på social dumping er, hvis en polsk elektriker, med samme kvalifikationer som en dansk elektriker, får 80 kroner i timen, mens den danske elektriker får 150 kroner i timen, forklarer arbejdsmarkedseksperten.

Selvom det fælles indspil fra arbejdsgiverne og fagbevægelsen først blev færdigt sent i går aftes, har der allerede været stor debat om den nye ordning.

FOA's formand Dennis Kristensen er en af dem, der har råbt vagt i gevær. Det samme har Enhedslisten, der advarer om, at det nye flygtningeudspil kan føre til løntrykkeri.

Også på Avisen.dk’s Facebook-side har flere læsere vendt tommelen ned ad til det nye udspil, som de frygter vil føre til løndumping.  

Heller ikke indslusningsløn

En af kritikpunkterne fra Dennis Kristensen var også, at der med den nye ordning, vil komme forhold, hvor kommunerne kan nøjes med at betale flygtninge 49 kroner i timen.

- Jeg er simpelthen så forarget over den form for indslusningsløn og løndumping, sagde Dennis Kristensen til Avisen.dk tidligere på dagen.

Men det er simpelthen ikke rigtigt, mener Flemming Ibsen.

- Det er noget vrøvl. Det er ikke indslusning, for man er nede på et meget lavere beløb, siger han.

Indslusningsbeløbene lå på omkring 70 kroner i timen, forklarer han. Men det nye udspil vil en anden vej.

- Det er uddannelsespladser, hvor man giver flygtningene noget at leve af. Det skal de jo  under alle omstændigheder have, siger han og uddyber, hvordan de nye forløb vil fungere:

- Man har taget modellen fra nogle ordninger, man kender i forvejen, hvor man kombinerer arbejde med uddannelse. Det er sådan set hensigtsmæssigt nok, for det vil hjælpe flygtninge med både sprog og faglige kvalifikationer.

Kan give uheldige udfald

Arbejdsmarkedsforskeren vil dog ikke helt udelukke, at den nye ordning kan komme til at ramme nogle danskere.

- Der kan være tale om, at man fortrænger dansk arbejdskraft, hvis den elevplads, en flygtning får, kunne være afsat til en dansker, siger han.

Heller ikke Lotte Andersen, der er chef for Jobudvikling og CSR hos service-koncernen ISS, mener, at det nye udspil er lig med billig arbejdskraft til virksomheder.