Ulovligt slik vælter ind over grænserne
Omfanget af illegal import af slik og chokolade er større end antaget, viser ny rapport fra Skatteministeriet. Foto: /free
Omfanget af illegal import af slik og chokolade er større end antaget, viser ny rapport fra Skatteministeriet.

Mængden af chokolade og slik, som ulovligt bringes til Danmark fra udlandet, anslås at være vokset med 50 procent på bare to år.

Det vurderer Skatteministeriet i en ny rapport om grænsehandel.

I 2011 anslås det, at der blev indført to millioner kilo ulovligt slik til Danmark, og i 2013 menes omfanget at være steget til tre millioner kilo.

- Skats afgiftskontroller tyder på, at den illegale handel har været væsentligt større end
hidtil vurderet. Derfor er skønnet for den illegale handel med slik og chokolade opjusteret siden den sidste grænsehandelsrapport, forklarer ministeriet.

Den ulovlige slik menes blandt andet at havne hos de mange forhandlere, som tilbyder kunderne selv at blande det søde indhold og betale efter vægt.

I første halvår af 2014 gennemførte Skat landsdækkende kontrol af 75 forhandlere af bland-selv-slik, og hver tredje solgte slik, hvor punktafgifterne ikke var betalt korrekt.

Sideløbende med stigningen i den illegale import anslår ministeriet også, at den samlede grænsehandel med slik og chokolade er steget fra cirka seks til omkring ni millioner kilo.

I alt udgør de importerede godter - lovlige såvel som ulovlige - kun en mindre del af danskernes samlede forbrug af slik og chokolade, som i 2013 udgjorde 93 millioner kilo.

/ritzau/