Det kan være svært at bryde gennem den "digitale mur", som opstår i rummet, når børn – og voksne – fordyber sig i iPads og telefoner. Selv i arbejdstiden sidder kolleger med åbne pc’er og telefonerne fremme, mens der bliver holdt møde. Mange genkender dette – og vi er måske også lidt skyldige selv.
For snart 3 år siden tog Katja Bamberger Bro derfor fat i emnet "digital pause" og opfandt samtalespillet Small Talk Big Questions, som netop er udkommet i sin 7 udgave og æskerne er nu trykt i mere end 100.000 styks.
Katja Bamberger Bro, 45, er founder af samtalespillet Small Talk Big Questions. Hun startede sit firma FOCKSy, da hun med sin familie flyttede hjem for snart 7 år siden efter 7,5 år i hhv. Stockholm og London. Foto: Privat
Katja fandt ud af, at når vi endelig slipper de elektroniske fristelser og taler sammen, er det ofte det samme, vi taler om: Hvad har du lavet i skolen/på arbejdet i dag? Hvad skal vi have til aftensmad? Og ’Har du haft en god dag’ – ikke spørgsmål som umiddelbart lægger op til meget ny forståelse af hinanden. Og det er der ikke noget at sige til, for ’hverdagsspørgsmålene’ har en funktion og det kan faktisk være rigtig svært liiiige at finde på et nyt og sjovt spørgsmål. Derfor opfandt Katja Small Talk Big Questions som en nem mulighed for børn, forældre, bedsteforældre og institutioner til hurtigt at skabe en digital pause og snakke om noget nyt.
Læg så den ipad væk!
- Når vi lægger iPads og telefoner væk og giver hinanden oprigtig opmærksomhed og LYTTER til hinanden, så opstår der næsten ’magi’, siger Katja på baggrund af alle de positive henvendelser, hun har fået fra familier, som har spillet Small Talk Big Questions.
- Kommunikation med nærvær er noget af det allermest befordrende for gode relationer, og alle vinder ved nærværende kommunikation, konstaterer Katja.
- Så når vi kommunikerer, er det altså vigtigt, at vi også dyrker det nærvær, som opstår og ikke sidder halvdelen af samtalen med et øje på mobilen, for at tjekke de seneste nyheder eller sms’er. For en af de ting, som ofte kan være svære at tale om – og forstår – for voksne, er den digitale verden, som er en stor del af de fleste børn og unges liv i dag. De sociale medier, snap, streaks og spil er ofte en jungle for både børn og voksne at finde hoved og hale i...
Nøgenbilleder og mobning på nettet
- I dag er det stadig nemmere for forældre at stå på sidelinjen til en fodboldkamp end til Fortnite. Og vi famler selv i junglen af GDPR og hvad vi må og ikke må. Det er svært at navigere i, og da jeg læste om det stigende antal voksne, der udgiver sig for at være unge og kontakter børn på nettet for at fralokke dem nøgenbilleder og tallene på, hvor mange børn som mobbes af andre børn på nettet, besluttede jeg mig for at indgå et samarbejde med Julemærkehjemmene og sætte yderligere fokus på tale om digitale vaner, trivsel, skolegang og mobning, fortæller Katja Bamberger Bro.
Det blev til en særudgave af Small Talk Big Questions, som udkom i marts lavet i samarbejde med Julemærkehjemmene.
For hver solgt udgave støttes Julemærkehjemmene med 15 kroner. Nogle af spørgsmålene handler netop om den digitale verden og giver via nemme spørgsmål mulighed for at sætte fokus på de emner, vi ellers kan glemme at spørge ind til i vores ’hverdagsspørgsmål’.
Julemærkehjemmene har en tæt kontakt med de 1.000 børn, som er på ophold hos dem hver år og deres indblik i børns digitale verden, vidner om fænomener som fx grooming, hvor fremmede ’gør sig til’ overfor børnene og snyder dem til at gøre noget, de ikke har lyst til, fx at sende billeder af dem selv.
- Det som virker så godt ved brugen af Small Talk kort i samtaler med børn er, at spørgsmålene kommer fra æsken og ikke direkte fra forældrene/institutionen, for så kan det virke anklagende eller snagende i børnenes liv og det er meget vigtigt IKKE at have en løftet pegefinger, når vi taler med vores børn om de ’farer’, der lurer på nettet. Ofte er børnene meget flove over, at de er blevet lokket til at dele deres password eller tage billeder af dem selv, som nu er delt. Det er derfor ekstra vigtigt, at vi taler om disse emner, mener Katja.
Foto: FOCKSy
Om Small Talk
Small Talk Big Questions findes i 6 udgaver: blå, orange og grøn, som alle indeholder 71 forskellige spørgsmål egnet for alle fra 4 år, derudover udkom i 2021 den grå Small Talk Big Questions lavet i samarbejde med Julemærkehjemmet samt NATURKORT lavet i samarbejde med naturekspert Sebastian Klein og Cosmo Child.
Desuden er der lavet en adventskalender, som sælges på focksy.dk og til jul i år er der endnu et produkt på vej. Og til skolestarten kommer en ny version af Small Talk Big Questions pakket ned i de nye, bæredygtige madkasser fra Sistema. Ideen bag denne lancering er inspireret af alle de betænksomme forældre og ægtefæller, som gennem tiderne har lagt små sedler ned i madkasserne. Nu kan de lægge et Small Talk spørgsmål derned. Madkassen bliver forhandlet eksklusivt hos Imerco.