Administration 

Social retshjælp slår alarm: Syge parkeres på kontanthjælp efter ressourceforløb

Kristian Aarsøe er jurist og daglig leder af Den Sociale Retshjælp i København. Han ser en stigning i antal borgere, som kommer tilbage på kontanthjælp på trods af store helbredsproblemer. (Foto: Foto: Thomas Lechfelt/Scanpix/arkiv)

Vi ser rigtig mange sager, der ikke burde ske, siger juridisk leder af Den Sociale Retshjælp i København. Også i Aarhus og Horsens oplever man problemet.

En borger har netop afsluttet et ressourceforløb og er stadigvæk syg, men bliver alligevel sat på kontanthjælp.

Et scenarie, som man oplever i stigende omfang hos Den Sociale Retshjælp - en landsdækkende organisation, der tilbyder gratis juridisk rådgivning til socialt udsatte.

Det fortæller Kristian Aarsøe, juridisk leder af den Sociale Retshjælps afdeling i København.

- Vi ser desværre, at flere og flere ryger på kontanthjælp efter et ressourceforløb, selvom de fortsat har meget komplekse problemer. Det er meget mærkeligt, for det må jo ikke ske ifølge lovgivningen, siger han til Avisen.dk.

Flere sager

Selvom borgere er meget syge, og selvom det er slået fast, at de har en meget begrænset arbejdsevne, bliver de alligevel af kommunen indstillet til en 'anden indsats.' Og det betyder kontanthjælp.

Alene i foråret har man hos den Sociale Retshjælp i København haft 10 sager om borgere, som bliver flyttet tilbage på kontanthjælp efter et ressourceforløb uden at have oplevet forbedringer i deres tilstand.

- Det er et stort antal sager på få måneder med den samme specifikke problemstilling, siger Kristian Aarsøe.

Det samme er tilfældet i de jyske afdelinger i Horsens og Aarhus, hvor Jeanette Gjørret er juridisk leder.

- Vi har et generelt billede i retshjælpen af, at der er sket en stigning i antallet af sager, hvor folk falder ud af ressourceforløb til kontanthjælp. Den enkeltes afklaring ryger længere væk, når man kommer på kontanthjælp, hvis man stadigvæk er meget syg, siger hun til Avisen.dk.

Ressourceforløb versus Kontanthjælp

Ressourceforløb: 

Målrettet personer med komplekse problemer, der risikerer at komme på førtidspension, hvis ikke personen får en særlig indsats. Varer ét til fem år. Består ofte både af beskæftigelsestilbud, sociale tilbud og sundhedsmæssige tilbud. Ydelsen er på niveau med kontanthjælp, men er uafhængig af egen formue og ægtefælles indkomst. 

Ressourceforløb kan føre til en afklaring om funktionsniveau og kan ende i ordinær beskæftigelse, uddannelse, fleksjob eller førtidspension. 

Kontanthjælp:

En offentlig ydelse til personer, som ekstraordinært ikke kan forsørge sig selv eller deres familie. Det er en midlertidig ydelse, indtil man kommer i arbejde igen. 

Man skal være tilmeldt jobcentret for at kunne få kontanthjælp, ligesom man skal modtage de jobtilbud og aktiveringsprojekter, der kommer. Gør man ikke det, kan man få forskellige sanktioner og miste retten til kontanthjælp. Man kan heller ikke modtage kontanthjælp, hvis man har indtægter eller formue, som kan dække forsørgelsesbehovet. 

Derudover kan man være underlagt regler som 225 timers-reglen, gensidig forsørgerpligt og kontanthjælpsloftet.

Kilde: DinRetshjælp.dk. 

UDVID

Ny afgørelse kan få betydning

I sidste uge kunne Avisen.dk fortælle om Dorthe Frimann. Hun er ramt af kroniske smerter og har nu fået Ankestyrelsens ord for, at hun uretmæssigt var blevet sat tilbage på kontanthjælp efter et ressourceforløb med senge-praktik og en arbejdstid på to gange 30 minutter om ugen.

Hendes sag slår fast, at man har ret til et nyt ressourceforløb, hvis man har komplekse problemstillinger udover ledighed. 

Læs hele hendes historie her.

Faktisk står det allerede i vejledningen til Aktivloven, at kontanthjælp er en midlertidig ydelse til arbejdsdygtige mennesker og slet ikke beregnet til syge borgere, forklarer Kristian Aarsøe. Men det bliver for alvor slået fast i afgørelsen, påpeger han.

Den Sociale Retshjælp har flere lignende sager til behandling i Ankestyrelsen netop nu.

- Derfor er den her afgørelse meget interessant for os, og vi vurderer, at den vil være til gavn for nogle af vores klienter. Vi håber, at man i flere af sagerne finder ud af, at borgeren ikke skulle have været på kontanthjælp, siger Kristian Aarsøe.

I hans tid som leder af socialrådgivningen har der tegnet sig et billede af, at de meget tunge sager med borgere, som har det meget skidt, sjældent munder ud i enten fleksjob eller førtidspension.

- Der er det faktisk ret ofte, at sagen ender med kontanthjælp, siger Kristian Aarsøe.

KL: Stadigvæk uklart

Kontorchef i Center for Vækst og Beskæftigelse i Kommunernes Landsforening Henrik Thomassen skriver i en mail til Avisen.dk, at Ankestyrelsens afgørelser er med til at fastlægge praksis. Han henviser til to sager - den ene er Dorthe Frimanns - som er med til at vejlede kommunerne i, hvordan de skal gøre.

'Det gælder også her, hvor Ankestyrelsen har vurderet to konkrete sager anderledes end kommunernes rehabiliteringsteams og præciseret to situationer, hvor der skal tilkendes ressourceforløb. Det skal kommunerne naturligvis fremover tage højde for i deres afgørelser på området,' skriver han.

Læs afgørelsen her. 

Men han slår samtidig fast, at afgørelserne ikke betyder, at kommunerne nu skal rette ind og følge dem i hver eneste sag. Der kan fortsat godt være grund til at flytte folk over på kontanthjælp:

'Her er det vigtigt at huske på, at det også er muligt at give aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere mange af de samme tværfaglige indsatser, som gives til borgere i ressourceforløb. Det betyder, at man også kan få sociale og sundhedsmæssige tilbud, når det er relevant, samt mentorstøtte,' skriver Henrik Thomassen.

Store konsekvenser

Men at der er de samme tilbud i kontanthjælps-systemet, stiller Kristian Aarsøe sig tvivlende overfor. 

- Det er korrekt, at man også kan være ”aktivitetsparat” på kontanthjælp. Vores oplevelse er dog, at de borgere, som har komplekse problemer, bliver behandlet meget overfladisk i jobcentrenes kontanthjælps-afdelinger. Der er skiftende sagsbehandlere, personerne de møder kender ikke deres sag, og der går ofte meget længe, før tiltag bliver sat i værk, siger Kristian Aarsøe.

En ressourceforløbsydelse og en kontanthjælpsydelse er nogenlunde den samme, men med sidstnævnte træder regler som kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og gensidig forsørgerpligt i kraft. Man er desuden forpligtet til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Ifølge Den Sociale Retshjælp rammer det nuværende system en mellemgruppe af mennesker, som kommunerne vurderer, ikke er afklarede 'nok' til fleksjob og samtidig 'for raske' til førtidspension.

"Det har store konsekvenser for nogle meget svage mennesker at lande på kontanthjælp. De kan ofte blive endnu dårligere af det."
Kristian Aarsøe, Den Sociale Retshjælp
 

Kristian Aarsøe nævner som eksempel en klient, der kun kunne arbejde to timer om ugen, og hvis helbredssituation ikke kunne forbedres. Men fordi han var syg under sin arbejdsprøvning, manglede kommunen stadigvæk at fastslå, hvor meget han kunne arbejde. Derfor sendte de ham på kontanthjælp.

- Der er ikke klarhed nok over situationen til, at borgeren får enten det ene eller det andet. Men det har store konsekvenser for nogle meget svage mennesker at lande på kontanthjælp. De kan ofte blive endnu dårligere af det, siger han.

Oversigt over sagerne

Her er eksempler på sager, hvor Kristian Aarsøe vurderer, at borgeren har komplekse problemer udover ledighed, som ikke kan løses gennem tiltag i kontanthjælpsregi. Men hvor de alligevel har fået afgørelse om kontanthjælp. 

1) Klient henvendt sig til Retshjælpen 08.03.2016 – Afsluttet da sagen bliver sendt til Ankestyrelsen 17. maj 2017.

2) Klient henvendt sig til Retshjælpen 23.10.2015 – Stadig aktiv sag.

3) Klient henvendt sig til Retshjælpen 27.02.2016 – Stadig aktiv sag.

4) Klient henvendt sig til Retshjælpen 13.03.2017 – Stadig aktiv sag – Klage over ikke at være tilkendt nyt ressourceforløb er til genvurdering hos Kommunen.

Kilde: Den Sociale Retshjælp København. 

 

UDVID

ishockeyspillere set fra siden
Sport

Kæmpe triumf:

Danmark tæver verdensmestrene 

en sanger med langt hår
Kendte

Cobains guitar solgt for 32 millioner 

missil affyres fra en fregat
Nyheder

Forsker kalder dansk missildonation opsigtsvækkende

En udbrændt bil
Krimi

Dyr BMW udbrændt

En kaptajn og et par damer
Film og TV

Tv-serien som skabte en hel industri

Boris Johnson ser forvirret ud
Nyheder

Nye fotos øger presset på Boris Johnson 

et par til en premiere
Kendte

DR-vært afslører hemmelighed: Vi er forlovet

fem personer poserer
Film og TV

Forlader

Løvens Hule

et smukt par på den røde løber
Kendte

Schwarzenegger bedstefar igen

støvsuger
Nyheder

Brug ikke disse

støvsugere:

Kan bryde i brand

reagensglas med prøvesvar
Nyheder

Dansker smittet med

abekopper

grillbar set udefra
Mad og drikke

Berømt grillbar

lukker og slukker

mand holdes tilbage af vagter
Kendte

Voldtægtssag mod

realitystjerne:

Dårlig stemning

tyk mand holder i mavefedtet
Sex og samliv

Nyt dansk studie:

Vægttab er lig med

flere sædceller

Nyheder

Stopper i folketinget:

Flytter til Afrika 

mark med bogstaver set fra flyvindue
Helt vildt

Flypassagerer i panik:

Velkommen til Luton 

skilt foran retten i odense
Krimi

Snød for 10 millioner:

Kan slippe for fængsel

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F: Smitten

kan stige

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Boykotter DR:

I behøver ikke ringe

en anden gang 

færge brænder
Nyheder

Syv mister livet

efter færgebrand

fodboldspiller på banen
Sport

Målmand overfaldet:

- Idioter 

youtube ikon
Nyheder

YouTube har fjernet

70.000 videoer 

soldater arbejder ved stålværk
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb

natten i Ukraine-konflikten

Nyheder

De Radikale lukker radiokanal

Sport

FCK mestre – for 14. gang

Nyheder

Minister vil undersøge anklage om overgreb i domkirke

Strandet hval
Dyreliv

Hval skyllet i land på vestkysten

Manu Sareen
Kendte

Manu Sareen scorer nyt job

Folk fylder vand på flasker
Nyheder

Rekord-varmt i Spanien

En politibil
Krimi

Mand fundet død

Nye kartofler vaskes i en spand
Livsstil

Haven i juni: Tid til at rydde og nyde

ishockeyspillere set ovenfra
Sport

Slutprogrammet taler ikke til Danmarks fordel

En alligator i en pool
Helt vildt

Chok:

Familie fandt kæmpe alligator i deres pool

Bier i flok
Krimi

Fanget i træ og stukket ihjel af bisværm

En smuk kvinde i g-streng
Kendte

Kim Kardashian hånet:

Hun ligner en tegneserie

hænder på tastatur
Livsstil

Pas på:

Dit barn bliver snydt for penge i computerspil

Et lille fly i luften
Krimi

Hel familie udslettet i flystyrt

en blond kvinde på den røde løber
Kendte

Linda P efter mobning: En befrielse at bruge humoren

Bacon på panden
Mad og drikke

Sådan skal du stege din bacon

ambulance ved en sø
Krimi

Ung mand formodes druknet i sø

en smadret by
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til søndag i Ukraine-konflikten

En motorcykel i en grøft
Krimi

21-årig motorcyklist død

mand med solbriller
Kendte

Morgan Freeman

blacklistet af Rusland

lang kø
Krimi

Muligt stenkast - motorvej spærret af

bygning set fra gaden
Nyheder

Kæmpe eventsted konkurs - igen

dronning i rutsjebane
Kongelige

Dronningen fejrede jubilæum med tur i Tivolis rutsjebane

person med mobiltelefon
Livsstil

Hvem ringer?
Her er det simple trick til, at finde ud det

karameller
Nyheder

Sidste skoledag:

Nål fundet

i karamellerne

Nyheder

Herlufsholm har slået stillingen som rektor op

personer er glade
Nyheder

Radikale til
eget medlem:
Træk dig

Nyheder

Kulturminister: Ønsker opgør med kønsfordeling

krig tank i ukraine
Nyheder

Vestlige våben ødelagt af russisk missil

fyldt tagrende
Nyheder

Kom i gang nu: Få styr på tagrender og utætheder

Kulturminister Ane Halsboe
Nyheder

Radio får dødsstødet

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang:

Rykker brylluppet

Russiske Gazprom, skilt
Nyheder

Rusland lukker for gassen til Finland

   Natasja Crone og Rasmus Tantholdt
Nyheder

Rasmus Tantholdt hædret

Vicki Berlin
Film og TV

Vicki Berlin: 

Indtager Cannes

Elon Musk
Nyheder

Elon Musk anklaget for sexchikane

ukraine
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

En tornado har fredag aften bevæget sig vest over den tyske by Paderborn,
Nyheder

Vildt: Tornadoer kvæster 40 mennesker

Nyheder

Zelenskyj: De sidste soldater må overgive sig

barn med abekopper
Nyheder

WHO: Hastemøde om abekopper

statue uden for  Lagos High Court.
Krimi

Skal hænges:

Dansker dømt til døden

Sidney Lee
Kendte

Sådan skal Sidney Lee begraves

lotto kupon udfyldes
Nyheder

Eurojackpot: Vild rekord

hænder med abekopper
Nyheder

FAKTA: Abekopper stammer ikke fra aber

skilt ved retten på Frederiksberg
Krimi

Sigtet for voldtægt af tre kvinder

bus i grøften
Nyheder

Dramatisk bus-ulykke:
Væltet med 36 passagerer

sanger på scenen
Kendte

I Helmigs fodspor:

Basim står derude

og banker på 

politibil holder på havn
Krimi

Hvem er den døde mand?

mand med kufferter i lufthavn
Rejser

Pas på pengepungen:

Det skal du have styr på

før ferien

racerkører står og kigger
Sport

Risikerer millionbøde: Må ikke køre med vielsesring 

skjern kirke set udefra
Krimi

Kvinde tømte dødsboer

mens familien var til

begravelse 

tre personer i sammenklippet foto
Film og TV

Forskere angriber DR:

Spreder fake news

Nyheder

Coronakur i Nordkorea:

Te og saltvand

kommunekontor set udefra
Nyheder

Kommune politianmeldt

for kidnapning

mand smiler
Kendte

Hemmelig graviditet:

Verdensstjerne er blevet

far

fodboldspiller på banen
Sport

Vild afskedsgave:

33 Rolex-ure

gammel mercedes vises frem
Helt vildt

Mercedes solgt

for en milliard