Administration 

Dorthe smidt på kontanthjælp efter sengepraktik: “Det er et helvede”

Jeg er heldig, at jeg ikke har nogen mand, siger Dorthe Frimann, der uretmæssigt blev sat på kontanthjælp. (Foto: Foto: Privatfoto)

Dorthe Frimann har netop fået Ankestyrelsens ord for, at hun ikke bare måtte komme tilbage på kontanthjælp, efter at hendes ressourceforløb udløb. Hun håber, at afgørelsen kan få betydning for andre i samme situation.

Otte diskusprolapser, svær slidgigt, skæv ryg og piskesmæld.

Helbredet er gået den forkerte vej, efter at en bil kørte over for rødt og direkte ud foran Dorthe Frimann en søndag eftermiddag i 2008.

Ulykken endte med at få helt uoverskuelige konsekvenser for den nu 41-årige tidligere kontorassistents liv.

Dorthe Frimann har ikke været i arbejde siden ulykken og et to-årigt ressourceforløb med praktik på et plejehjem endte med en arbejdstid på sølle to gange 30 minutter om ugen - halvdelen af tiden med mulighed for at ligge ned i en seng.

I november 2016 fik hun imidlertid besked om, at hun skulle tilbage på kontanthjælp. Og det, selvom der ikke var tegn på forbedring i hendes tilstand.

Dorthe Frimann har nu fået Ankestyrelsens ord for, at Fredericia kommune ulovligt har placeret hende på kontanthjælp, hvor hun i stedet skulle være blevet tilbudt endnu et ressourceforløb. 

Det viser en principafgørelse af 23. juni 2017, som Avisen.dk har set, og som bliver offentliggjort i starten af juli.

- Jeg følte, at jeg var blevet slået helt tilbage til start uden nogen afklaring, og det var ekstremt hårdt. Men den her afgørelse har givet mig mod, håb og vilje til at kæmpe videre, siger Dorthe Frimann til Avisen.dk.

Ressourceforløb versus kontanthjælp 

 

Ressourceforløb: 

Målrettet personer med komplekse problemer, der risikerer at komme på førtidspension, hvis ikke personen får en særlig indsats. Varer ét til fem år. Består ofte både af beskæftigelsestilbud, sociale tilbud og sundhedsmæssige tilbud. Ydelsen er på niveau med kontanthjælp, men er uafhængig af egen formue og ægtefælles indkomst. 

Ressourceforløb kan føre til en afklaring om funktionsniveau og kan ende i ordinær beskæftigelse, uddannelse, fleksjob eller førtidspension. 

Kontanthjælp:

En offentlig ydelse til personer, som ekstraordinært ikke kan forsørge sig selv eller deres familie. Det er en midlertidig ydelse, indtil man kommer i arbejde igen. 

Man skal være tilmeldt jobcentret for at kunne få kontanthjælp, ligesom man skal modtage de jobtilbud og aktiveringsprojekter, der kommer. Gør man ikke det, kan man få forskellige sanktioner og miste retten til kontanthjælp. Man kan heller ikke modtage kontanthjælp, hvis man har indtægter eller formue, som kan dække forsørgelsesbehovet. 

Derudover kan man være underlagt regler som 225 timers-reglen, gensidig forsørgerpligt og kontanthjælpsloftet.

Kilde: DinRetshjælp.dk. 

UDVID

Sengepraktik i 26 uger

Dorthe Frimann lider af kroniske smerter og nedsat følelse i begge ben samt nakke- og rygsmerter. Hun bor i en lejlighed på 2. sal i Fredericia by og klarer sig selv med 36 piller dagligt, hjemmehjælp til tøjvask og rengøring hver 14. dag samt en handicapbil.

Hun er i løbet af de sidste par år blevet opereret for overvægt, har gennemgået flere store plastikoperationer samt været under antidepressiv behandling i en del år. 

Siden trafikulykken har hun været i forskellige afklarende praktikforløb hos kommunen, og i 2014 blev hun tildelt et to-årigt ressourceforløb med mentorstøtte to gange om ugen, samt fysioterapi og kiropraktorbesøg.

Forløbet bød også på praktik som administrativ medarbejder på et plejehjem.

Opgaven var at scanne og kopiere dokumenter i et tre kvadratmeter stort kopirum, som skulle være aflåst på grund af demente beboere, fortæller hun.

- Selvom jeg ikke kan tåle at stå op, var der ikke plads til en stol. Der var ingen luft derinde. Og jeg måtte ofte lægge mig ind i en seng ved siden af, siger Dorthe Frimann, der endte med kun at kunne møde op 30 minutter to gange om ugen.

Hendes praktiserende læge har oplyst, at hendes fysiske og psykiske tilstand er varig, stationær og uden behandlingsmuligheder, og i en statusattest har kiropraktoren slået fast, at hun formentlig ikke kan varetage nogen former for arbejde og bør indstilles til førtidspension. Samtidig har en neurokirurg vurderet, at der ikke kan tilbydes mere behandling. Det viser begrundelsen for Ankestyrelsens afgørelse.

En uforståelig besked

Da ressourceforløbet var ved at udløbe, blev hun sammen med sin rådgiver indkaldt til møde med kommunens rehabiliteringsteam. Men hurtigt gik det op for dem begge, at man ikke ville gå videre med hverken fleksjob, førtidspension eller som minimum et nyt ressourceforløb.

Man valgte i stedet at visitere Dorthe Frimann til kontanthjælp med mentorstøtte i hjemmet.

- Jeg var målløs og i chok og gik fuldstændig i spåner. Kontanthjælp havde jeg aldrig set komme, husker Dorthe Frimann om oplevelsen.

Alt er bedre end kontanthjælp

En klage over afgørelsen blev sendt afsted i januar 2017. Og fem måneder efter, d. 23 juni 2017, fik hun medhold i Ankestyrelsen.

Blandt andet vurderer man, at Dorthe Frimann har komplekse problemer ud over ledighed, og at der er brug for en længerevarende, tværgående indsats i et nyt ressourceforløb. Men man afviser ikke, at hendes arbejdsevne kan udvikles.

- Alt er bedre end kontanthjælp. Min største drøm for den nærmeste fremtid er, at jeg får en afklaring. Jeg vil gerne have et liv med værdighed med de begrænsninger, jeg har, siger Dorthe Frimann.

Hun afventer lige nu Fredericia Kommunes reaktion på afgørelsen.

Arbejdsmarkeds- og Borgerservicechef i Fredericia kommune og chef for Fredericia jobcenter Dennis Mølgaard Hansen skriver i en mail til Avisen.dk, at man ser frem til at se den kommende principafgørelse fra Ankestyrelsen.

Han slår fast, at man selvfølgelig følger det, hvis Ankestyrelsen afgør, at en borger fortsat bør deltage i et ressourceforløb.

- Det skal der ikke herske nogen tvivl om. Vi er optaget af, at vores afgørelser ikke omgøres eller hjemvises. Hvis det sker, så drager vi læring af det, skriver han.

Dorthe Frimann, hvorfor er det så slemt at komme på kontanthjælp?

- Det største problem for mig er, at kontanthjælp er en helt fastlåst situation, og at mine lægeattester ikke bliver taget alvorligt. Det er også enormt belastende for mig ikke at blive afklaret, siger Dorthe Frimann.

Glad for ikke at være gift

Selvom Dorthe Frimann nåede at være på kontanthjælp i seks måneder, er hun ikke blevet ramt så hårdt økonomisk, som der ellers kan være stor risiko for.

En ressourceforløbsydelse og en kontanthjælpsydelse er nogenlunde den samme, men med sidstnævnte træder regler som kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og gensidig forsørgerpligt i kraft.

Dorthe Frimann er ikke gift, og hun har heller ikke været ramt af loftet.

Men hun har stadigvæk modtaget adskillige varsler om 225-timers-reglen og jobpræmieordningen.

- Det er virkelig ikke særligt rart og også helt grotesk, når jeg kun kan arbejde 2 gange 25 minutter om ugen. Jeg er heldig, fordi jeg ikke har nogen mand, og jeg er også glad for, at jeg ikke har nogen børn. Så skulle de jo bare se på, at deres mor havde det så dårligt, siger Dorthe Frimann.

Har dine forløb kun været dårlige? Og hvad har du selv gjort for at forbedre din arbejdsevne?

 - Jeg kan ikke sige noget positivt om mine ressourceforløb. Det er det samme, der er blevet prøvet i alle årene, og forløbene har indtil nu kun forværret min tilstand. Jeg har selv taget kurser i smertehåndtering og i at lære at tackle kronisk sygdom, men jeg kan ikke tvinge min krop mere. Lægefaglige personer siger til mig, at jeg kun kan forvente en forværring, den vil jeg helst undgå så lang tid som muligt, siger Dorthe Frimann.

Håber, at afgørelsen får betydning

Hun fremhæver, hvordan andre kan blive ramt langt hårdere økonomisk, og derfor håber hun, at afgørelsen får betydning for flere end hende selv.

 - Jeg håber, at den her afgørelse ikke kun vil have betydning for mig, men også mange andre syge borgere. Den kan minde dem om deres rettigheder og give dem mod på at klage, siger Dorthe Frimann.

to cykelryttere knokler derudaf
Sport

FAKTA: 14. etape i Tour de France

en ulykke med røg fra brændende køretøjer
Krimi

30-årig motorcyklist dræbt på stedet

mørke skyer på himmelen
Nyheder

Det vilde vejr bliver formentlig ikke så slemt alligevel

to mennekser krammer hinanden
Kendte

Alec Baldwin: Sigtelse frafaldet

nedstuyrtet fly
Nyheder

Tre dræbt i flystyrt 

mand og kvinde
Kendte

Martin Brygmann: 

Støttes af datteren

telt og mand
Nyheder

Gør klar til skybrud 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-familien

i stor fælles sorg

mel på bord
Nyheder

Trækkes tilbage: 

Spis det ikke

kvinde
Kendte

Dansk tv-vært ramt af kræft

vandløb over sine bredder
Nyheder

Før skybrud:

Pas på skadeligt kloakvand

kvinde
Kendte

Dansk kendispar skal giftes

logo på retsbygning
Krimi

Far dømt for vold

mod kone og børn

Nyheder

Klar til oversvømmelser

mammutter
Helt vildt

Et skridt tættere på at

genoplive mammutten

politibil med påskriften politi
Krimi

Bjarne tjente 2,9

millioner på hvidvask

fire personer bader
Sundhed

Sådan undgår du at

bade i forurenet vand

par smiler
Kendte

Megabryllup med Tony Blair

og Kim Kardashian

mand med rød kasket
Nyheder

Trump håner Biden: 

- Godt klaret

cykelrytter
Sport

Stjerne ude af Tour de France

kvinde poserer
Kendte

Shakira scorer dansk

dansestjerne 

glas med tahin
Sundhed

Tilbagekaldes efter

fund af salmonella

brand i bygning
Krimi

Stor brand i golfklub

vandmåler i have
Nyheder

Voldsom regn: Risiko

for 100-års-hændelser

joe biden taler
Nyheder

Biden i ny brøler 

folk på festivalplads
Krimi

Mand død: Ramt af

traktor på festivalplads

Politibil spærrer vej
Krimi

Rørbombe fundet ved politigård

Bilister på regndækket vej
Nyheder

Farligt vejr venter i weekenden

Stork i rede
Dyreliv

15 storkeunger stortrives

Portræt af kvinde
Nyheder

Ondskabens hotel-stjerne er død 

Cykelrytter jubler
Sport

Snupper tredje etapesejr i årets Tour

Bro over flod
Nyheder

Menneskejagt i England:

Finder kufferter med ligdele

Krimi

Teenagere dømt for voldtægt af fuld 14-årig

Kvinde smiler til kameraet.
Krimi

Politiet efterlyser bedrager

Cykelryttere på landevej
Sport

Tour de France-hold får plyndret 11 cykler

Slange
Dyreliv

Slange løs i boligkvarter

Sport

Jens Werner er død 

retstegning af mand
Krimi

Kræver Philip Westh dømt

for voldtægt af Emilie

Meng

campingvogn og mobilhome
Livsstil

Danskerne siger farvel

til campingvognen

Nyheder

Berømt katedral brænder

tivoligarden
Livsstil

Her er de mest besøgte attraktioner i Danmark

villa med stråtag
Livsstil

Kessler prøver igen:

Vil sælge huset 

politimand taler på pressemøde
Nyheder

Baby fundet efter to døgn

alene: Kravlede langs

motorvej 

cykelrytter kører på vejen
Sport

Corona sender dansker

ud af Tour de France

spansk by
Krimi

Familie smuglede hash

til Danmark

toldere med poser
Helt vildt

Mand snuppet med

104 slanger i bukserne

slagsmål på fodboldbane
Sport

Stjerne i bar mave

førte an i slåskamp

mod fans

killinger i kasse
Dyreliv

Tårnhøje tal: Danskerne

dumper deres kæledyr 

sommerhus
Livsstil

Sommerhuspriser:

Højeste i 13 år

Sport

England er i EM-finalen 

kvinde
Kendte

Anne Louise Hassing:

Har megadejlig sex

kvinde
Kendte

Ramt af sygdom:

Cirkusrevyen aflyser

mand
Kendte

TV2-vært er blevet skilt

kittel med tekst
Nyheder

Sur smiley til

jetset-restaurant

mand
Nyheder

Clooney:

Biden må gå frivilligt

Sport

Rørt Vingegaard: Jeg

troede jo jeg skulle dø

cykelrytter
Sport

Vild Vingegaard: 

Slår rivalen på stregen

tegning
Krimi

54-årig dømt for drab

på Hanne With i 1990

mand
Kendte

Køb Bendtners brugte tøj

hænder med mobil
Nyheder

Satser fortsat på

foldbare smartphones

hvidt hus
Livsstil

Her kan du købe villa for

under 100.000 kroner

politibil holder på vej
Krimi

Stort narkofund

på dansk strand

grødpakker
Nyheder

Mistanke om opkast:

Babygrød tilbagekaldes

tegning fra retten
Krimi

Anklager ikke i tvivl:

54-årig dræbte Hanne

With

politibil holder på vej
Nyheder

Menneskejagt:

Ung mand myrdede

tre kvinder

sygehus set udefra
Krimi

Fange stukket af 
fra sygehus

Nyheder

Trump sviner vicepræsident:

Inkompetent

mand smiler
Kendte

Jeppe Søe fik blackout:

Mistede bevidstheden

Sport

Jagtede baneløber:

Pløjede spansk anfører

ned

udrykningskøretøjer holder ved bygning
Krimi

Stor brand på farm

med 7000 smågrise

Nyheder

Springsteen kæmpede

med stemmebåndet

træner jubler
Sport

Landshold ramt af trafikkaos før EM-semifinale

telt i regnvejr
Nyheder

DMI advarer: Skybrud,

hagl og torden

Sport

Spanien klar til EM-finale

vand på landevej
Nyheder

Fare for torden og skybrud

Fly i lufthavn
Rejser

Fly mister landingshjul i luften

Optegnede grave
Nyheder

Sjældne fund på Bornholm

Tesla på vejen
Biler

Nu hæver Tesla prisen

indgang til hotel
Krimi

Mand fængsles for drab på transkønnet