Administration 

Dorthe smidt på kontanthjælp efter sengepraktik: “Det er et helvede”

Jeg er heldig, at jeg ikke har nogen mand, siger Dorthe Frimann, der uretmæssigt blev sat på kontanthjælp. (Foto: Foto: Privatfoto)

Dorthe Frimann har netop fået Ankestyrelsens ord for, at hun ikke bare måtte komme tilbage på kontanthjælp, efter at hendes ressourceforløb udløb. Hun håber, at afgørelsen kan få betydning for andre i samme situation.

Otte diskusprolapser, svær slidgigt, skæv ryg og piskesmæld.

Helbredet er gået den forkerte vej, efter at en bil kørte over for rødt og direkte ud foran Dorthe Frimann en søndag eftermiddag i 2008.

Ulykken endte med at få helt uoverskuelige konsekvenser for den nu 41-årige tidligere kontorassistents liv.

Dorthe Frimann har ikke været i arbejde siden ulykken og et to-årigt ressourceforløb med praktik på et plejehjem endte med en arbejdstid på sølle to gange 30 minutter om ugen - halvdelen af tiden med mulighed for at ligge ned i en seng.

I november 2016 fik hun imidlertid besked om, at hun skulle tilbage på kontanthjælp. Og det, selvom der ikke var tegn på forbedring i hendes tilstand.

Dorthe Frimann har nu fået Ankestyrelsens ord for, at Fredericia kommune ulovligt har placeret hende på kontanthjælp, hvor hun i stedet skulle være blevet tilbudt endnu et ressourceforløb. 

Det viser en principafgørelse af 23. juni 2017, som Avisen.dk har set, og som bliver offentliggjort i starten af juli.

- Jeg følte, at jeg var blevet slået helt tilbage til start uden nogen afklaring, og det var ekstremt hårdt. Men den her afgørelse har givet mig mod, håb og vilje til at kæmpe videre, siger Dorthe Frimann til Avisen.dk.

Ressourceforløb versus kontanthjælp 

 

Ressourceforløb: 

Målrettet personer med komplekse problemer, der risikerer at komme på førtidspension, hvis ikke personen får en særlig indsats. Varer ét til fem år. Består ofte både af beskæftigelsestilbud, sociale tilbud og sundhedsmæssige tilbud. Ydelsen er på niveau med kontanthjælp, men er uafhængig af egen formue og ægtefælles indkomst. 

Ressourceforløb kan føre til en afklaring om funktionsniveau og kan ende i ordinær beskæftigelse, uddannelse, fleksjob eller førtidspension. 

Kontanthjælp:

En offentlig ydelse til personer, som ekstraordinært ikke kan forsørge sig selv eller deres familie. Det er en midlertidig ydelse, indtil man kommer i arbejde igen. 

Man skal være tilmeldt jobcentret for at kunne få kontanthjælp, ligesom man skal modtage de jobtilbud og aktiveringsprojekter, der kommer. Gør man ikke det, kan man få forskellige sanktioner og miste retten til kontanthjælp. Man kan heller ikke modtage kontanthjælp, hvis man har indtægter eller formue, som kan dække forsørgelsesbehovet. 

Derudover kan man være underlagt regler som 225 timers-reglen, gensidig forsørgerpligt og kontanthjælpsloftet.

Kilde: DinRetshjælp.dk. 

UDVID

Sengepraktik i 26 uger

Dorthe Frimann lider af kroniske smerter og nedsat følelse i begge ben samt nakke- og rygsmerter. Hun bor i en lejlighed på 2. sal i Fredericia by og klarer sig selv med 36 piller dagligt, hjemmehjælp til tøjvask og rengøring hver 14. dag samt en handicapbil.

Hun er i løbet af de sidste par år blevet opereret for overvægt, har gennemgået flere store plastikoperationer samt været under antidepressiv behandling i en del år. 

Siden trafikulykken har hun været i forskellige afklarende praktikforløb hos kommunen, og i 2014 blev hun tildelt et to-årigt ressourceforløb med mentorstøtte to gange om ugen, samt fysioterapi og kiropraktorbesøg.

Forløbet bød også på praktik som administrativ medarbejder på et plejehjem.

Opgaven var at scanne og kopiere dokumenter i et tre kvadratmeter stort kopirum, som skulle være aflåst på grund af demente beboere, fortæller hun.

- Selvom jeg ikke kan tåle at stå op, var der ikke plads til en stol. Der var ingen luft derinde. Og jeg måtte ofte lægge mig ind i en seng ved siden af, siger Dorthe Frimann, der endte med kun at kunne møde op 30 minutter to gange om ugen.

Hendes praktiserende læge har oplyst, at hendes fysiske og psykiske tilstand er varig, stationær og uden behandlingsmuligheder, og i en statusattest har kiropraktoren slået fast, at hun formentlig ikke kan varetage nogen former for arbejde og bør indstilles til førtidspension. Samtidig har en neurokirurg vurderet, at der ikke kan tilbydes mere behandling. Det viser begrundelsen for Ankestyrelsens afgørelse.

En uforståelig besked

Da ressourceforløbet var ved at udløbe, blev hun sammen med sin rådgiver indkaldt til møde med kommunens rehabiliteringsteam. Men hurtigt gik det op for dem begge, at man ikke ville gå videre med hverken fleksjob, førtidspension eller som minimum et nyt ressourceforløb.

Man valgte i stedet at visitere Dorthe Frimann til kontanthjælp med mentorstøtte i hjemmet.

- Jeg var målløs og i chok og gik fuldstændig i spåner. Kontanthjælp havde jeg aldrig set komme, husker Dorthe Frimann om oplevelsen.

Alt er bedre end kontanthjælp

En klage over afgørelsen blev sendt afsted i januar 2017. Og fem måneder efter, d. 23 juni 2017, fik hun medhold i Ankestyrelsen.

Blandt andet vurderer man, at Dorthe Frimann har komplekse problemer ud over ledighed, og at der er brug for en længerevarende, tværgående indsats i et nyt ressourceforløb. Men man afviser ikke, at hendes arbejdsevne kan udvikles.

- Alt er bedre end kontanthjælp. Min største drøm for den nærmeste fremtid er, at jeg får en afklaring. Jeg vil gerne have et liv med værdighed med de begrænsninger, jeg har, siger Dorthe Frimann.

Hun afventer lige nu Fredericia Kommunes reaktion på afgørelsen.

Arbejdsmarkeds- og Borgerservicechef i Fredericia kommune og chef for Fredericia jobcenter Dennis Mølgaard Hansen skriver i en mail til Avisen.dk, at man ser frem til at se den kommende principafgørelse fra Ankestyrelsen.

Han slår fast, at man selvfølgelig følger det, hvis Ankestyrelsen afgør, at en borger fortsat bør deltage i et ressourceforløb.

- Det skal der ikke herske nogen tvivl om. Vi er optaget af, at vores afgørelser ikke omgøres eller hjemvises. Hvis det sker, så drager vi læring af det, skriver han.

Dorthe Frimann, hvorfor er det så slemt at komme på kontanthjælp?

- Det største problem for mig er, at kontanthjælp er en helt fastlåst situation, og at mine lægeattester ikke bliver taget alvorligt. Det er også enormt belastende for mig ikke at blive afklaret, siger Dorthe Frimann.

Glad for ikke at være gift

Selvom Dorthe Frimann nåede at være på kontanthjælp i seks måneder, er hun ikke blevet ramt så hårdt økonomisk, som der ellers kan være stor risiko for.

En ressourceforløbsydelse og en kontanthjælpsydelse er nogenlunde den samme, men med sidstnævnte træder regler som kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og gensidig forsørgerpligt i kraft.

Dorthe Frimann er ikke gift, og hun har heller ikke været ramt af loftet.

Men hun har stadigvæk modtaget adskillige varsler om 225-timers-reglen og jobpræmieordningen.

- Det er virkelig ikke særligt rart og også helt grotesk, når jeg kun kan arbejde 2 gange 25 minutter om ugen. Jeg er heldig, fordi jeg ikke har nogen mand, og jeg er også glad for, at jeg ikke har nogen børn. Så skulle de jo bare se på, at deres mor havde det så dårligt, siger Dorthe Frimann.

Har dine forløb kun været dårlige? Og hvad har du selv gjort for at forbedre din arbejdsevne?

 - Jeg kan ikke sige noget positivt om mine ressourceforløb. Det er det samme, der er blevet prøvet i alle årene, og forløbene har indtil nu kun forværret min tilstand. Jeg har selv taget kurser i smertehåndtering og i at lære at tackle kronisk sygdom, men jeg kan ikke tvinge min krop mere. Lægefaglige personer siger til mig, at jeg kun kan forvente en forværring, den vil jeg helst undgå så lang tid som muligt, siger Dorthe Frimann.

Håber, at afgørelsen får betydning

Hun fremhæver, hvordan andre kan blive ramt langt hårdere økonomisk, og derfor håber hun, at afgørelsen får betydning for flere end hende selv.

 - Jeg håber, at den her afgørelse ikke kun vil have betydning for mig, men også mange andre syge borgere. Den kan minde dem om deres rettigheder og give dem mod på at klage, siger Dorthe Frimann.

Orla Østerby i Folketingssalen
Nyheder

Forlader parti efter sexsag

Nukaka Coster-Waldau og Silas Holst i dansestudiet.
Film og TV

Derfor er der ikke Vild med dans i aften

Blå blink
Krimi

Voldsom ulykke:

To mænd mister livet 

Kinesisk flag på månen
Nyheder

Kina planter flag på månen

Dronning Eliabeth med rød dragt og hat.
Kongelige

Dronning i sorg

udsnit af mundbind.
Nyheder

Supermarkeder sælger

bakteriefyldte mundbind

Facade på afpillet villa
Nyheder

Her er Danmarks

billigste boliger

Indgang til Retten på Frederiksberg
Krimi

Ældre snydt af falske børnebørn

En hånd holder et mundbind
Corona

Barer og værtshuse

kan blive lukket i København

Sygeplejersker tilser patient på hospitalsstue
Nyheder

Dagens smittetal:

Mange nye indlagte

Et billede af et skilt, hvor der står Skattestyrelsen
Nyheder

OECD: Danmark har

højest skattetryk i verden

Billede af Anne Linnet
Kendte

Anne Linnet skal

i Vild med dans

En rødhåret pige sammen med nogle veninder på en græsplæne
Krimi

Stine Geislers

mor er død

Krimi

15-årig før dødeligt slagsmål:

Tag maskering og sort tøj på

En nøgen kvinde står på surfbræt på en bølge
Helt vildt

Splitternøgen kvinde

tackler kæmpe bølger

Et stue med frit kig til himmelen igennem et kæmpe hul i taget.
Nyheder

Stormskader:

Sådan undgår du dem

En lille pistol holdt af en mand med hvide handsker
Helt vildt

James Bond-pistol

solgt for 1,6 millioner

To sundhedsarbejdere trækker af sted med en seng med en patient
Corona

Corona-amok:

Smitten eksploderer

i USA

En masse amerikanske politibiler på en villavej
Krimi

26 gidsler befriet

fra hus i Texas

Fire danske skuespillere i en bil
Film og TV

"Retfærdighedens Ryttere"

solgt til USA

En boreplatform midt i havet
Nyheder

Slut med oliejagt

i Nordsøen

flasker med vaccine på række
Corona

Nyt studie: Giver

immunitet i mindst

tre måneder

afrikansk mand med jakke og slips
Helt vildt

Adolf Hitler vinder

valg i Afrika

fire glas med vacciner og en kanyle på et bord
Corona

Vacciner er ankommet

til Storbritannien

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Nyheder

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen