René på lukningstruet værested: Uden det falder jeg nemmere tilbage i kriminalitet
Foto: Arkivfoto/Scanpix
René er en af de brugere, der lige nu er i gang med undervisningen hos udslusningstilbuddet, Kris Danmark. Det har ændret hans måde at forholde sig til sin kriminelle fortid på, og han er ked af, at stedet må dreje nøglen om.

- Det er en god form for udslusning. En god måde at komme i gang i samfundet igen i stedet for bare at blive kastet ud i det. Det havde for mit vedkommende nok været for uoverskueligt, siger René.

Han er en af de tidligere indsatte i de danske fængsler, der har været igennem et forløb hos institutionen Kris Danmark, der hjælper tidligere indsatte i fængsler med at komme ud af kriminalitet.

Kris Danmark er truet af lukning, efter at Københavns Kommune har sat en stopper for den økonomiske støtte.

Rene er 37 år gammel, og har lige afsonet en længere dom på syv år. Den lange dom medførte, at Rene ikke længere var interesseret i at leve et liv på den forkerte side af loven.

Dommen på syv år var den længste i Renes liv. Derfor ønsker han at være anonym, for han vil gerne lægge sin fortid bag sig. Han ser opholdet hos Kris Danmark som en vej tilbage i samfundet, og Rene vil gerne beskytte sin familie mod at blive konfronteret med hans fortid.

Tidligere havde den stået på mindre fængselsophold på 60 til 90 dage, men dommen og de syv år i fængsel satte tankerne i gang. Han ville have et liv med plads til at have et arbejde og tid til familien, så da han så brochurerne og hørte om Kris Danmark i fængslet, var han ikke i tvivl.

- Jeg ville gerne have noget at arbejde med tankemæssigt, og der passede det, jeg læste om Kris Danmark, godt med, hvad jeg selv havde gået rundt og tænkt på inde i fængslet, siger han.

Drømmen om et arbejde

Undervisningen hos Kris Danmark skal lære tidligere kriminelle som Rene at begå sig i samfundet og leve et liv uden kriminalitet. Målet er, at de indsatte skal ændre livsstil og komme ud på arbejdsmarkedet.

Ifølge ham er en af de gode ting ved Kris Danmark, at undervisningen foregår i øjenhøjde med brugerne. Her er det tidligere kriminelle, der underviser, og det gør en forskel.

-Det er meget nemmere at forholde sig til en, der har prøvet det på egen krop. Det er noget andet, end hvis det er en socialrådgiver, der har læst sig til, hvad der er det rigtige for mig at gøre. Tidligere kriminelle kan tale af erfaring, og det er nemmere for en kriminel at forholde sig til, siger René.

René har taget skoleforløb i fængslet som led i sin afsoning, og har tidligere drevet et vognmandsfirma, der kørte rundt med varevogne i Danmark og Sverige. Han håber, at Kris Danmark kan hjælpe ham med at finde et job.

- Jeg vil meget gerne lave noget med hænderne. Det kunne være som skraldemand, men det kommer også an på, hvordan mine muligheder ser ud, og hvilke jobs der er at få, siger Rene.

Han er ked af, at Kris Danmark nu skal lukke. Ifølge ham tilbyder man de kriminelle, der gerne vil ændre deres livsstil, at arbejde med deres tanke- og handlingsmønstre i øjenhøjde med de indsatte.

- Jeg synes, det er sørgeligt. Det er en chance for folk, der skal ud af kriminalitet og gerne vil resocialiseres, der forsvinder. Vi lærer ikke at handle på sine impulser, for det er rigtig nemt for kriminelle at komme til det. Jeg vil ikke udstille mig selv som en, der bare falder tilbage i kriminalitet, men uden Kris Danmark så ville procentsatsen være ret stor for, at det skete, siger han.

Sammenhold blandt brugerne

De andre brugere af stedet fungerer som ’sparringspartnere’. Brugerne skal i løbet af de tre til fire måneders undervisning på stedet igennem 27 opgaver, og dem laver man i grupper. Den feedback og arbejdet med de andre indsatte er en vigtig faktor.

- Man er flere i samme båd, og man har nogen, som man har det her til fælles med. Vi kører denne her proces igennem sammen og snakker om tingene. Det giver stof til eftertanke, siger han.

Han nævner, at folk er gode til at tage hånd om hinanden og løse uenigheder uden at blive aggressive og nedladende. René bor på det tilknyttede bosted, hvor stedets 12 beboere har hver deres værelse. Arealer som stue, køkken og bad er fælles, og det samme er ansvaret for, at stedet er pænt og rent.

Hver dag har brugerne undervisning frem til klokken 14.30, men om eftermiddagen har de fri, og her benytter René det tilknyttede værested hos Kris Danmark. Han har tit familien på besøg, og René sætter pris på de rolige og afslappede rammer. Han er glad for, at han kan være sig selv, når han er sammen med sine børn – en datter og en søn på henholdsvis 10 og 12 år.

René startede hos Kris Danmark for en måned siden. Han er blandt de sidste, der gennemfører de tre til fire måneders undervisning, inden stedet må lukke ved udgangen af 2017.

Indtil videre har han været i gang med undervisningen i en måned, der har budt på flere ’wake-up calls’.

-Man finder ud af, at det ikke altid er ens eget synspunkt på livet, der er perfekt. Det er godt, når nogle andre kan sige til en, at man kan gøre det anderledes. 

René er et opdigtet navn. Avisen.dk er bekendt med vedkommendes rigtige navn.