Røde Kors opgiver 260.000 sultende
Røde Kors har opgivet at få nødhjælp ud til 1,1 millioner hungersnødsramte somaliere. Foto: Farah Abdi Warsameh
Røde Kors appellerer myndighederne om hjælp, fordi militante islamister forhindrer nødhjælp i Somalia.

Omkring 260.000 sultende somaliere er nu overladt til sig selv.

Den militante islamistiske gruppe al Shabaab har nemlig blokeret nødhjælpen i det centrale og sydlige Somalia, hvilket har fået Røde Kors' Internationale Komité (ICRC) til at indstille madomdelingen til 260.000 sultende somaliere.

Det skriver Reuters.

"Suspenderingen vil fortsætte, indtil vi modtager forsikringer fra de myndigheder, der kontrollerer områderne, om at distributionen uhindret kan finde sted og nå ud til alle dem i nød, som tidligere aftalt," siger ICRC's landechef for Somalia, Patrick Vial, ifølge Reuters.

Generalsekretær i Røde Kors Danmark, Anders Ladekarl, håber, at krisen kun er midlertidig, men erkender, at de somaliske myndighederne endnu ikke har villet give den nødvendige garanti.

"Situationen i det sydlige Somalia er særdeles kritisk på grund af den meget voldsomme krig, som finder sted mellem al Shabaab og kenyanske og andre tropper i området. Det er meget, meget beklageligt, at 260.000 mennesker ikke kan få den mad, vi har planlagt at dele ud, men det er et afgørende princip for Røde Kors at have garanti for, at vores uddelinger foregår uforstyrret, og at vores neutralitet bliver garanteret," siger Anders Ladekarl til Newspaq.

Røde Kors har koordineret nødhjælpen siden oktober 2011, og siden december har al Shabaab forhindret 140 nødsendinger i at nå frem.

"Vi er i kontakt med de lokale repræsentanter for al Shabaab," siger Patrick Viel, som arbejder på at finde en løsning på problemet.

Somalia er - efter Afghanistan - Røde Kors' næststørste modtager af humanitær hjælp. Alene i 2012 har organisationen afsat 470 millioner kroner til nødhjælp i Somalia.

Kilde: Reuters