Regeringen: Skattelettelse går til de rigeste
Skatteminister Karsten Lauritzen siger til Folketinget, at det er dem med flest penge, der får mest ud af et anderledes arbejdsmarkedsbidrag. Foto: Olufur Steinar Gestsson/Scanpix/arkiv
Det er de bedst stillede, de får mest ud af et øget beskæftigelsesfradrag.

Der bliver i øjeblikket forhandlet om at øge et fradrag til folk i job. Det såkaldte beskæftigelses-fradrag skal hæves, hvis det står til VLAK-regeringen. Men måden, regeringen vil hæve fradraget på, kommer til at give ekstra penge til vellønnede direktører, mens kassedamen eller rengøringsassistenten ikke får en krone ekstra.

Det fremgår af et svar, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) har givet til Folketinget. I svaret har Skatteministeriet lavet beregninger på beskæftigelsesfradraget i forhold til tre udvalgte familietyper. Det skriver Ugebrevet A4.

Det fremgår klart af svaret fra ministeren, at dem, der tjener en halv million kroner om året eller mere, især får gevinst.

Skæv skattelettelse

Ifølge svaret fra skatteministeren får den enlige HK'er - for eksempel en kassedame - med en årsindkomst på 212.000 kroner nul kroner ud af det, hvis man hæver loftet over beskæftigelsesfradraget med 100.000 kroner fra det nuværende niveau.

Den enlige direktør, som i eksemplet fra Skatteministeriets beregninger tjener 1.018.000 kroner om året, får derimod flere penge til sig selv. Til ham bliver der et beløb på 18.400 kroner, som direktøren ikke skal betale skat af (undtagen arbejdsmarkedsbidrag).

Socialdemokratiet afviser blankt den model, som regeringen lægger op til for en ændring af beskæftigelsesfradraget. Det oplyser partiets finansordfører Benny Engelbrecht.

- Regeringens forslag er en skæv skattelettelse, der tilgodeser dem, der i forvejen tjener mest, siger Benny Engelbrecht til Ugebrevet A4 og fortsætter:

- Og hvis Dansk Folkeparti lægger stemmer til det her, så lever partiet ikke op til det, man hele tiden siger - nemlig at skattelettelser skal komme de lavtlønnede meget til gode. Kassedamen får jo ikke en klink ud af det her.

"Det er helt på sin plads"

Han afviser at kalde regeringens forslag for en skattelettelse i bunden, for "dem med små indkomster får jo ingenting ud af det".

I regeringspartiet Venstre har man ikke noget tilovers for kritikken fra Socialdemokratiet. Et højere beskæftigelsesfradrag vil øge danskernes lyst til at arbejde og tjene flere penge, mener Torsten Schack Pedersen fra Venstre. Her er medlem af både Folketingets skatteudvalg og finansudvalg.

- Vores forslag til beskæftigelsesfradrag er helt på sin plads. Målet med at hæve loftet er tosidigt. For det første skal det bedre kunne betale sig at arbejde, siger Torsten Schack Pedersen til Ugebrevet A4 og fortsætter:

- For det andet skal vi sikre, at der er flere hænder til rådighed på arbejdsmarkedet, så vi kan bevare opsvinget. Derfor skal mellemindkomstgrupper også have skattelettelser.

Han mener, det er forkert at se isoleret på beskæftigelsesfradraget og gør opmærksom på, at regeringen samtidig ønsker at indføre et nyt jobfradrag, som vil komme specielt lavtlønnede til gode.