Regeringen og EL hæver skatter for fem mia.
Bjarne Corydon er klar med ramme aftale for finansloven. Foto: Miriam Dalsgaard / POLFOTO
Pengene skal gå til velfærd og miljø, når skatter og afgifter stiger for fem milliarder.

Under dagens forhandlinger om finansloven for næste år er regeringen og Enhedslisten netop blevet enige om, at skatter og afgifter skal stige for i alt fem milliarder kroner.

"Vi vil bruge pengene på nye højt prioriterede områder," lød det fra en tilfreds finansminister, Bjarne Corydon (S), da han præsenterede aftalen i Finansministeriet.

De mange penge skal bruges til at forbedre miljøet og velfærd, forklarede han. Præcis hvordan penge skal fordeles bliver afgjort i de fortsatte forhandlinger.

Samtidig står det klart, at forligsparterne er blevet enig om at lægge en ny afgift på 400 millioner kroner på trykte reklamer.

De penge skal gå til at kompensere husstande, der tjener under 212.000 kroner årligt, når afgifterne på bl.a. fed mad stiger.

"Det er naturligvis et skub i retning af en bedre social balance," konstaterede Bjarne Corydon.

Ved hans side stod Johanne Schmidt-Nielsen (EL). Hun var også godt tilfreds, fordi afgiften, som hun sagde, både gavner miljøet og de svagest stillede i vores samfund.

Nu fortsætter finanslovsforhandlingerne, men den endelige aftale ventes først på plads i næste weekend. Det har Finansministeriet tidligere oplyst over for Newspaq.

faktaboks

Kompensation til familier med lave indkomster

Fra 2013 indføres en supplerende - skattefri - grøn check på 280 kroner årligt til voksne med indkomster indtil 212.000 kr.

Det betyder, at den samlede grønne check til voksne med lave indkomster forhøjes fra 1.300 kr. til 1.580 kr.

Kilde: Finansministeriet.