VORES VALG Margrethe vælter Johanne af tronen
Vind i sejlene til Margrethe Vestager (R). Både når det kommer til meningsmålinger, men også når det gælder om at være en god Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Danmarks bedste politiker er Margrethe Vestager, mens Johanne Schmidt-Nielsen og Pia Kjærsgaard er nummer to og tre, siger vælgerne.

Hvis der var en konkurrence om at være en god politiker, ville Margrethe Vestager (R) løfte pokalen.

Det viser undersøgelsen 'Den gode politiker', som Nyhedsbureauet Newspaq har fået lavet af Wilke blandt 1.000 vælgere. De svarer i undersøgelsen på, hvad der gør en politiker god, samt giver karakterer til alle partilederne.

Den radikale leder får 67 point ud af 100 og scorer især højt, fordi vælgerne finder hende troværdig. Samtidig synes de, at hun debatterer i en ordentlig tone og ikke rakker ned på andre. Topplaceringen skyldes ifølge valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet, at hun både er populær blandt røde og blå vælgere.

"Margrethe Vestager har argumenteret stædigt for sin sag, men har også spillet kortet om at arbejde sammen på tværs af blokkene, og det har givet ny vind i sejlene, som også kommer hende til gode her," siger Rune Stubager til Newspaq.

I valgkampens to første uger har Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens frontfigur, ligget på førstepladsen. Ifølge valgforskeren kan tronskiftet skyldes, at Johanne Schmidt-Nielsen er blevet en profil under valgkampen, og de blå vælgere derfor bedømmer hende hårdere.

Fra baghjul i undersøgelsen kommer Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard, der slutter valgspurten som den tredjebedste politiker med 51 point, ifølge vælgerne. Pia Kjærsgaard synes dog ikke selv, at det har været en dans på valgroser.

"Jeg har ikke haft nogen nem valgkamp, men derimod stort set kun modvind fra politikere, kommentatorer og journalister. Men jeg er bare mig selv, og jeg tror godt, at folk gennemskuer, hvis der er forskel på holdninger og handlinger," siger Pia Kjærsgaard til Newspaq.

Vælgerne har også fundet en bedre og bedre politiker under valgkampen i Per Ørum Jørgensen fra Kristendemokraterne. På bare en uge er han steget med fem point. Det skyldes ifølge Rune Stubager mere kendskab og en placering på midten af dansk politik.

"Han er kommet til orde under partirunderne, så flere har fået kendskab til ham. Samtidig ligger Kristendemokraterne i virkeligheden i midten af dansk politik, og det kan, som hos Margrethe Vestager, også smitte af på den gode politiker," siger Rune Stubager og påpeger, at en række danskere finder ud af, at de er mest enige med Kristendemokraterne, når de tager 'hvem er du enig med'-test på nettet.

Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Barfoed (K) er de dårligste politikere, mener vælgerne i undersøgelsen, som kun giver dem 48 point uf ad 100.

Undersøgelsen er gennemført i perioden 12.- 14. september 2011 via internet blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Vælgerne er blevet spurgt til deres holdning til de ni danske partiledere målt på 13 forskellige karaktertræk.

faktaboks

Så gode politikere er partibosserne på en skala fra 1-100, hvor 100 er bedst:
(Placering i valgkampens første uge)

- Margrethe Vestager (R): 67 (66)
- Johanne Schmidt-Nielsen (EL): 66 (69)
- Pia Kjærsgaard (DF): 51 (49)
- Villy Søvndal (SF): 50 (56)
- Per Ørum Jørgensen (KD): 50 (46)
- Anders Samuelsen (LA): 49 (49)
- Lars Løkke Rasmussen (V): 49 (50)
- Helle Thorning-Schmidt (S): 48 (52)
- Lars Barfoed (K): 48 (49)

Den gode politiker består ifølge vælgerne af:
(I prioriteret rækkefølge)

- At være et troværdigt menneske
- Argumentere for sin egen sag frem for at finde modstanderens fejl
- Argumentere sagligt i debatter
- Have en klar vision
- Følge sine egne meninger og idéer frem for at følge en tilfældig
folkestemning
- Forklare sig så det kan forstås
- Kommunikere i en god og ordentlig tone
- Have gennemslagskraft og karisma
- Vise stærke lederevner
- Opføre sig ordentligt
- Ikke være magtsyg
- Være nede på jorden og i øjenhøjde
- Være en rollemodel for mig

Kilde: Den gode politiker (Newspaq og Wilke)