Putin ruller sig ud: Sovjetunionen genopstår i miniformat
Ruslands præsident Vladimir Putin hylder i sin nytårstale annekteringen af Krim som en historisk begivenhed. Foto: Alexei Druzhinin/AP
En ny økonomisk union med nabolandene skal styrke Rusland som nation.

1. januar bliver dagen, hvor Sovjetunionen genopstår - i en miniudgave. Rusland går sammen med Kasakhstan, Hviderusland og Armenien i den 'Eurasiske Union'. som skal styrke det økonomiske samarbejde mellem de fire lande.

Og det har en stor symbolsk værdi, mener ruslandsekspert og lektor på Aarhus Universitet Mette Skak.

- Det handler meget om storpolitik for Ruslands vedkommende. Det er en plan, der ligger flere år tilbage i tiden for Putins vedkommende. Det handler om at vise, at Rusland er en stormagt, der kan samle flere lande omkring sig, siger hun til DR Nyheder.

Helt konkret bliver toldbarriererne mellem de fire lande fjernet i et forsøg på at øge frihandlen. Den nye union skal også være med til at sikre Rusland som økonomisk supermagt i Asien, siger Mette Skak.

- Alle ved, at den russiske økonomi virkelig er ude i uvejr i øjeblikket. Så under overfladen tror jeg også, at det er et forsøg på at modvirke, at Kina løber med alt det økonomiske samarbejde med Kasakhstan og Hviderusland, siger Mette Skak.

Hylder Krim-annektering

Onsdag - dagen før oprettelsen af den 'Eurasiske Union' - holdt Vladimir Putin sin nytårstale på tv. Han trak nok engang Den Russiske Føderations optagelse af Krim - som skete under fordømmelse fra det internationale samfund - frem som en historisk begivenhed.

- Kærligheden til ens fædreland er en af de stærkeste og mest opløftende følelser. Den blev manifesteret i den brede og broderlige støtte til befolkningerne på Krim og Sevastopol, da de resolut besluttede sig for at vende hjem, siger Putin.

- Denne begivenhed vil for altid være en meget vigtig epoke i landets historie, fastslår han i nytårstalen.

Den sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov overdrog Krim til den daværende sovjetrepublik Ukraine i 1954.

Den på forhånd båndede Putin-tale er blevet vist i den østlige del af landet, hvor russerne i Vladivostok allerede har kunnet byde 2015 velkommen. Den vises i vest og i hovedstaden Moskva før midnat.

Den værste krise i årtier

Annekteringen af Krim og den efterfølgende konflikt i det østlige Ukraine har sendt Rusland og Vesten ud i den værste krise i årtier.

Flere tusinde har mistet livet i Ukraine, hvor kampe mellem russiske separatister og ukrainske soldater har stået på det meste af året.

Situationen påvirker hele den tidligere sovjetrepublik alvorligt, også økonomisk. Ukraine er afhængig af russisk gas og har fortsat en stor gasgæld til det russiske gasselskab Gazprom.

Gazprom meddelte onsdag, at selskabet har modtaget en forudbetaling fra Ukraine på 150 millioner dollar, svarende til 918 millioner danske kroner, for gasleverancer i januar.

Rusland er også ramt af Vestens sanktioner på grund af Ukraine-konflikten, men de lave oliepriser giver anledning til større økonomiske bekymringer for Putin i øjeblikket.

/ritzau/Reuters