Politisk flertal vil presse det offentlige til flere praktikpladser
"Når vi som samfund selv køber ind, så skal vi selvfølgelig sørge for, at vi også har fokus på elev- og praktikpladser. De initiativer, vi lavede med den tidligere regering, går i den rigtige retning, og nu vil vi så gerne udvide omfanget, siger Socialdemokraternes erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix/arkiv
Kravet til offentlige myndigheder om at indføre sociale klausuler i forbindelse med offentligt udbud skal udvides, lyder det fra Socialdemokratiet.

Et politisk flertal støtter et nyt forslag for Socialdemokraterne, der ønsker at udvide kravet til offentlige myndigheder om at indføre sociale klausuler i forbindelse med offentligt udbud. Det skal sikre flere praktikpladser, skriver Ugebrevet A4.

I et forsøg på at komme manglen på praktikpladser til livs indførte den tidligere regering og Enhedslisten krav om, at offentlige myndigheder ved relevante udbud altid skal overveje at indføre sociale klausuler. De foreløbige resultater fra ordningen skaber ingen jubelstemning. Men med et forslag om at udvide ordningen vil Socialdemokraterne nu sætte turbo på oprettelsen af nye praktikpladser.

- Når vi som samfund selv køber ind, så skal vi selvfølgelig sørge for, at vi også har fokus på elev- og praktikpladser. De initiativer, vi lavede med den tidligere regering, går i den rigtige retning, og nu vil vi så gerne udvide omfanget, siger Socialdemokraternes erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye, til Ugebrevet A4.

Kravet om sociale klausuler er i dag afgrænset til bygge- og anlægskontrakter samt tjenesteydelseskontrakter med en varighed på 6 måneder eller mere og en kontraktværdi på minimum 10 millioner kroner. Ved disse udbud er de offentlige myndigheder i forlængelse af det såkaldte "følg- eller forklar-princip" forpligtet til enten at benytte sociale klausuler med krav om lære- og praktikpladser eller forklare, hvorfor de ikke gør det. Men står det til Mattias Tesfaye og Socialdemokraterne, skal reglerne om sociale klausuler og praktikpladser fremover gælde inden for alle brancher, når det offentlige køber ind. Hos Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti får Socialdemokraternes udspil en positiv modtagelse.

- Vi har virkelig brug for, at vi skaber nogle praktikpladser. Ellers ender vi i en situation, hvor vi kommer til at importere mere ufaglært østeuropæisk arbejdskraft, mens vi mangler faglærte. Derfor vil vi rigtig gerne se positivt på Socialdemokraternes udspil, når vi får det endelige forslag," siger Dansk Folkepartis erhvervsuddannelsesordfører, Marlene Harpsøe, til Ugebrevet A4

Også LO bakker op om forslaget, mens modtagelsen er anderledes kølig hos regeringspartiet Venstre. Erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, tror ikke, at øget brug af sociale klausuler er den rigtige måde at skabe flere praktikpladser.

- Vi har hele tiden været kritiske over for at gå den vej. Vi frygter primært, at nogle virksomheder vil holde igen med at ansætte lærlinge, indtil de får offentlige kontrakter, hvor det er et krav. På den måde risikerer vi jo sådan set at gøre de unge en bjørnetjeneste, forklarer Torsten Schack Pedersen til Ugebrevet A4.

En opgørelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at de sociale klausuler resulterede i cirka 580 praktikpladser på det statslige område i 2014. Hverken kommuner eller regioner har et overblik over, hvor mange elev- og praktikpladser reglerne har kastet af sig. I kommunerne var der indsat sociale klausuler med krav om lære- og praktikpladser i 59 procent af de relevante kontrakter i 2014.