Danskerne har mistet tålmodigheden: Flere praktikpladser NU!

Når man ikke kan finde en praktikplads, kan man som regel komme i skolepraktik. Men et stort flertal at danskerne kræver nu politisk handling for flere praktikpladser. (Foto: Foto: Nils Meilvang, Scanpix)

Over 11.000 unge mangler en praktikplads. Nu møder arbejdsgivere, fagbevægelsen og regeringen et folkekrav om at løse problemet.

11.000 unge fra erhvervsuddannelserne står lige nu uden en praktikplads, og spørger man danskerne, skal problemet løses straks. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Ikke færre end to ud tre danskere mener nemlig, at manglen på praktikpladser er et stort problem, som politikerne bør gøre noget ved nu. Hver fjerde mener, at det er et problem, men at andre problemer skal løses først. Blot 1,7 procent mener, at det slet ikke er noget problem.

Det lægger pres på regeringen, som sammen med fagbevægelsen og arbejdsgiverne fredag eftermiddag begyndte anden runde af de såkaldte trepartsforhandlinger. Her er spørgsmålet om praktikpladser helt centralt.

Artiklen fortsætter under grafikken

- Tænk hvilket ramaskrig det ville give, hvis man sagde til unge i gymnasierne, at de desværre ikke kan komme videre fra 2.g til 3.g
Per Christensen, formand for 3F

Statsminister og 3F-formand vil give garanti

Det lægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på sinde at få bugt med manglen på praktikpladser. Under et pressemøde om to- og trepartsforhandlingerne i midten af marts pointerede han, at det var en ambition, at der skal være praktikpladser til alle unge i fag med gode jobmuligheder.

- Er det en praktikpladsgaranti? Ja, det så jeg sådan set gerne. Det er ikke sikkert, vi kommer i mål lige med det samme, men det er en ambition, lød det fra statsministeren.

Den udmelding bifalder Per Christensen, som er formand for fagforbundet 3F, der blandt andet rummer tømrere, kokke og gartnere.

- Det er en rigtig, rigtig god idé, hvis vi fremover kan garantere unge en praktikplads. Det ligner jo ikke noget, at de ikke kan få lov at gøre deres uddannelse færdig. Tænk hvilket ramaskrig det ville give, hvis man sagde til unge i gymnasierne, at de desværre ikke kan komme videre fra 2.g til 3.g, siger Per Christensen til Avisen.dk.

Elever: Løs problemet nu

I Erhvervsskolernes Elevorganisation er man glade for, at så mange danskere kalder på en løsning på praktikproblemet.

- Manglen på lærepladser er jo et stort problem, og et problem der har eksisteret meget længe. Det sender et signal om, at regeringen og arbejdsgiverne må tage sig sammen og løse problemet nu, siger Morten Egede, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Ligesom 3F-formanden er han glad for, at statsministeren har luftet idéen om en praktikpladsgaranti.

- Det er noget, mange elever ville sætte pris på. Det kan også få flere til at tage en erhvervsuddannelse, for manglen på lærepladser får mange unge til slet ikke at søge ind, forklarer Morten Egede.

Ro til bekymrede mødre

Elevformanden henviser også til de undersøgelser, som har vist, at især unges mødre spiller en stor rolle for valget af uddannelse.

- Mange bliver afholdt fra at starte, fordi deres mor siger, at det er meget svært at få en læreplads. Og det har hun jo sådan set god grund til at sige. Derfor vil en garanti også være et vigtigt signal over for forældrene, mener Morten Egede, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Læs Avisen.dk's dækning af treparts-forhandlingerne her.