Da Albert Kirk Iversen og iværksætter-virksomheden RaskRask i februar forlod “Løvens Hule” på DR med 1,5 million kroner for 20 procent af virksomheden, var der smil på læben.
RaskRask fik de to “løver” Jan Lehmann og Christian Arnstedt overbevist om det holdbare i virksomhedens filosofi om at tilbyde massage til folk i eget hjem. Og kort tid efter udsendelsen gik det mildest talt strygende.
- Løvens Hule var en fantastisk mulighed for at få opmærksomhed, og det betød, at vi fik rekordmange bookinger og henvendelser fra både nye massører og firmaer og samarbejdspartnere. Det eksploderede i vores lille verden, fortæller RaskRask’s direktør Albert Kirk Iversen.
Men en lille måned senere tonede Mette Frederiksen så frem på tv og lukkede landet ned. Og dermed også RaskRask, der med massage og kropslig kontakt som kerneområde ikke havde noget andet valg end at lukke ned for massørerne og tage de foranstaltninger, som situationen krævede.
Myndighedernes anvisninger betød, at RaskRask måtte aflyse bookinger for 650.000 kroner - svarende til cirka halvdelen af, hvad der blev investeret i dem i Løvens Hule.
De fem løver fik en gang massage i programmet. To af dem bed på. Carsten Andersen
- Det var både vores massører og kunder trætte af, og det ramte også virksomheden hårdt, fordi vi havde budgetteret med den her vækst efter “Løvens Hule”. Vi havde ansat en masse nye folk for at kunne udvikle og ekspandere i nye områder, men grundlaget forsvandt nærmest fra den ene dag til den anden, siger Albert Kirk Iversen til Avisen.dk.
Mange virksomheder kom igennem krisen via hjælpepakker, men mulighederne for kompensation passede ikke særlig godt ind i en virksomhed som RaskRask.
- For en vækstvirksomhed som vores gav det ikke så meget mening at søge kompensation på baggrund af tidligere omsætning. Hele forretningsmodellen er baseret på vækst, som er den den eneste mulighed for at få det til at hænge sammen. Vi ansætter hele tiden flere medarbejdere for at opretholde væksten og gøre forretningen rentabel på lang sigt. Og derfor havde vi budgetteret med den store vækst efter “Løvens Hule”, siger Albert Kirk Iversen, som i stedet måtte se både vækst og omsætning forsvinde som dug for solen.
- Vi gik fra rekordomsætning til nul-omsætning, men vores udgifter til lønninger forsvandt ikke. Vi havde ansat gode folk, som vi gerne ville holde fast i, men hjælpepakkerne passede bare ikke til vores virksomhedsmodel, siger Albert Kirk Iversen, som dog fortæller, at RaskRask fik del i en af hjælpepakkerne til selvstændige.
- Det er vi selvfølgelig meget glade for, men den dækkede kun en lille brøkdel af vores tab. Skulle vi have haft lønkompensation, var vi tvunget til at sende vores udviklingsmedarbejdere hjem, men det gav ikke mening for os i forhold til at udvikle virksomheden. Så vi måtte bide i det sure æble og nøjes med den begrænsede hjælp, fortæller Albert Kirk Iversen.
Udvikle på andre områder
I stedet kiggede RaskRask med stor hjælp fra de to “løver” på, hvordan de kunne udvikle på andre områder end massagen, som var lukket ned i en periode. Den satsning betød, at RaskRask udover massage udvidede repertoiret til også at inkludere personlig træning og yoga.
- Det var noget, vi havde planlagt at udvikle, men det blev fremrykket noget i forhold til det, vi havde tænkt. Vi så, hvor mange yogastudier og træningscentre, som var lukket ned, og derfor startede vi det op før, end vi ellers ville have gjort, siger RaskRask-direktøren.
Med det nye koncept har RaskRask yogalærere og personlige trænere som samarbejdspartnere.
- De har fuld fleksibilitet i deres arbejdstid, men vi hjælper dem så med administration, markedsføring, forsikring og kundesupport, så de kan få tid til at hjælpe kunderne i valgfrie omgivelser som derhjemme, i parken eller i skoven - enten alene eller i hold, siger Albert Rask Iversen og understreger, at konceptet stadig er under videreudvikling.
- Yogalærerne og trænerne har taget godt imod det, og vi har haft en del kunder igennem, som har været rigtig glade for det, men vi nu skal i gang med at markedsføre det yderligere. Det er en ny måde at gøre det på, så vi skal have formidlet styrkerne ved konceptet, siger Albert Kirk Iversen.
I 2019 havde RaskRask 11.000 bookinger og en omsætning på 5,2 mio. kr. - en fordobling fra 2018. Forventningerne til 2020 lyder trods udfordringerne på en øget omsætning, men dog 40 procent under budget på grund af nedlukningen og det faktum, at folk har været mere tilbageholdende på grund af corona.