Der er meget at holde styr på, når man leder en dansk virksomhed. Det gælder specielt på lønområdet, hvor der er mange regler, undtagelser fra regler og undtagelser fra undtagelserne.
Et eksempel er de såkaldte nulindberetninger. Arbejdsgivere har pligt til at informere SKAT, når de betaler løn eller honorar til medarbejdere. Det skal gøres månedligt, og hvis der er en måned, hvor man ikke udbetaler løn, skal SKAT også informeres om det. Ellers laver SKAT en manuel fastsættelse af hvad de anslår lønindberetningen til at være, og det koster.
Det er børnelærdom for revisorer og bogholdere, men for de mange ildsjæle, der driver egen virksomhed og også står for administrationen, kan det nemt være noget, man ikke ved.
Dyre lærepenge
En aktindsigt viser, at Skattestyrelsen i 2020 måtte lave 37.950 manuelle fastsættelser på grund af manglende nulindberetning. Ifølge Skattestyrelsen er tallene behæftet med visse forbehold, da der kan ske flere erstatninger af fastsættelser, og da nogle virksomheder kan fritages for at betale i særlige tilfælde.
Brian Brorsbøl fra Salary konstaterer, at det især er SMV'ere uden godt bogholderi, som rammes. Foto: Privat
Tallene kan altså ændre sig. Men bruges de som øjebliksbillede, har danske virksomheder fået et gebyr på 800 kroner tusindvis af gange, og for 2020 løber det op i gebyrer for 30,4 millioner kroner.
Og det provokerer direktør Brian Brorsbøl fra lønsystemet Salary, som blev grundlagt i 2016:
- Når vi ved, hvor hårdt de danske SMV’er har været spændt for under corona, så gør det ondt at se, hvor mange af de her gebyrer, virksomhederne skal betale, fordi de har glemt at indberette løn. Det er min formodning, at det primært er SMV’erne uden bogholdere, der rammes her, siger Brian Brorsbøl.
Kunderne bliver overraskede
Hos Salary kender man problemstillingen særlig godt og har undret sig over metoden. Derfor har man som det eneste lønsystem gjort det automatisk og gratis at håndtere nulindberetning for deres kunder.
- Vi har prøvet at få enkelte kunder i røret, der er sure over, at vi har indberettet noget på deres vegne til SKAT. Men når vi forklarer, at vi har sparet dem penge, vender stemningen hurtigt, siger Brian Brorsbøl og fortsætter.
- I Salarys levetid har vi sendt 52.742 nulindberetninger for kunderne, og med lidt servietregning har vi sparet danske iværksættere for 42,2 millioner kroner. Det centrale for os er dog, at det er et unødvendigt besvær at lægge på virksomhederne, og vi er glade for at kunne gøre deres liv lidt nemmere med vores løsning, så de slipper for dumme gebyrer.
Om nulindberetning
Hvis en virksomhed vil nulindberette manuelt, foregår det på SKATs hjemmeside, hvor du først logger ind og siden indberetter. Hvis du ejer en mindre virksomhed, er fristen for indberetning den 10. i måneden efter den måned, som nulindberetningen drejer sig om. Ejer du en større virksomhed, hvor skatten bliver betalt den sidste dag i måneden, er fristen månedens sidste bankdag.
Hvis du som arbejdsgiver ikke foretager enten en almindelig indberetning eller en nulindberetning til SKAT for en måned, vil SKAT tage affære. Så går SKAT ind og laver et overslag på, hvor meget A-skat og AM-bidrag du skulle have betalt for den måned ud fra historikken. Og det koster 800 kroner hver gang.
Læs mere her
https://salary.dk/nulindberetning-automatisk-og-gratis-nulindberetning-med-salary/