Langs Højbanen: Din nabo stemmer DF

Danmark
Løsriv os fra Jylland, lød det på Facebook, om DFs valgsejr. Spar mig! For din nabo henne om hjørnet stemmer på samme parti. Tag en demokratisk snak i stedet for at frygte det ukendte.

Anders Højberg Kamp blogger om samfundskultur, gadestemninger og arbejderkøbenhavn med synsvinklen set fra Højbanen, der kører fra Sydhavnen til Hellerup. Han skriver for en lang række medier som Avisen.dk, AOK, Berlingske, Filmmagasinet Ekko, Københavneravisen og Politikens Ibyen. Han har læst Journalistik og Historie på RUC med fokus på velfærdsstatens udvikling og København.

“Jylland ud af Danmark, jeg skammer mig over at være dansker, Nazi-land, genforen Danmark med Slesvig-Holstein, jeg flytter til udlandet.” Omtrent sådan flød Facebook over torsdag og fredag. Ofte skrevet af københavnere med en høj eller kreativ uddannelse, som ikke bryder sig om Dansk Folkeparti.

GROFT SKÅRET er årsagen til vores udbrud klar.

Hvert fjerde år ved valget får vi smarte, kreative københavnere et wake-up call om befolkningssammensætningen i landet. Så går vi på druk og glemmer alt om, at der bor DF'ere rundt om hjørnet, og at de nationalistiske følelser vokser i hele Europa. Fortrængelsen er permanent. Næste dag lever vi i lykkelig uvidenhed med latte, økologi, falafel, et kreativt job og læserbreve i Politiken.

VI KØBENHAVNERE tror atter, at alle DF’ere er fra Jylland og provinsen. Vi tror atter, at brokvartererne, whiskybæltet, Valby/Sydhavnen og måske endda Storkøbenhavn er DF-frit område. Hvem er DF-vælgeren, spørger en Politiken-artikel meget sigende.

Vores Signifikante Anden (det vil sige den gruppe, vi identificerer os i forhold til) er atter den indskrænkede mand fra provinsen, der mangler uddannelse og stemmer DF. Vi synes generelt, det er sigende, at vi, der lever i multikulturelle bydele, ikke stemmer DF: Nørrebro, Nordvest, Vesterbro osv. Underforstået: Det er ubegrundet muslim-frygt i provinsen, der får folk til at stemme DF.

Gå ned om hjørnet

Men måske vi ville blive klogere, hvis vi selv tog en togtur til Tårnby og Køge og talte med folk, der bor der. Eller bare buslinje 6A 15 minutters kørsel fra Hovedbanen, stod af på Roskildevej ved Damhussøen et venstresving fra Hvidovrevej.

Så har man DF’ere i indvandrertunge områder. I Hvidovre får DF 20 - 30 procent, og det fortsætter hele vejen langs skinnerne til Taastrup og landet.

MEN BUSSEN er slet ikke nødvendig. Man kan bare gå rundt om hjørnet. Her er i hvert fald flere DF’ere end SF’ere og Konservative.

Nede på mit stamværtshus i Nordvest sidder der DF’ere. Der sidder endda en fra engelske UKIP og en fuldedag, da jeg kaldte partiet for racistisk, grinte han sødt. Han var sgu’da ikke racist, han mente bare ikke, at Europa i det hele taget kunne holde til presset. Jeg er ikke enig, grundlæggende siger jeg Hurra for indvandringen, men jeg respekterer hans holdninger.

Alle mennesker har en historie, en erfaring, et grundlag for at stemme som de gør. Præget af deres opvækst, miljøer, sociale forhold. Mange stemmer sikkert ikke engang DF, fordi de er mørkeræd, men fordi de vil have forbedret ældreplejen.

Det sidste der hjælper, hvis du vil have folk til at sætte kryds andet sted er, at putte dem i racist-boksen i den offentlige gabestok på Facebook. For så forbliver de da skyggevælgere frem for nogle, du kan påvirke.

Frygt for nationalisterne

Gå hellere ned om hjørnet og få en sludder med en DF’er. Fortæl DF’eren, at hun godt kan snakke med en indvandrer.

Engang fortalte en dame i bussen mig, at hun ikke ville ekspederes af et muslimsk tørklæde, fordi kassedamen betragtede hende som et dyr. Jeg måtte pænt fortælle hende, at sådan forholdt det sig ikke.

HUN FRYGTER muslimerne, men måske vi også frygter DF’erne. Måske vi frygter det ukendte, betonforstæderne og det mørke Jylland. At blive konfronteret med deres holdninger. Måske vi lukker øjnene for en større nationalistisk bevægelse.

Ikke bare i Danmark, men i hele Europa vokser den yderste højrefløj. Fra Ungarn over Frankrig til England. En norsk, liberal professor skrev en lang artikel i Weekendavisen om, at vi blev nødt til at lytte til folkets bekymringer. Han havde været hele Europa rundt og talt med folk. Vi kunne ikke bare ignorere, at folk frygtede indvandringen. Nyrupsk sagt affeje dem med, at de ikke er stuerene.

Ellers ender nationalisterne i regeringer. Så kom hellere ud af PH-lejlighederne og tal med dine med-demokrater. I stedet for at flytte fra landet. Selvom solrige San Francisco er fristende, bliver det for mig nok blot en tur langs Højbanen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Krimi

To fly stødt sammen

i luften