Chefer ser vikarer som et nødvendigt onde
Sektorformand i FOA Karen Stæhr kalder det skammeligt, at vi har skabt et arbejdsmarked, hvor lederne selv mener, at sosu'er ikke kan holde til at være på fuld tid. Foto: FOA.
Chefer i kommuner siger, at de er tvunget til at ansætte sosu'er på deltid blandt andet for at undgå højt sygefravær. Det er skammeligt, når man ikke kan holde til job på fuld tid, siger formand i FOA.

Hvis hverdagen skal hænge sammen i ældreplejen og daginstitutioner, er det et nødvendigt onde med vikarer, deltidsansættelser og tidsbegrænsende ansættelser.

I virkeligheden ville lederne i børnehaver og på plejehjemmet helst fastansætte deres medarbejdere, men det forhindrer stramme budgetter.  

I stedet laver de kommunale ledere "brandslukning", "planlægningspuslespil" og "kabaler" og ansætter folk på alle mulige forskellige løse kontrakter for, at hr. Jensen kan få sine støttestrømper på og lille Emma blive passet i børnehaven.     

Det fremgår af en ny undersøgelse, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, har gennemført.

Læs også: "Jeg bliver holdt nede på 30 timer"

Seniorforsker på VIVE Helle Holt fremhæver, at samtlige ledere foretrækker fastansatte medarbejdere, men ofte er nødt til at lave tidsbegrænsede ansættelser og bruge deltidsarbejde for at få tingene til at hænge sammen.

Fuldtid kan øge sygefraværet

- De 15 ledere ledere giver udtryk for, at de hellere vil have fastansatte medarbejdere, men der er nogle vilkår, der gør, at de bliver nødt til at have timelønnede, nogle på deltid og nogle i begrænsede tidsansættelser, siger Helle Holt.

Undersøgelsen viser, at det især er på børne- og ældreområdet, at lederne hyrer vikarer og ansætter folk i små deltidsjob og på kortere kontrakter for at få vagtplaner til at gå op.  

I ældresektoren er lederne glade for, at flertallet af sosu'er har deltidsarbejde. Det giver fleksibilitet i planlægningen, påpeger de og anfører, at deltid også er et udtalt ønske blandt medarbejderne.

- De interviewede ledere på ældreområdet oplever, at arbejdet er blevet så intensiveret og effektivt, at medarbejderne ikke kan nå at restituere, hvis de arbejder på fuld tid. De mener, at konsekvensen af fuldtidsarbejde direkte vil kunne aflæses som en stigning i sygefraværet, hedder det i rapporten.

Pakker det ind i omsorgsfuldhed 

Sektorformand i fagforbundet FOA Karen Stæhr mener, at det er absurde bortforklaringer fra de kommunale ledere, når de taler om, at sosu'er har bedst af at være på deltid, så de kan nå at restituere og undgå at blive nedslidte og syge.  

- Fra ledernes side handler det om at udnytte medarbejdernes arbejdskraft mest muligt, og det er også det, der betyder, at det bliver et arbejde med meget nedslidning. Så pakker lederne det efterfølgende ind som en form for omsorgsfuldhed for medarbejderne, men det klinger hult i mine ører, siger Karen Stæhr.

Men lederne i VIVE-undersøgelsen giver jo udtryk for, at de helst vil ansætte folk i faste stillinger men forhindres i det på grund af stramme budgetter?

- Man skubber hele tiden budgetterne foran sig som sådan et skjold og siger, at fordi økonomien er så presset, er der ikke noget at gøre. Lederne bruger de stramme budgetter som en dårlig undskyldning, og jeg synes, at det vidner om, at man ikke tager ansvar som leder men i stedet putter sig bag nogle exelark og siger, at så kan det ikke lade sig gøre,« siger hun.

Karen Stæhr kalder det et skråplan, at vi har skabt en offentlig sektor, der ville kollapse uden de mange løstansatte, deltidsansatte og vikarer.

 - Jeg synes faktisk, at det er helt uacceptabelt, at vi har skabt sådan et offentligt arbejdsmarked, og vi kan ikke være det bekendt hverken overfor de dedikerede medarbejdere eller overfor de borgere, der er afhængige af en god velfærdsservice.

- Det er skammeligt, og kommunerne må ryste op med nogle større budgetter, siger hun og betoner, at ingen skal risikere at blive syg af at passe et fuldtidsarbejde i en dansk kommune.  

Læs mere om undersøgelsen fra VIVE

via Listen To News