Ingen risiko for brystkræft ved aftenarbejde
Der er ingen forøget risiko for brystkræft, hvis du arbejder om aftenen. Men anderledes ser det ud om natten. Foto: Colourbox.com
Stor dansk undersøgelse frikender aftenvagter for kræftrisiko.

Sygeplejersker og andre, der har aftenvagter kan ånde lettet op.

Længe har der blandt forskere været mistanke om, at arbejde i ydertidspunkter øger risikoen for brystkræft. Men nu viser en ny og omfattende undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at det ikke er tilfældet.

Arbejder man for eksempel mellem kl. 15 og 23, så er risikoen præcis den sammen, som hvis man arbejder i dagtimerne. Sådan en arbejdstid er for kroppen det sammen som at være sent oppe.

Men kombinerer kvinder to eller tre-holdsskift med perioder med permanent natarbejde, er sagen en anden. Her er der næsten tre gange større risiko for at få brystkræft end for kvinder, der altid arbejder om dagen.

Når kroppen påvirkes af kunstigt lys under natarbejdet, bliver den forvirret ligesom ved jetlag. Den kan ikke finde ud af om det er dag eller nat, og dermed nedsættes produktionen af "mørkehormonet" melatonin.

"Det er sådan, at man har nogle bestemte celler, der reparerer når der kommer fejl i cellerne, hvis man for eksempel har været udsat for kræftfremkaldende påvirkninger og de reparationer foregår om natten," forklarer seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse Johnni Hansen, der står bag undersøgelsen, der inkluderer flere end 58.000 sygeplejersker.

Og når man har været udsat for lys om natten, så opstår der kaos i kroppen, og dermed kan de reparationer have svært ved at finde sted og dermed øge risikoen for brystkræft.

"Vores biologi er simpelthen ikke indrettet til at være udsat for lys om natten," siger Johnni Hansen.

Har man et arbejde med skiftende arbejdstider, så vil det være en fordel kun at have to nattevagter i træk.

"Det tyder på, at hvis man kun har en eller to nattevagter efter hinanden så når kroppen ikke at indstille sig på, at man laver om på nat og dag. Det er først når man kommer ud over det punkt, at der sker noget biologisk," siger Johnni Hansen.

Undersøgelsen er bemærkelsesværdig, fordi det er første gang man har undersøgt betydningen af forskellige typer skiftearbejde, og ikke lagt aften og natarbejde sammen.