Når vi handler på auktioner på nettet, og penge skifter hænder, er tillid og tiltro afgørende.
Men der findes ingen lovgivning, som specifikt regulerer online-auktioner. Det vil politikere nu se på efter historien om, at medarbejdere hos Campen Auktioner selv deltager i auktionerne, skriver TV2 Østjylland.
- Jeg går klart ind for, at man skal finde ud af, hvordan man kan forebygge det. Det kan være, at der skal være skærpede krav til auktionshusene, når de sætter varer til salg, siger Moderaternes retsordfører Tobias Grotkjær Elmstrøm til TV2 Østjylland.
Også Danmarksdemokraternes retsordfører, Betina Kastbjerg, vil se på sagen.
- Jeg tror, der mangler lovgivning på området omkring online auktionshuse, og det vil jeg spørge ind til. I sidste ende skal vi måske have kigget på, om der skal noget lovgivning på plads, siger hun.
Torsten Gejl fra Alternativet vil - ligesom Betina Kastbjerg - stille spørgsmål til Justitsminister Peter Hummelgaard (S) om sagen.
- Hvis det her er ulovligt, så må vi finde ud af, hvordan det kan reguleres, sådan at det her ikke er muligt. Jeg vil prøve at finde ud af, hvordan det her kan forhindres.
Reaktionerne kommer, efter TV2 Østjylland søndag afslørede, hvordan ejeren og medarbejderne hos Campen Auktioner i Randers deltager og byder på egne auktioner.
Det sker dog, ifølge auktionshuset, kun, fordi de opererer med en såkaldt ’hjemkøbsret’, hvor sælger kan byde på egne varer eller lade andre gøre det for at sikre en mindstepris.
Men metoden har fået kritik. Blandt andet fordi, auktionshuset ikke oplyste kunder om, at medarbejdere byder med.
- Hvis de ansatte hos Campen også kan byde på et værk, så er der intet, der siger, at de ikke bare sidder og byder ud i luften og puster værdien, stemningen og passionen op uden at have en intention om at købe. Så er det – undskyld jeg siger det – bondefangeri, lød det blandet andet fra kunstrådgiver, Michael Bank Christoffersen.
Campen Auktioner har pure afvist, at der skulle være tale om bondefangeri. I et skriftligt svar til TV2 Østjylland skriver Campen Auktioner, at:
- Begreberne mindstepriser og hjemkøbsret er almindelig praksis blandt de førende danske auktionshuse. Mindstepriser og hjemkøbsret skaber tryghed for sælgerne, så deres effekter ikke sælges langt under den forventede værdi.
Lørdag valgte Campen Auktioner at præcisere betingelserne på deres hjemmeside, så det, ifølge virksomheden, fremgår tydeligere, at også medarbejdere kan byde med.
TV2 Østjylland har forsøgt at få et interview med justitsminister Peter Hummelgaard (S), men han har ikke ønsket at stille op.
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har ansvar for blandt andet markedsføringsloven, men heller ikke han vil stille op til interview.
Helt tilbage i år 2000 opfordrede Forbrugerrådet til, at der blev lavet regler for online-auktioner, men i dag - 24 år senere - er der stadig intet sket.
I 2017 nedsatte daværende Justitsminister Søren Pape Poulsen (C) et udvalg, der skulle granske auktions-området.
Målet med udvalgets arbejde var blandt andet at sikre kontrollen med handel med brugte genstande og opdatere auktionslederloven fra 1935.
Justitsministeriet oplyser, at udvalget i 2022 udkom med en betænkning på baggrund af arbejdet.
Udvalget overvejede om auktionslederloven, der gælder fysiske auktioner, også skulle omfatte online-auktioner. Men det anbefalede udvalget ikke, fordi de vurderede, at den gældende forbrugerlovgivning yder forbrugerne relevant og hensigtsmæssig beskyttelse - også når de handler på online auktioner.
Udvalget tog dog ikke stilling til, om der så skulle laves anden regulering af området.