VORES VALG

IKEA Danmark snyder for millioner i skat

IKEA Danmark har siden midten af 1980'erne undgået at betale skat af 750 millioner kroner, som i stedet er sendt i skattely i Liechtenstein.
IKEA har ikke haft travlt med at betale skat i Danmark, afslører Politiken i dag.
IKEA har ikke haft travlt med at betale skat i Danmark, afslører Politiken i dag. Foto: Ikea

Historien om store multinationale selskaber, der ikke betaler skat i Danmark, er hørt før. Nu kan der føres endnu et selskab til listen.

Denne gang er det IKEA Danmark, der ifølge Politiken, har kanaliseret store summer til en fond i fyrstedømmet Liechtenstein via skuffeselskaber i blandt andet Holland.

Oplysningerne stammer fra et internt regnskab, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Skatteordfører for SF, Jesper Petersen, er ked af, at IKEA nu skal føjes til listen over selskaber, der ikke betaler sin skat. Han ser en direkte linje til regeringens politik på området.

"Man må blive forbløffet over, at vi har en regering, der bare lader disse ting passere", siger han til Newspaq.

"Vi har i SF påpeget igen og igen, hvordan regeringen har skåret kraftigt ned på skattevæsnet og kontrollen med de multinationale firmaer. Derfor vil vi gerne afsætte 100 millioner kroner til at styrke SKATs indsats på dette område," siger Jonas Petersen (SF).

Den udmelding er Nick Hækkerup fra Socialdemokraterne helt enig i. Han ser to muligheder for at styrke indsatsen på området.

"For det første kan vi lave lovgivningen om, så det bliver lettere at komme efter de multinationale selskaber. Man kan også gøre det ved at ansætte flere folk i SKAT, så der er nok til at tjekke de multinationale firmaer, hvilket der ikke er i øjeblikket," siger hyan til Newspaq.

Mike Legarth, der er skatteordfører for Konservative har ingen kommentarer den konkrete sag, der udspringer af et lækket internt regnskab, men siger, at han har tillid til, at SKAT får inddraget de penge de skal.

Oppositionen forslag om ekstra midler til at gennemgå de multinationale selskaber kalder Mike Legarth for 'populisme'.

"Det er et rent populistisk forslag. Vi har for længere tid siden afsat ekstraordinære beløber til ekstra gennemgang af store internationale selskaber. Den proces er i gang og der er fuld fokus på det, " siger han til Newspaq.

Fonden, som pengene havner i, hedder Interogo, og den styres direkte af IKEAs grundlægger Ingvar Kamprad. Ifølge svensk TV er der over 100 milliarder svenske kroner i fonden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.