"Ta' selv bord hos Skat": Skattegæld i ny milliard-eksplosion
Socialdemokraten Jesper Petersen (tv) kalder det anslag mod borgernes tillid til Skat, at gælden fortsætter med at stige. Men det skal også snart være slut med, mener den konservative skatteordfører Anders Johansson (th) (Foto: Foto: Erik Refner/Scanpix/Folketinget)
Hverken virksomheder eller privatpersoner betaler det, de skylder staten i skat. Det betyder, at skattegælden stiger, og det har den gjort siden 2013, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Danskerne er dårlige til at betale det, de skylder i skat. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fra 2015 til 2016 er skattegælden steget med 11,1 milliarder. Det betyder, at borgere og virksomheder skylder staten 65,9 milliarder kroner i skat. 

Skatteadvokat og ekstern lektor ved Århus Universitet Torben Bagge mener, at danskerne udnytter et skattevæsen, som er presset i knæ og reelt ikke har et effektivt system til at indrive gæld.

- I virkelighedens verdens sker der ikke noget ved at skylde Skat penge. Hvorfor så egentlig betale? I sidste uge fandt vi ud af, at de ikke en gang anmelder folk til Ribers. Så det tangerer til ta'selv bord, hvor dem, der ikke har lyst til at betale, bare kan lade være, uden at der sker det store, siger skatteadvokaten.

Skat har været skandaleramt i nu godt ti år. Det startede med beslutningen om at indføre det såkaldte EFI-system (Et Fælles Inddrivelsessystem) tilbage i 2005. Helt frem til 2013 havde Skat problemer med at få systemet op og køre, og da det endelig blev indført, lavede systemet så mange fejl, at skatteminister Karsten Lauritzen valgte at lukke systemet helt i 2015.

Anslag mod borgernes tillid

Det finder Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, dybt problematisk.

- Det er et anslag mod borgernes tillid til vores fælles skattevæsen. Det kan føre til et tab af tillid og en mindsket skattemoral. Hvis man som jeg abonnerer på en solidarisk velfærdsmodel finansieret af fælles skattebetaling, så er det noget ret grundlæggende, der er på spil her, siger Jesper Petersen.

Selv om tallene er højest problematiske, så kommer de ikke bag på de konservatives skatteordfører Anders Johansson.

- Det er desværre ikke overraskende. Det skyldes jo det her EFI-system, som man tog ud af drift i slutningen af 2015, hvor man stoppede med den her automatiske inddrivelse af gæld, siger han.

Lang vej endnu trods massiv indsats

Nu er man i gang med at opbygge et nyt elektronisk inddrivelsessystem, der skal sørge for, at danskerne betaler deres skat.

Samtidig har man ifølge Anders Johansson ansat 2.500 flere medarbejdere i Skat, så staben nu er oppe på 9.000 personer. Derfor forventer Anders Johansson, at den negative udvikling er vendt, inden der igen kommer nye tal fra Danmarks Statistik.

-  Summen af tiltagene skulle gerne betyde, at vi snart vil se et dyk i gælden. For os er det helt afgørende, at der er tillid til skat, og det har ikke fungeret godt nok. Derfor er der sat massivt ind for at rette op på det her. Det er jo en uholdbar situation, hvor tilliden til skat er på et lavpunkt, siger han. 

Hos Socialdemokratiet tror man dog ikke, at skattegælden vil rasle ned lige med det første.

- Vi er undervejs, men der er lang vej endnu. Gældsposterne bliver større, fordi Skat ikke har det mandskab, der skal til på kontrolområdet. Det har vi en større kamp med regeringen om. Vi mener, at der skal ansættes 1.000 nye medarbejdere på det her område, og vi vil presse regeringen for at komme så tæt på det som muligt, siger socialdemokraternes skatteordfører Jesper Petersen. 

Danskerne udnytter et system i knæ

Skatteadvokat Torben Bagge ser også Skats manglende evner til at opkræve penge som ødelæggende for vores velfærdsstat. 

- Hvis den brede befolkning mister tilliden til systemet og tænker, 'hvorfor skal jeg egentlig betale, når min nabo ikke betaler', så bryder vores samfundsmodel for alvor sammen. Som almindelig samfundsborger er det begrædeligt, for hele vores velfærdsstat er jo bygget op om, at der er en effektiv skattebetaling, siger Torben Bagge.

via Listen To News