Hug til LA-minister efter besked til ledige borgere: "Det glade vanvid"

Det er helt i orden, når kommunerne bliver belønnet for at fastholde borgere på kontanthjælp frem for at tildele dem en førtidspension, mener minister.
Det er helt i orden, når kommunerne bliver belønnet for at fastholde borgere på kontanthjælp frem for at tildele dem en førtidspension, mener minister.
Det er helt i orden, når kommunerne bliver belønnet for at fastholde borgere på kontanthjælp frem for at tildele dem en førtidspension, mener minister. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/arkiv

Landets kommuner bliver belønnet med op til 67.000 kroner, hvis de fastholder en syg borger på en kontanthjælp frem for at tildele dem en førtidspension.

Og det er helt i orden, hvis man spørger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA). Det fortæller han i et skriftligt svar til ugebrevet NB Økonomi.

Ministeren mener, at belønningen øger kommunernes incitament til at få borgerne i arbejde. Det kommer nemlig også den enkelte borger til gode, fortæller han i det skriftlige svar.

”En borger skal modtage førtidspension, hvis reglerne herfor er opfyldt. Men hvis der er en chance for, at en ledig kan komme i beskæftigelse, vil det være bedst for både borgeren og samfundsøkonomien”, skriver Simon Emil Ammitzbøll.

Årsagen til den favorable ordning for kommunerne, skal findes i det kommunale udligningssystem.

En kommune får således ekstra penge for hver borger, som i tre ud af de seneste fire år har haft en indkomst på under 60 procent af medianindkomsten på 136.000 kroner.

Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen køber ikke LA-ministerens forklaring. Han mener, at en del af de pågældende borgere er for syge til at arbejde.

- Svaret dokumenterer jo, at man oven i stramningerne af lovgivningen også har et økonomisk incitament til at fastholde alvorligt syge mennesker på kontanthjælp, og det er fuldstændigt umenneskeligt og det glade vanvid, siger Finn Sørensen til NB Økonomi.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.