Kendt barnestjerne bryder tavsheden efter 45 år

Jan Priiskorn Schmidt, der i 1960erne var en af Danmarks allerstørste barnestjerner, bryder tavsheden i en ny selvbiografi, der udkommer den 27. september.
Jan Priiskorn Schmidt.
Jan Priiskorn Schmidt. Foto: Frej Rosenstjerne/Forlaget Vild Maskine

De fleste husker ham nok som den modige storebror Jan i de gamle ’Min søsters børn’-film, hvor han spillede sammen med Pusle Helmuth, Axel Strøbye og hvad de ellers hed.

Eller fra lystspillet ’Sommer i Tyrol’ fra 1964, hvor han som tjener på et alpehotel var Dirch Passers fortrolige.

Og selv om det udadtil virkede som om, at barnestjernen Jan Priiskorn Schmidt nød rampelyset, dengang i 1960’erne, så gemmer historien om den i dag 66-årige pensionist på en helt anden fortælling.

At være en af Danmarks allerstørste barnestjerner havde nemlig kolossale omkostninger for ham. Derfor har han ikke villet tale med pressen i flere årtier. Men efter 45 år bryder han tavsheden i en ny selvbiografi ’Barnestjernen fra Bryggen’, som udkommer den 27. september.

"Børn skal ikke bruges til den slags"

I et interview med Berlingske fortæller han om den turbulente tid som barnestjerne.

- Der er jo en grund til, at mange senere bliver "hvide under næsen" eller sidder med en kanyle i armen. Er der eksempler på, at det ikke går barnestjerner dårligt? Ikke mange. Det er simpelthen ikke Vorherres mening, at børn skal bruges til den slags, siger Jan Priiskorn Schmidt til Berlingske og uddyber:

- Børn skal gå stille og roligt hjemme hos deres mor og blive opdraget til, hvad der er rigtigt og forkert. I stedet bliver de hvirvlet ind i en stor maskine af uigennemskuelige gerninger. Når moralen brydes i handlingen i en film, bliver den for barnet brudt i virkeligheden, for børn kan ikke skelne mellem film og virkelighed. Du kan ikke bygge en sund personlighed op, når du bliver revet og flået i.

Tog cannabis

Da tilværelsen som filmstjerne var slut, begyndte Jan Priiskorn Schmidt at indtage cannabis. Han fik simpelthen ro på nerverne af det, fortæller han.

Jan Priiskorn Schmidt arbejdede efter skuespilkarrieren som ortopædisk skomager og senere som parkeringsvagt, indtil han for nylig gik på pension.

 

Barnestjernen fra Bryggen, udkommer 27. september 2017
Omslag: Simon Lilholt, Imperiet.

Læs hele interviewet med Jan Priiskorn Schmidt i Berlingske her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.