Administration 

Knald eller fald? Uddannelsesreform til afgørende eksamen

Disse elever fra erhvervsskolen Cph West har for længst luret, at et svendebrev er en god idé. På billedet ses også skolens smedelærer Henning Pedersen. (Foto: Foto: Linda Kastrup/Scanpix)

I denne weekend er det knald eller fald for reformen af erhvervsuddannelserne.

Mere end 65.000 unge elever i folkeskolens ældste klasser sveder i denne weekend over deres ansøgninger til gymnasiet eller erhvervsskoler. Tirsdag 1. marts er der nemlig deadline for tilmelding til en ungdomsuddannelse via optagelse.dk.

På Christiansborg frygter flere politikere, at det går lige som sidste år, hvor ikke en gang hver femte elev i folkeskolen søgte ind på en erhvervsuddannelse. Helt præcist søgte 18,5 procent af de unge fra grundskolen ind på en erhvervsuddannelse i 2015. Samme år valgte 73,9 procent gymnasiet.

I Dansk Folkeparti håber erhvervsuddannelsesordfører Marlene Harpsøe, at flere unge i år får øjnene op for erhvervsskolerne. Og hvis det viser sig, at tre ud af fire unge fortsat drømmer om en studenterhue frem for et svendebrev, må regeringen ud af starthullerne, mener hun.   

Tæerne ud over Grand Canyon

- Vi står lige nu med tæerne ud over Grand Canyon, og det er meget tæt på, at vi falder ud over kanten. Alle prognoser siger, at vi i løbet af få år kommer til at mangle op mod 40.000 faglærte. Derfor er det tåbeligt, at man ikke gør mere for at sikre, at de unge vælger erhvervsuddannelser frem for gymnasiet, siger hun.

Dansk Folkeparti var forrige år med i forliget om en reform af erhvervsuddannelserne. En af reformens målsætninger er, at 25 procent af en ungdomsårgang i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse.

Hvis ikke der sker en markant stigning i antallet af unge, der i år søger ind på en erhvervsuddannelse, vil Marlene Harpsøe presse på for en hurtig gymnasiereform, hvor et karakterkrav på 6 skal sætte prop i tilstrømningen til den populære uddannelse.

- Vi er nødt til at se reformen af erhvervsuddannelserne i sammenhæng med den gymnasiereform, som strandede sidste år, men som vi stadig venter på, siger hun.

Ikke alle skal på gymnasiet 

Før folketingsvalget drøftede forligskredsen en reform af gymnasiet, men forhandlingerne gik i hårdknude på grund af uenighed om adgangskrav. Regeringen har lovet at komme med et udspil, og Dansk Folkeparti er ifølge Marlene Harpsøe ved at være utålmodige.

- Vi må snart i gang, for problemet er jo ikke blevet mindre. Vi er nødt til at indføre karakterkrav til gymnasiet for at sikre, at flere vælger erhvervsuddannelser. Ikke alle skal kunne optages på gymnasiet, siger hun.

DF mener, at eleverne i grundskolen skal have et karaktergennemsnit på 6 i alle fag for at kunne søge et gymnasium. På erhvervsskolerne kræves der i dag 2 i dansk og matematik for at komme ind.

Også socialdemokraternes erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye er nervøs for om ambitionen i erhvervsuddannelsesreformen kan nås.

- Jeg er usikker på, om vi kan nå målet med, at 25 procent på landsplan skal søge en erhvervsuddannelse i 2020. Det er klart, at for hvert år, der går, hvor vi ikke nærmer os, øges presset på Chrstiansborg for, hvad vi så skal gøre for at nå målet, siger Mattias Tesfaye.

Is i maven et år mere

Han vil ikke tage stilling til, hvad der konkret kan gøres, før undervisningsministeriet offentliggør de unges uddannelsesønsker for 2016.

- Jeg har is i maven til et enkelt år mere, men hvis søgemønstret ikke flytter sig i 2017, kan jeg godt blive lidt nervøs, siger han.

Frem for at tale om gymnasiereform, der sætter karaktermure op, vil han hellere tale om rollemodeller på erhvervsskolerne.

- Det, som vi har brug for, er, at de unge på erhvervsskolerne selv er glade for at gå der. Derfor er det vigtigt, at erhvervsskolereformen kommer til at virke, så vi får løftet kvaliteten, og de unge begynder at fortælle deres venner og yngre søskende, at det er fedt at tage en erhvervsuddannelse, siger han.

Mattias Tesfaye pointerer også, at problemet med mangel på praktikpladser skal løses. Der skal være sikkerhed for at få en praktikplads, når man begynder på en erhvervsuddannelse, anfører han.

Venstres ordfører for erhvervsuddannelserne, Anni Matthiesen, krydser også fingre for, at flere unge søger en faglig uddannelse i år.

- Vi ligger ikke inde med nogen katastrofeplan for, hvad der skal ske, hvis færre unge igen i år søger en erhvervsuddannelse. Men det er en bunden politisk opgave for os, at flere fremover tager faglige uddannelser, så noget skal der ske, siger hun.

Ligesom DF mener Venstre, at der skal karakterkrav til at komme på gymnasiet. Men Venstre mener, at det skal være 4 som adgangskrav og ikke 6.

- Forhåbentlig vil undervisningsministeren inden længe inviterer til de første møder om en ny gymnasiereform, og så kan vi tage hul på den del af det, siger hun. 

Direkte vej til job

Hverken Anni Matthiesen, Marlene Harpsøe og Mattias Tesfaye fatter, at de unge i dag vender ryggen til en erhvervsuddannelse. Alle kommer med et godt råd til de unge, der nu sidder og skal vælge ungdomsuddannelsen efter folkeskolen. 

- Kig nu en ekstra gang i retning af erhvervsuddannelserne. Det er der, der er efterspørgsel efter arbejdskraft i fremtiden. Husk at vælge med hjertet, men tag også hjernen i brug, og drop myterne om at man ikke kan læse videre med en faglig uddannelse, siger Anni Mathiesen, der både har en studenterhue og et svendebrev som HKer.  

- Mit råd til de unge, der nu er i gang med at vælge ungdomsuddannelse, er at vælge en erhvervsuddannelse. Det er en direkte og sikker vej til job. Du kan tjene dine egne penge. Og der er mulighed for at videreuddanne sig. Jeg har aldrig fortrudt min uddannelse, siger Marlene Harpsøe, der er uddannet kontorassistent.

Mattias Tesfaye, der har svendebrev som murer, er meget kontant:

- Det kræver mere modenhed at tage en erhvervuddannelse end en gymnasieuddannelse, så hvis man stadig føler, at man er et barn, vil jeg opfordre til at søge gymnasiet. Men hvis man er nogenlunde moden og robust, er en erhvervsuddannelse meget attraktiv, siger han.

- I modsætning til, hvad mange tror, er erhvervsuddannelserne ikke en endestation. Der er mulighed for at læse videre. Man kan også stifte egen virksomhed. Og så kan man tjene nogle penge og blive en del af virkeligheden i stedet for at gå inden i en skoleboble i længere tid. Jeg kan kun sige, at det har været spændende at tage en håndværkeruddannelse, siger murersvenden.  

 

Surfer på bølge
Nyheder

Surfer dræbt af haj

En gade med ejendomme
Lån

Nationalbanken opfordrer til indgreb på boligmarkedet

coronapas og fadøl
Corona

Ny genåbningsaftale

vedtaget i nat:

Så meget åbner nu

portræt  Martin Jørgensen
Rejser

Martin Jørgensen gør comeback

Kim Jong-un gestikulerer
Nyheder

Nordkorea forbyder stramme jeans

optagelser til Re-Sepp-ten
Underholdning

Manden bag Re-Sepp-ten er pludseligt død

mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen: Jeg glemmer, jeg er kendt

hbo
Nyheder

Udfordrer Netflix: Streaminggigant til 263 milliarder

Meyer
Kendte

Kendtes skøre trend: Bare numser på mark

sommerhus
Nyheder

Danskere dropper sommerhuset 

To glade mænd med legoklodser
Film og TV

Afsløring:

LEGO Masters-deltager ansat hos LEGO

Elia
Krimi

120.000 kroner i bøde for dødsulykke

molly
Kendte

TV2-stjerner afslører babynyheder

borgen
Nyheder

 USA's udenrigsminister: Vild med dansk tv-serie

Laura Christensen og Thomas Levin på den røde løber.
Kendte

Skuespiller-par

laver film med

deres to børn

Rapport
Underholdning

Frækt blad: Bliver til kongeligt skuespil

Hørsholm
Nyheder

Hørsholm kan genåbne tirsdag

Portugal
Nyheder

Endelig: Nu må du rejse til Portugal

Superbrugsen
Nyheder

Supermarked: 150 nye mad-afdelinger

En politimand står ved en bil og taler ind igennem ruden i førersiden med et alkometer i hånden.
Krimi

Fuld søn hentet

af fuld far

En pige med langhår med siden til, mens en voksen mand står bagved og  holder en hånd på hendes skulder.
Nyheder

Vil forbyde 

børne-sexdukker

Nyheder

Søstrene Grene

grundlægger er død

Bodil Jørgensen i profil.
Film og TV

Bodil Jørgensen

og Nicolas Bro

med i Riget

En spiseske fuld af hvide piller.
Nyheder

Dagens spørgsmål:

Burde aktiv dødshjælp

være lovligt?

En kvinde med mundbind tjekker en anden kvinde, der også bærer mundbind, for coronapas.
Corona

OVERBLIK: Disse

restriktioner gælder stadig

Nærbillede af Jonas Løvik, den danske Prince Charming, iført smoking og butterfly.
Film og TV

Prince Charming

indtager Danmark

En ung mand sidder i en sofa omgivet af papkasser og holder sig for ansigtet.
Nyheder

Så mange er

sygemeldt

med stress

Nærbillede af Bill Gates, der smiler smørret.
Underholdning

Bill Gates:

Affære afsløret

En hånd fuld af piller i forskellige farver.
Nyheder

Det Etiske Råd

vil igen overveje

aktiv dødshjælp

Nærbillede af Sherin Khankan. Hun har løst hår og en rullekrave på.
Krimi

Kvindelig imam trækker

Khader i Højesteret

Nyheder

Tribune kollapsede:

To døde og 150 kvæstet

prins andrew taler til pressen
Kongelige

Ingen vil lege med 
skandaleprinsen

kvindelige bodtennisspillere fejrer et mesterskab med guldhaTTE OG
Helt vildt

Højgravid bliver

dansk mester 

musikere  i grønne trøjer står på scene
Corona

Eurovision ramt

af corona

bi sidder på blomst
Livsstil

Derfor skal du vente

med at klippe hækken 

mand testes for corona med podepind i munden
Nyheder

964 nye smittede 

Fyr og Flamme på scenen
Film og TV

Midt i en pandemitid:

Sådan bliver Eurovision

Blå blink på politibil
Krimi

Hårdt kvæstet:

Ung mand falder

ned fra altan

Færgen Lilleøre i havnen i Aarhus
Nyheder

Færge ude af drift

Indgang til Debanhams
Nyheder

Efter 240 år:

Stormagasin lukker

Kvinde tager sig til hovedet
Nyheder

Vil skærpe straf for seksuelle overgreb mod børn

Strand proppet med turister
Rejser

Dagens spørgsmål: Vil du rejse til sommer? 

Side på politibil
Krimi

14 anholdt efter knivstik 

Møllehave
Kendte

Farvel til Møllehave: Sang hans egne sange

mink
Nyheder

Testen er slut: 1300 ton minkmix gravet op

statsministeren
Nyheder

Stolt statsminister: Sønnen konfirmeret

dådyr
Nyheder

Blodrus: Hunde angriber rådyr og får

storke
Dyreliv

Følg storkene live: Nu tre unger

christian
Kongelige

Konfirmand Christian: Tænkte på familien

Israel
Nyheder

Udenrigsministeriet: Rejs ikke til Israel

Rottefælden
Underholdning

Danmarks ældste revy: Flyttet på grund af corona

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

konfirmation
Nyheder

Kan du huske: De kongelige konfirmationer

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet