Tesfaye revser unge fra Gentofte: Er I virkelig så umodne?
- Hellere en god frisør end en dårlig filosof, lyder det fra Mattias Tesfaye, som selv er uddannet murer. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
S-profilen mener, at de unge i Gentofte risikerer dårligere liv end unge i Ishøj og Albertslund. Årsag? Gentofte-unge vælger gymnasiet og risikerer at blive middelmådige akademikere.

Socialdemokraten Mattias Tesfaye vil hellere være ung på Vestegnen end i Whiskybæltet.  

Murersvenden, der i dag sidder i Folketinget og er erhvervsuddannelsesordfører for S, mener, at de unge i det rige Gentofte lever i en beskyttet skoleboble og risikerer at tabe deres fremtid på gulvet sammenlignet med de unge i Ishøj og Albertslund, der i stigende grad vælger erhvervsuddannelser.   

- Det kan ikke passe, at de unge i Gentofte er så umodne, at ingen af dem kan komme ud på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Jeg kan slet ikke forstå, at de unge i Gentofte først skal under beskyttelse i gymnasiet, før de kommer ud i det pulveriserende erhvervsliv, siger Mattias Tesfaye til Avisen.dk.

I denne weekend har eleverne i niende og tiende klasse frist for at tilmelde sig den ungdomsuddannelse, som de ønsker at fortsætte på efter sommerferien. Sidste år satte Gentofte Danmarksrekord som den kommune, hvor færrest unge styrede mod en erhvervsuddannelse. Kun 1,5 procent af eleverne søgte en erhvervuddannelse, mens 95,5 procent søgte videre på gymnasiet.

I Ishøj søgte 22,6 procent af de unge sidste år videre på en erhvervsskole, og i Albertslund var det 24,1 procent af folkeskolens ældste elever, der foretrak en erhvervsuddannelse.

Mattias Tesfaye roser de to kommuner for at have arbejdet ihærdigt på at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne fremfor gymnasiet.

- Både i Ishøj og Albertslund har man gjort en målrettet indsats for at få unge til at tage erhvervsuddannelser, og interessen er steget helt vildt, siger han.

Hellere god frisør end dårlig filosof  

Næste uge mødes han med Gentoftes borgmester Hans Toft (K) samt den socialdemokratiske gruppeformand i kommunen Søren Heisel. Udover at der er andre emner på bordet, skal de tre også tale om, hvordan Gentofte kommer videre med at motivere flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. 

Mattias Tesfaye fremhæver, at Gentofte faktisk har gjort meget for at få de unge til ikke automatisk at vælge gymnasiet. Men indtil nu forgæves.

De unge i Gentofte kommer ikke allesammen til at få et godt arbejdsliv, hvis de bliver middelmådige akademikere
Mattias Tesfaye

-  De unge i Gentofte har da krav på lige så godt et liv som unge i Ishøj. Jeg forstår ikke, at de allesammen - eller i hvert fald nogen af dem - er ved at løbe panden mod en mur ved at søge gymnasiet. De unge i Gentofte kommer ikke allesammen til at få et godt arbejdsliv, hvis de bliver middelmådige akademikere. Det er bedre at være en god frisør end en dårlig filosof, siger Mattias Tesfaye.

Han henviser til, at der er stor arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere, mens virksomhederne i hovedstadsområdet allerede nu skriger på faglært arbejdskraft.

Den tendens vil fortsætte i fremtiden.

Derfor kalder han det uforståeligt, at elever og forældre i Gentofte og andre kommuner i Nordsjælland ikke tager bestik af efterspørgslen på arbejdskraft, når de vælger uddannelser.

Mattias Tesfaye fremhæver, at der er mange misforståelser omkring det at tage en erhvervsuddannelse. Blandt andet anfører han, at det absolut ikke er en endestation at blive smed, industritekniker eller maskinoperatør.

- Der er masser af muligheder for at videreuddanne sig. Og at stifte egen virksomhed. Eller at blive selvstændig erhvervsdrivende. At tage en erhvervsuddannelse er en god mulighed for at få job, tjene nogle penge og blive en del af virkeligheden i stedet for at gå inde i en skoleboble i længere tid, fastslår han.

Det kræver mere modenhed at tage en erhvervsuddannelse end en studentereksamen. Så hvis man stadig føler, at man er et barn, vil jeg opfordre til at gå i gymnasiet
Mattias Tesfaye

Mattias Tesfaye henviser til, at mange virksomheder i dag foretrækker faglærte fremfor akademikere og alle prognoser viser, at det er den vej vinden blæser.

- I Gentofte er der en ingeniørvirksomhed, der kun ansætter ingeniører, der først har et svendebrev. Virksomheden siger, at de ikke kan bruge studenterne, fastslår han.

Og den slags fortællinger skal udbredes til forældrene, så de ikke stirrer sig blinde på gymnasievejen, som fremover lige så godt kan være en blindgyde som en begyndelse for de unge, fastslår Mattias Tesfaye.

Murersvenden mener også, at det kræver sin mand/kvinde at begynde på en håndværker- eller sosu-uddannelse:

- Det kræver mere modenhed at tage en erhvervsuddannelse end en studentereksamen. Så hvis man stadig føler, at man er et barn, vil jeg opfordre til at gå i gymnasiet. Men hvis man er nogenlunde moden og godt kan holde til en uddannelse, der kræver lidt robusthed, er erhvervsuddannelserne attraktive, siger han. 

Kun en ud af 100 i Gentofte vælger erhvervsskole

Tilmelding i 2015 til ungdomsuddannelserne fra elever i niende og tiende klasse, der forlader grundskolen.  

 

Erhvervsuddannelse

Gymnasiale uddannelser

Gladsaxe

14,5

79,3

Gentofte

1,5

95,5

Ishøj

22,6

72,6

Albertslund

24,1

68,3

Landsgns.

18,5

73,9

 

Kilde: Styrelsen for IT og Læring, baseret på udtræk fra optagelse.dk