Uddannelses-succes: Minister hylder de første elite-elektrikere i dag
Som EUX-studerende får man både det faglige fra erhvervsuddannelsen og det boglige fra studentereksamen. (Foto: Foto: Privatbillede)
Undervisningsministeren kalder det en af fremtidens uddannelser - faglig og gymnasial uddannelse samlet i én.

Elektriker og studentereksamen i en samlet uddannelse på fire et halvt år.

Det er, hvad 34 unge nu har klaret. De har taget den nye EUX-uddannelse, der kobler erhvervsuddannelse med studentereksamen.

Og det med en gennemsnitskarakter på 9,6 i deres svendeprøve.

Det bliver de hyldet for i dag af blandt andre undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V). 

- EUX er en rigtig god uddannelse, der kræver at eleverne har både hænder og hoved skruet godt på, siger Ellen Trane Nørby til Avisen.dk.  

Forsker: Lukker et hul

Og uddannelsen er en tiltrængt mulighed, der har manglet i lang tid.

Det fortæller uddannelsesforsker Peder Hjort-Madsen. Han er leder af et forskningsprojekt om EUX-uddannelsen.

- EUX lukker det hul til de videregående uddannelser, der har været, når man tager en erhvervsuddannelse, siger Peder Hjort-Madsen.

Vælger den unge en gymnasial uddannelse, er der rigtig gode muligheder for at læse videre. Men den samme mulighed har elever på erhvervsskolerne ikke haft. Indtil nu.

Intet vidensamfund uden produktion

Undervisningsministeren er helt enig med Peder Hjort-Madsen i, at uddannelsen tilføjer en tiltrænkt vej i uddannelsessystemet.

- Der har desværre igennem mange år været en tendens i samfundet til, at vi sagde, at vi skal leve af viden, viden og viden, siger Ellen Trane Nørby.

Men ifølge ministeren er det langt fra nok. Der er brug for, at vi gør brug af alles kompetencer. Både de boglige og de faglige. Det skaber nemlig innovation.

- Derfor har vi behov for, at nogle af de dygtige unge også går af erhvervsuddannelsens vej. Dér er EUX absolut en af fremtidens uddannelser. Den kobler det boglige og det praktiske, siger Ellen Trane Nørby.

Stor udfordring med kombination

Gorm Berthelsen er uddannelseschef på Aarhus Tech, hvor de allerførste EUX-elektrikere er udklækket fra. Han er godt tilfreds med uddannelsen. 

- For de fire drenge, vi har færdiguddannet, er det en kæmpe succes, siger Gorm Berthelsen.

Han forklarer, at det har været hårdt for både de studerende og skolen. At kombinere to uddannelser på den måde er en stor udfordring.

Formålet er nemlig, at de gymnasiale fag skal tage afsæt i den erhvervsfaglige del. 

- I starten brugte vi lærere fra vores HTX-afdelinger til at undervise i de gymnasiale fag. Det var ikke den mest hensigtsmæssige løsning, siger Gorm Berthelsen.

Derfor har de på Aarhus Tech fået deciderede EUX-undervisere, der har mere tilknytning til de erhvervsfaglige fag. Det skal sikre større sammenhæng mellem de to dele.

En ny elevgruppe

Gorm Berthelsen kan også fortælle, at EUX-uddannelsen har tiltrukket en ny elevgruppe. 

- Vi får nogle elever, som er mere skole-minded. De præger også de elever, vi har på den ordinære erhvervsuddannelse positivt, siger Gorm Berthelsen.

I det hele taget er skolen utrolig glad for de nye elever. 

- Vi kan høre på vores undervisere fra erhvervsdelen, at de meget gerne vil have EUX-eleverne. De er mere målrettede og hurtige selvhjulpne, siger Gorm Berthelsen.

via Listen To News