V-ordfører: Træls at optagelses-fejl skal i medierne for at blive løst
Det burde være muligt for en akademisk uddannet person at blive optaget på uddannelsen til pædagogisk assistent, selv om vedkommende ikke kan dokumentere matematik på 9. klassesniveau, mener politikerne. Foto: Christian Lindgren / Scanpix
Akademisk uddannede Grace Tang kan ikke få lov til at uddanne sig til pædagogisk assistent, fordi hun ikke kan dokumentere matematik på 9. klassesniveau. Fejlen kunne være undgået, hvis skolen havde indkaldt til den individuelle samtale, de har mulighed for, mener S og V.

Det skorter ikke på politiske reaktioner i sagen om kinesisk-fødte Grace Tang fra Hørsholm, der har en akademisk uddannelse fra Japan, godkendt af de danske myndigheder, men nu ikke kan få lov til at tage en uddannelse til pædagogisk assistent. Afslaget er begrundet med, at hun ikke kan dokumentere matematik på 9. klasseniveau.

For stramme krav

Enhedslisten (EL) mener, at eksemplet understreger, at de optagelsesbestemmelser, der blev indført i forbindelse med reformen af erhvervsuddannelserne, i dag afskærer alt for mange både unge og voksne fra at blive optaget på en uddannelse. Kravet er 02 i både dansk og matematik.

- Sagen fra Nordsjælland forekommer umiddelbart grotesk. Om skolen handler korrekt i den konkrete sag, har jeg ikke mulighed for at vurdere. Men den afspejler, at social- og sundhedsskolerne ligesom de øvrige erhvervsskoler skal administrere nogle optagelsesbetingelser, der er alt for stramme, siger EL’s ordfører for ungdomsuddannelserne, Jakob Sølvhøj.

Der er helt klart sket fejl

Men det er slet ikke erhvervsskolereformen og de generelle adgangskrav, der er noget galt med, mener Pernille Schnoor, socialdemokratisk folketingsmedlem fra Nordsjælland. Fejlen ligger i skolens håndtering af reformen, mener hun.

- Der er i erhvervsskolereformen en regel om, at man kan tage en ansøger til individuel optagelsessamtale, hvis der er grund til at tro, at vedkommende har nogle kompetencer, som bare ikke kan dokumenteres. Der er helt klart sket fejl i den her sag. Det virker som om, at skolen har afvist for hurtigt og glemt at indkalde Grace Tang til samtale, siger Pernille Schnoor.

Brug for retningslinjer

Det er hende, der har rejst sagen og nu vil have ministeren til at forklare, hvordan en sådan fejl kan ske.

- Vi vil så gerne integrere og har et kæmpe behov for at gøre det bedre, end vi har gjort hidtil. Så hvis det er den slags udfordringer, indvandrere støder på, er der al mulig grund til at sætte fokus på dem. Det kan være nogle retningslinjer fra ministeriet, der er brug for, mener Pernille Schnoor.

Ifølge Grace Tangs oplysninger har SOPU-skolen, som har afvist hende, opfordret til, at hun tager en 9. klasses eksamen, før hun søger igen. Men det lyder fuldstændig vanvittigt i Pernille Schnoors ører.

- Når hun har en kandidatgrad og har bestået dansk på det højeste niveau, hun kunne tage – endda som en af de bedste på hendes hold – skal vi som samfund ikke til at bekoste yderligere en uddannelse på VUC, mener hun.

Sådan er det med reformer

Uden at ville kommentere den konkrete sag, som hun ikke kender i detaljer, virker det også på Anni Matthiesen, uddannelsesordfører for Venstre, som om den konkrete SOPU-skole kan have gjort sig skyldig i en forsømmelse ved ikke at indkalde Grace Tang til en individuel samtale.  

- Jeg kender ikke den person, sagen handler om. Men jeg vil tro, at vi her har en person, som godt kunne vurderes at kunne præstere et 2-tal i matematik på 9. klassesniveau. Jeg tror, det handler om at understrege over for uddannelsesinstitutionerne, hvilke værktøjer de har. Men sådan er det med reformer – nogle gange skal institutionerne lige finde deres ben at stå på. Det er så bare træls, at problemerne skal i medierne, før de bliver løst, siger Anni Matthiesen.

Næsten ingen kommentar

Avisen.dk har kontaktet SOPU København & Norsjælland for at høre skolens udlægning af sagen, men fik kun følgende, kortfattede kommentar fra uddannelseschef Inge Margrethe Jensen, før røret blev smækket på:

- Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag. Jeg kan kun sige, at der ikke er nogen, der bliver afvist her.