Den Europæiske Centralbank fastholder rekordlave renter
Centralbankchef for ECB Mario Draghi fastholdt torsdag eurozonens rekordlave rente. Foto: Remy Steinegger/SWISS-IMAGE.CH
ECB, der er Den Europæiske Centralbank, signalerer, at renten kan komme endnu længere ned.

Europas banker, investorer og selskaber kan glæde sig over fortsat rekordlave renter hos den Europæiske Centralbank, ECB. Det er slået fast efter torsdagens centralbankmøde.

Her fastholdt centralbankchef Mario Draghi og rentekomiteen den ledende rente på minus 0,3 procent, et niveau der blev sat 9. december 2015, da renten blev sænket fra minus 0,2 procent.

- Enkelte havde spekuleret i, at ECB måske ville sænke renten i lyset af de seneste ugers olieprisfald og uro på aktiemarkedet, skriver cheføkonom hos Sydbank Jacob Graven i en kommentar.

På et pressemøde torsdag eftermiddag har Draghi dog signaleret, at det kan komme på tale at sende renten længere ned i det negative territorium.

- Draghi sagde på pressemødet, at de pengepolitiske renter vil forblive på nuværende eller lavere niveauer i en længere periode, refererer Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, i en kommentar.

- Dermed signalerer ECB, at der er større sandsynlighed for, at renten er på vej længere ned, end at den er på vej op. Der er ingen tvivl om, at formuleringen er et bevidst forsøg på at påvirke markedets forventninger i den retning, vurderer han.

Torsdag er også dagen, hvor Nationalbanken annoncerer eventuelle ændringer af de danske renter, og heller ikke her fandt man anledning til justeringer.

- Presset for en dansk renteforhøjelse er nu også blevet mindre, konstaterer Las Olsen med henvisning til Draghis signaler om yderligere rentesænkninger.

- Valutastrømmen ind og ud af Danmark afgøres af renteforskellen mellem Danmark og euroområdet, og større sandsynlighed for lavere renter på euro mindsker altså behovet for højere renter på kroner, påpeger cheføkonomen.

Renten i eurozonen er lige nu på det laveste niveau nogensinde.

Kort før den økonomiske krise for alvor brød ud i 2008, lå ECB's rente på 3,50 procent, mens den toppede tilbage i 2000 på 3,75 procent kort før dot-com-boblen brast.

/ritzau/