Chef hyrer sygemeldte: "Man bliver ikke rask af at ligge på sofaen"
Det betyder alt for langtidssygemeldte Karen Skovdal (tv), at have mulighed for at arbejde hos Annette Herbst i hendes socialøkonomiske virksomhed Historicum. Foto: TV 2/Fyn
Handicappede eller folk med længerevarende helbredsproblemer er en ressource, siger virksomhedsejer på Fyn. Virksomhederne bør tænke anderledes.

Hos virksomheden Historicum i Båring på det nordvestlige Fyn ansætter ejer Annette Herbst målrettet sygemeldte personer.

Det gør hun, fordi hun mener, at sygemeldte besidder en villighed og lyst til at arbejde, som er en stor styrke for virksomheden.

- De arbejder på engagement. I stedet for at bruge deres handicap skal man bruge deres energi. Det er en fantastisk energi, der er i det, siger Annette Herbst til TV 2/Fyn.

Historicum producerer historiske effekter - hovedsagligt tøj - og beskæftiger i alt otte personer - halvdelen af medarbejderne kan ikke passe et almindeligt fuldtidsjob, men Annette Herbst tilpasser hverdagen til den enkelte.

- Man skal sgu ikke sygemelde sig, for man bliver ikke rask af at gå hjem og lægge sig på sofaen. I stedet skal vi kigge på, hvilke opgaver man så kan løse, siger Annette Herbst til tv-stationen.

Nyt liv til Karen

En af medarbejderne er 59-årige Karen Skovdal. Hun blev sygemeldt i 2009 efter stress og depressioner, men arbejder nu fire timer om ugen hos Historicum.

- Det er dejligt afstressende. Det giver mig livskvalitet at have et job at stå op til, selvom det er på nedsat tid, siger hun og tilføjer, at det er vigtigt for hende at have noget kreativt at arbejde med;

- Det betyder alt, siger hun.

Virksomheder skal tænke anderledes

Nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, viser, at flere end hver femte dansker mellem 16 og 64 år har et handicap eller længerevarende helbredsproblem, men godt hver fjerde af dem vurderer, at de har fuld arbejdsevne.

Det er en ressource som Anette Herbst mener virkomhederne bør hente.

- Der kunne vi lære at tænke virksomhederne som noget andet. Det giver ti gange mere tilbage i den anden ende, hvis virksomhederne tænker anderledes, mener hun.

Historicum er en registreret socialøkonomisk virksomhed, så 35 procent af overskuddet går tilbage til virksomheden.

Fakta

En socialøkonomisk virksomhed tjener penge på almindelige markedsvilkår, men bruger overskuddet til at skabe arbejdspladser for udsatte eller finde svar på udfordringer som miljø og sundhed.

Læs mere her

Kilde: Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder