Administration 

Blogger: Vil almindelige danskere i fremtiden eje virksomhederne?

Jonathan Løw er iværksætter, foredragsholder og rådgiver indenfor innovation, iværksætteri og ledelse. Du kan følge Jonathan Løw’s arbejde på LinkedIn og Facebook.

I DAG UDKOMMER min nye bog Disruptionbogen. Jeg har taget fat i ét af de ord, som folk elsker at hade – disruption – og forsøgt at forklare, hvad det i virkeligheden handler om.

Ét af områderne indenfor disruption, som jeg tænker, at Avisen.dk’s læsere vil finde særligt interessant, er spørgsmålet om ejerskab. For hvem kommer egentlig til at eje hvad i fremtiden?

Hvem kommer eksempelvis til at eje virksomhederne? Vil den næste Vestas eller Novo være på private hænder, eller bliver det du og jeg, der sammen med de tusindvis af andre ansatte får ejerskabet? Det er spændende at se nærmere på, for det kommer til at få kæmpe betydning for den måde, vi driver organisationer på, men også mere lavpraktisk for vores økonomi og råderum i hverdagen.

Kooperative startups kort fortalt

Lige nu skyder der startups (nystartede virksomheder) op over hele verden, som går en anden vej end den, der er normen i dag. Disse startups bliver kaldt for ”kooperative startups”, og de ønsker at revolutionere online økonomien. De disrupter ganske enkelt ejerskabsformer og logikker.

De er alle baseret på demokratiske, værdifokuserede og bæredygtige principper, og indtil nu viser tallene, at de modsat deres konkurrenter har en langt lavere failure rate, kan fastholde højere lønninger til medarbejderne OG ikke er begrænset hverken i forhold til vækst eller skalérbarhed.

Kooperative modeller er ikke noget nyt i Danmark. Andelsbevægelsen var ét eksempel – Coop et andet. Dog viser de internationale tal, at de særligt succesfulde kooperativer er de, hvor medarbejderne ejer selskabet, hvorimod Coop jo som eksempel er forbrugerejet.

Fra brand til bevægelse

Et kooperativt startup, som vi kender det fra internationale succescases, er således medarbejderejet og drevet.

Ét eksempel herpå er Loomio, som har hjemme i New Zealand. Loomio har kort fortalt udviklet et stykke software, som er rettet imod at håndtere og administrere kollaborative beslutningsprocesser. Det være sig alt fra direct democracy løsninger til crowdsourcing og lignende.

Teamet bag Loomio har over to omgange crowdfundet en del af finansieringen og lykkedes i første finansieringsrunde med at rejse 700.000 DKK – i anden runde godt 2 mio. DKK.

Loomio er spændende, fordi deres tilgang til markedet på mange måder minder om det, som større og mere traditionelle startups – hvis man da ellers kan kalde startups for traditionelle – tilstræber.

Jeg har mødt i hundredvis af danske startups, der taler varmt for at gøre deres brand til en bevægelse. Ofte har de imidlertid svært ved det, fordi kunderne ikke rigtig føler, at selve virksomhedens DNA afspejler den kultur og relation, de gerne vil etablere med deres kunder.

OMVENDT ER EN STARTUP som Loomio skabt ud fra den samme logik, som man prøver at applikere på sin marketing- og kommunikationsstrategi: Nemlig medejerskab, demokratisk tænkning og bæredygtige principper.

Loomio har modsat etablerede software- og platform startups ikke været ude i markedet og rejse en hel masse kapital, ligesom det ikke ligger i kortene, at man går efter en exit eller en børsnotering. I stedet er fokus på brugerne, der efterhånden udgør en stor og yderst dedikeret skare af mennesker.

Loomio er et eksempel på en ny bølge af iværksættere, der forsøger at finde frem til, hvordan man finansierer en online økonomi baseret på demokratiske, værdifokuserede og bæredygtige principper.

Derudover har Loomio indtil videre løst udfordringen med tilførsel af kapital på den måde, at man har arbejdet med såkaldt ”redeemable preference shares”. Det betyder i praksis, at disse aktier ikke handles eksternt. I stedet bliver aktierne i sidste ende købt (redeemed) af selskabet selv baseret på en på forhånd aftalt tidsperiode og baseret på, at selskabet i den givne periode har evnet at skabe tilstrækkelig omsætning til at købe aktierne tilbage.

De kooperative principper skaber bedre bundlinje

Loomio er et eksempel på en ny type af startup, hvis principper er alt andet end nye. Faktisk satte en gruppe arbejdere i den engelske by Rochdale sig ned helt tilbage i 1844 og formulerede syv principper for, hvordan en virksomhed kunne være til nytte for både sig selv og medlemmerne.

Centralt for det, som senere skulle blive kendt som de kooperative principper, var, at virksomheden skulle være medlemsejet, ledelsen skulle være demokratisk, et eventuelt udbytte skulle fordeles til medlemmerne, og medlemmerne skulle uddannes, så de kunne gavne udviklingen af virksomheden.

I dag er Loomio blot ét af tusindvis af eksempler på denne type af virksomheder. I Spanien findes eksempelvis kooperativet Mondragon – ét af Spaniens vigtigste væksttiltag netop nu og efterhånden verdenskendt som et på mange måder revolutionerende, demokratisk og entreprenant eksperiment.

Iværksættere og virksomheder i Mondragon-modellen har modsat resten af Spanien klaret sig godt igennem finanskrisen. Hvor beskæftigelsen i hele Spanien faldt med 8% fra 2008-2009, så var det tilsvarende tal i Mondragon kun 4,5%.

Der findes flere andre eksempler på, at de kooperative principper skaber en bedre bundlinje end gennemsnittet. Her er yderligere nogle tal fra Spanien og England:

Forskningen har dokumenteret, at kooperativer er langt mere stabile og bæredygtige end konventionelle virksomheder (Rudgers University – USA samt Harvard Business Review, USA)

I England var 65% af alle virksomheder funktionsdygtige efter finanskrisen, mens det tilsvarende tal for kooperativerne var hele 98% (kilde: Forbes Magazine + Co-operatives UK)

I Spanien, nærmere bestemt Mondragon i Baskerlandet, har man etableret 250 virksomheder siden den spæde opstart i 1952. Af disse er kun fire lukket igen og gået konkurs. Tilsvarende tal fra danske virksomheder viser, at det kun er 58% af nye danske privatejede virksomheder, der overlever de første tre år (kilde: Vækstfonden).

Alene kooperativerne i Baskerlandet beskæftiger lige nu over 80.000 ansatte og sikrer de ansatte væsentligt højere lønninger end gennemsnittet i Spanien samtidig med, at deres konkurrenceevne og vækst er enten tilsvarende eller bedre end nationalgennemsnittet (kilde: Forbes Magazine).

DE BEMÆRKELSESVÆRDIGE TAL er da også begyndt at vække international opmærksomhed. Således udnævnte det anerkendte Harvard Business Review i 2013 Mondragon som vinder i kategorien ”best management innovation”, mens førende internationale eksperter har peget på, at dette meget vel kunne være en seriøs konkurrent til de konstruktioner og investor-relationer, vi kender i dag.

Styrken ved den kooperative virksomhedskonstruktion er bl.a. fraværet af finansiel spekulation, hvilket gør virksomhederne mere robuste over for økonomiske kriser. Dertil kommer, at medarbejderne oplever en øget følelse af medejerskab af indflydelse – medarbejdere, der vel at mærke har en løn, der er ligeså høj eller højere end privatansatte samt får andel i virksomhedens eventuelle overskud.

Mondragon-modellen beskæftiger i dag godt 80.000 mennesker i firmaer, der producerer alt fra nøgler over bremseklodser til højteknologiske maskiner til medicinalindustrien. I 2014 var omsætningen på ca. 90 milliarder kroner, hvilket er tre gange så meget som Lego og større end Danmarks næststørste firma, Novo Nordisk.

Så spørgsmålet, der må stå tilbage, er: Hvornår skaber Danmark det næste Loomio eller Mondragon?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

Statsminister Mette Frederiksen gestikulerer på talerstolen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens

ansvar

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

Morten Østergaard iført jakke foran retten på frederiksberg
Nyheder

Morten Østergaard

vil tilbage til politik

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund