Bankerne slår igen i rentestrid
Finansrådet er uenig i SEB's analyse af Cibor-renten, der fredag trak store overskrifter i danske medier.

Finansrådet går nu på barrikaderne for at forsvare fastsættelsen af den vigtige Cibor-rente, som blandt andet påvirker prisen på realkreditlån for flere hundrede milliarder kroner.

Forsvaret kommer efter, at den svenske storbank SEB fredag vurderede, at renten lå 0,6 procent over, hvad den burde, og at det derfor i sidste ende koster danske bankkunder milliarder af kroner.

- Finansrådet er uenig i SEB's konklusion om, at Cibor skulle være for høj og finder, at analysen er fejlagtig på flere områder.

- Vi mener, at SEBs valg af metodik i analysen er forkert, siger underdirektør Søren Gade fra Finansrådet i en pressemeddelelse.

Cibor-rentenfastsættes hver dag ved, at otte banker indrapporterer den rente, de vil tage for at låne penge ud til en anden bank. Så fjernes de to højeste og to laveste indberetninger, og der udregnes et gennemsnit af de fire sidste.

- SEB kommer med håndfaste bud på, hvad de mener Cibor-renterne skal være. Realiteten er imidlertid, at de bud, vi får fra de otte Cibor-stillere hver dag, er forskellige.

- Det skyldes, at bankernes individuelle likviditetssituation og adgang til funding samt andre overvejelser gør, at hver bank har sit eget bud på hvor renten skal ligge. Der er ikke noget entydigt svar på, hvor renten skal ligge, skriver Søren Gade.

Cibor-renten bruges ifølge Ritzau Finans som fikspunkt for en stribe andre renter, og dermed har bankerne en interesse i at manipulere den opad for dermed at score mere på deres udlån.

Finansrådet fortæller, at der er udstedt Cibor-relaterede realkreditobligationer for 475 milliarder kroner svarende til cirka 20 procent af de danske realkreditlån.

/ritzau/