Mange søger væk fra kollektive, offentlige transportformer som tog, bus og metro, for i stedet at bruge individualiserede, mikrokøretøjer. Derfor har Donkey Republic's mange tusinde rugbrødsmotorer heller ikke stået stille under Coronakrisen. Tværtimod.
- I den første måneds tid af nedlukningen stod alt stille, og det kunne vi absolut godt mærke i vores omsætning, fortæller Erdem Ovaciks, CEO og medstifter af Donkey Republic.
- Normalt er vores ture fordelt ca. 70/30 mellem faste lokale brugere og turister, men da turismen stoppede, og de fleste blev sendt hjem fra arbejde, stod stort set alle vores cykler stille,
- Da aktiviteten i samfundet startede op igen, kunne vi ret hurtigt registrere, at borgerne i de større byer havde ændret transportvaner, siger Alexander Frederiksen, CSO og medstifter.
Holistisk tilgang
Og netop ændringen af transportvaner glæder Erdem og Alexander. For selvom efterspørgslen fra turister er styrtdykket, så er antallet af lokale brugere steget med 25-30 pct. og antallet af daglige brugere, dvs. pendlere, steget med knap 20 pct. Særligt det sidste tal er vigtigt for Donkey Republic, fordi virksomhedens ambition er at kunne tilbyde et alternativ til bil eller offentlig transport i dagligdagen.
- Visionen er at byens borgere bliver bedre til at dele transportmidler og dermed i fællesskab reducerer både ressourceforbrug, trængsel, forurening og klimaaftryk, og meget tyder på, at Coronapandemien har sat gang i denne udvikling, Konstaterer Alexander Frederiksen og suppleres af Erdem Ovacik;
- Covid-19 har virkelig været medvirkende til en ny bevidsthed om nødvendigheden af effektive, smidige og bæredygtige transportsystemer, og vi oplever stigende efterspørgsel på vores bycykelsystem, netop fordi vi tilgår opgaven som en helhed. Et bycykelsystem skal være holistisk og tænkt som en helhed, hvis borgerne skal opleve en samlet transportoplevelse, hvor mange måske kombinerer bus, tog og delecykel. Vi mærker en tydelig udvikling på den front, og vi tillader os derfor at være positive for fremtiden på trods af, at udviklingen er sat i gang af Coronapandemien.
Visionen for firmaet er at byens borgere bliver bedre til at dele transportmidler og dermed i fællesskab. Foto: Donkey Republic
Byer i Europa er med
Og der er noget der tyder på, at Donkey Republic’s tilgang har gennemslagskraft rundt omkring i europæiske byer. For kort tid siden valgte bystyret i Rotterdam at invitere de orange Donkey Republic-cykler indenfor. Det blev kort efter fulgt op af tyske Regensburg og senest den schweiziske by Geneve.
Vækstfonden investerede på et tidligt tidspunkt i Donkey Republic. Og ifølge den investeringsansvarlige, Jesper Lilledal, taler Donkey Republic ind i en række strømninger i samfundet, som kun kommer til at fylde mere i fremtiden.
- Micro-mobility er på vej frem verden over. Det imødekommer vores øgede behov for fleksibilitet i hverdagen, og samtidig har Donkey Republic en stærk bæredygtig ambition, som rigtig mange byer og forbrugere efterspørger. I en tid med sundheds- og klimakrise, bliver vi mere bevidste om, hvilket aftryk vi sætter på planeten, og her er Donkey Republic et stærkt alternativ til både bil og offentlig transport.