Løkke vil hæve pensionsalder: Stor plan på vej
Det bliver stadig et nej til højere pensionsalder fra DF. Foto: Scanpix/picmonkey/arkiv
Lars Løkke Rasmussen understreger, at højere pensionsalder skal være en del af en bredere pakke. Men det formilder hverken fagbevægelsen eller Dansk Folkeparti, der kalder det "forkert medicin".

Mandag kunne man i landets parker høre politiske dundertaler fra fagbosser og politikere på venstrefløjen mod regeringens plan om endnu engang at forhøje pensionsalderen.

Men ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen er hele pensionsdebatten misforstået. 

Regeringens kommende pensionsudspil kommer nemlig ikke kun til at handle om, hvor gamle danskerne skal være, før de kan gå på pension.

Der er også brug for at kigge på »skyggesiden mellem dem, der har en arbejdsmarkedspension, og dem, der ikke har«, ligesom der skal kigges på skatteregler, som forringer incitamentet til at spare op til sin pension, siger Lars Løkke Rasmussen i et interview med Ugebrevet A4 i anledningen af arbejdernes internationale kampdag.

- Det med pensionsalderen er kun én ting. Der er i det hele taget noget i overgangen fra arbejdsliv til pensionistliv, der skal gøres mere robust, for at det også er holdbart, når vi kigger 15-20 år frem, siger statsministeren til Ugebrevet A4.

Det har indtil videre kun være fremme, at pensionsudspillet, der ventes inden sommerferien, vil indeholde en yderligere forhøjelse af pensionsalderen – formentlig på seks måneder. Det har mødt hård kritik fra hele rød blok, Dansk Folkeparti og fagbevægelsen.

DF: Forkert medicin

Trods statsministerens planer om at smide en højere pensionsalder ind i en bredere aftale, afviser Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen.

- Spørgsmålet er, om man skal bruge pisk eller gulerod. Vi vil bruge gulerod, og vi tror også, at tiden er moden til det. Højere pensionsalder er den forkerte medicin, siger René Christensen og peger i stedet på positive incitamenter, der gør det mere attraktivt at blive længere på arbejdsmarkedet.

Betyder det, at det bliver et kategorisk nej til højere pensionsalder, selvom det bliver en del af en større pakke med flere delelementer?

- Det er et politisk ønske fra regeringspartierne, og det er et helt fair ønske. Vi er så uenige. Men man kan ikke af den grund sige, at diskussionen om arbejdsmarkedspensioner og arbejdsudbud ikke er vigtig. Vi tror, at vi i fællesskab med regeringen kan lave noget, hvor man ikke hæver pensionsalderen direkte, men gør det indirekte via incitamenter til at blive længere tid på arbejdsmarkedet.

Bredere pensionsaftale ændrer intet

Især hos fagbevægelsen er højere pensionsalder upopulært, og det blev også markeret højlydt i taler landet over mandag. 3F har også sat gang i en underskriftindsamling, hvor over 217.000 har skrevet under på det klare budskab: Nej til højere pensionsalder! 

- Og mon ikke de også kan skaffe nogle flere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger, at det først og fremmest er en nødtvungen økonomisk øvelse, når regeringen igen vil bede danskerne om at blive længere på arbejdsmarkedet.

- Jeg deler syn med fagbevægelsen, at Danmark får brug for at foretage flere investeringer i forskning, uddannelse og innovation. Og jeg kan bare se på mine regnestykker, desværre, at hvis vi skal have rum til at foretage flere investeringer, så skal vi gøre fremtiden mere robust, siger statsministeren.

Trods opblødningen af pensionsudspillet skal Lars Løkke dog ikke regne med LO-fagbevægelsens velsignelse, siger LO-formand Lizette Risgaard.

- Fagbevægelsen støtter ikke op om en yderligere forhøjelse af pensionsalderen end allerede aftalt i Folketinget. Den forhøjelse rammer primært LO-lønmodtagere. Dem med hårde job, som hurtigere bliver slidt ned og dør tidligere. Hvis Lars Løkke virkelig lytter til fagbevægelsen, så dropper han det, siger hun.