Troels Lund P. om offentlige ledere: Hallo, er der en voksen til stede?
Nedslidning på grund af stress er en stor udfordring på arbejdsmarkedet, og derfor er flere ressourcer til Arbejdstilsynet og bedre ledelse vigtigt, mener Troels Lund Poulsen (V). Foto: Henrik Rasmussen, LO.
Stress er en af de største udfordringer på det danske arbejdsmarked, mener beskæftigelsesministeren og erklærer sig villig til at bruge flere ressourcer på Arbejdstilsynet og sætte turbo på god ledelse. LO klapper i hænderne.

Danmark skal være langt bedre til at tage hånd om det psykiske arbejdsmiljø. Og det kræver flere ressourcer til Arbejdstilsynet, ligesom det kræver langt bedre ledelse.

Det pointerede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) under en debat på Folkemødet i denne weekend. 

- Jeg er sådan set villig til at gøre det hele. Både til at bruge flere ressourcer i forhold til Arbejdstilsynet. Jeg er også villig til at se på, om Arbejdstilsynet arbejder på en fornuftig måde i dag, fastslog han i debatten, der var arrangeret af LO og FTF. 

Beskæftigelsesministeren fremhævede, at god ledelse er en af de vigtigste nøgler til at få bugt med tusindvis af sygemeldinger på grund af stress og udbrændthed.

- Vi skal også se på den store forskel, der er mellem brancher og mellem offentlig og privat sektor. Og noget af det, som vi kan gøre for den offentlige sektor, er noget så banalt, så man får ondt i hovedet. Det handler om god ledelse, der kan gøre en forskel, men åbenbart også er meget svært, sagde han.

God ledelse skal prioriteres 

Troels Lund Poulsen henviste til, at der er kæmpe forskelle i sygefraværet mellem regioner og kommuner. Blandt andet er sygefraværet i Københavns kommune langt højere end i Ringkøbing.

- Så det at få nedbragt sygefraværet og gøre noget ved det psykiske arbejdsmiljø handler om, at der er en voksen til stede, og at god ledelse bliver prioriteret, understregede han.

Hvordan, man kan sikre en bedre ledelse, er ifølge Troels Lund Poulsen noget af det, som regeringens sammenhængsreform for den offentlige sektor vil komme med bud på.

Den reform præsenteres sidst på året, og samtidig er et ekspertudvalg nedsat af et bredt flertal i Folketinget i gang med at analysere, hvordan vi kan gøre vores arbejdsmiljø bedre. Regeringen har også nedsat en ledelseskommission, der ved årets udgang skal komme med anbefalinger til bedre ledelse i den offentlige sektor.

Enige om diagnosen 

Politikerne er nødt til i langt højere grad at forholde sig til det psykiske arbejdsmiljø, noterede han.

- Min meget store bekymring er, hvordan vi kan indrette et fremtidigt arbejdsmarked, hvor vi bliver bedre til at tage hånd om det psykiske arbejdsmiljø. Først og fremmest skal vi glæde os over, at vi er enige om diagnosen om, at det psykiske arbejdsmiljø er en udfordring, sagde han.

- Nu er det ikke sådan, at alle Venstre-ministre altid har været kendt for at bruge mange kræfter på arbejdsmiljøet. Det er vi i hvert fald blevet kritiseret for ikke at gøre. Men da vi lavede 2011-målene (ny strategi for arbejdsmiljøindsats frem mod 2020, red.), brugte vi nok ikke ressourcer nok på at se ind i den fremtid, som vi står overfor, lød erkendelsen fra Troels Lund Poulsen.

Sparekniv har ramt hårdt

Arbejdstilsynet har igennem de senere år været udsat for dramatiske besparelser, og der har været massefyringer af ansatte. Alene på sidste års finanslov blev Arbejdstilsynet beskåret med 20 procent.

Sparekniven har også ramt tilsynet rettet mod psykisk arbejdsmiljø. Derfor er de nye toner fra beskæftigelsesministeren sød musik i fagbevægelsens ører. 

- Jeg er meget begejstret for, at beskæftigelsesministeren har meldt så klart ud og åbner en dør for flere ressourcer til Arbejdstilsynet. Det vil være til gavn for lønmodtagerne, virksomhederne og hele det danske samfund, hvis vi kan få et bedre arbejdsmiljø, siger næstformand i LO Morten Skov Christiansen.

Behov for nytænkning og investeringer 

Der er i høj grad behov for nytænkning og investeringer i arbejdsmiljø-indsatsen, fremhæver han. Selvom V-regeringen de senere år har sparet så voldsomt på Arbejdstilsynet, tager han ministerens udmeldinger for gode varer og tror på, at der kommer penge op af lommen i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov.

- Når Troels Lund Poulsen har åbnet døren lidt i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov, stikker vi foden ind, og lader den blive til, det går den rigtige vej. Det er klart, at vi ikke år for år kan blive ved med at skære i Arbejdstilsynet, fastslår han.

LO's næstformand glæder sig over, at stress og arbejdsmiljø for alvor er kommet ind på lystavlen i regeringen.

- Nedslidning på grund af psykisk overbelastning, arbejdspres og dårlig ledelse er et alvorligt problem, som vi skal til livs. Men vi skal også fortsat fastholde fokus på fysisk nedslidning, for mange lønmodtagere har et fysisk hårdt arbejdsliv, hvor der også er plads til store forbedringer i arbejdsmiljøet, siger Morten Skov Christiansen.