Hans billeder hænger allerede i en god del af verden: Singapore, Auckland, London, Sidney, København – og lige om hjørnet. Kay Holm, der som designer, art director og bureaudirektør prægede reklamer, film, grafisk design og emballager for nogle af Danmarks største virksomheder, har i dag som nystartet iværksætter specialiseret sig i eksklusive portrætter med en personlig tilgang.
Så nu er opgaver for LEGO, Irma, Grundfos, ISS, Tulip og Dragsbæk, Hilti, Kelsen og Glud & Marstrand skiftet ud med oliemalerier, der skal fange personligheden i et ansigt i atelieret i Risskov-villaen. Ideen er, at billedet i komposition og farvesammensætning skal fange mennesket bagved.
- Med mulighederne på Whatsapp, Facetime, Skype og internettet i øvrigt er det let at finde kontakt og få den nødvendige viden og billedmæssige baggrund, uanset hvor den person, der skal males, befinder sig. Det hænder også, at de personer, der skal portrætteres, kigger forbi. Så får vi en god snak om, hvem de er – og vi tager også nogle fotos, jeg kan blive inspireret af. Det bliver sjældent ren Mona Lisa. Jeg vil gerne male ind bag personen og vise, hvad der rører sig. Når billedet skal afsløres, er det derfor lige så spændende for mig som for den portrætterede. Jeg har nogle gange ingen ide om, hvordan det vil blive modtaget – jeg maler mine motiver, som jeg opfatter dem, ikke som jeg ser dem, siger Kay Holm, der bl.a. var direktør i aarhusianske Horn Reklamebureau, Grey Aarhus og designvirksomheden Holm & Holm.
Kay Holm har malet oliemalerier fra Auckland og Singapore til lige om hjørnet i Thy. Foto: Privat
Han har malet i en årrække og også præsteret stærke, meget fotografiske gengivelser af motiverne.
- Det er mere spændende at tilføre sin egen dimension. Og det er naturligvis ekstra spændende, når de portrætterede aldrig ved, hvad der venter. Ingen har endnu sagt nej tak, selv om der nogle gange skal sluges en kamel, før de kan se sig selv i billedet. Og opgaverne? De kommer via mund til øre. Så jeg er fri for at reklamere, konstaterer Kay Holm.
- Det er lidt af en udfordring i min alder at etablere sig som iværksætter. Selv om det er en forretning – det er jo en del af motivationen - tager jeg mig også betalt i den glæde, et godt og rammende billede kan skabe. Jeg ved naturligvis fra tidligere at det ikke er gratis at drive en virksomhed – også selv om det handler om kunst – og det er altid spændende, at det kan lade sig gøre. I min alder bliver det nu næppe fuldtidsarbejde. Men når jeg nu har erfaringen, er det også rart at bruge den til noget, der kan skabe værdi og begejstre andre, siger Kay Holm.