Besked til ansatte: Gå ned i løn eller bliv fyret

Stormagasinet Salling vil fyre 29 ansatte, hvis de ikke accepterer lønnedgang.
Salling - der indledte julesalget 28. oktober med at tænde  julebelysningen på varehusene i Aalborg (billedet) og Aarhus - har fået HK på nakken efter 29 medarbejdere er blevet bedt om at gå ned i løn - eller blive fyret.
Salling - der indledte julesalget 28. oktober med at tænde julebelysningen på varehusene i Aalborg (billedet) og Aarhus - har fået HK på nakken efter 29 medarbejdere er blevet bedt om at gå ned i løn - eller blive fyret. Foto: Henning Bagger/Scanpix

29 ansatte i stormagasinet Salling, hovedsaligt ansat i Aarhus, er blevet præsenteret for et krav fra deres arbejdsgiver om at gå ned i løn. Alternativet er en fyring.

Ifølge Jyllands-Posten er flere af medarbejderne blevet bedt om at gå fra en månedsløn på 30.000 kroner til 23.000 kroner - vel at mærke for det samme arbejde.

- Hvis ikke medarbejderne vil acceptere at gå ned i løn, så bliver de opsagt. En anden del af tilbuddet består i, at der fremover ikke vil være genetillæg eller overarbejdsbetaling med kontrakten. Det vil fremover være en del af den faste løn, fortæller formanden for HK Handel Østjylland, Cliff Præstegaard, til Jyllands-Posten.

Ifølge HK skal en af de 29 ansatte flytte til andet arbejde. Vedkommende flyttes fra bogholderiet til et job som prismærker.

HK: Usagligt

Sagen er landet hos HK, som betragter det som usagligt fra Dansk Supermarkeds side, og som har indledt en sag om overenskomstbrud.

Det skyldes ifølge Cliff Præstegaard, at der i overenskomsten er en lønparagraf, som påpeger, at lønnen skal fastsættes efter fem forskellige parametre - blandt andet kvalifikationer.

- Men nu fastsætter Dansk Supermarked lønnen for alle de pågældende medarbejdere til 23.000 kroner om måneden. Dermed er der ikke længere tale om en individuel vurdering, hvilket vi ellers har aftalt i overenskomsten. Så i bund og grund handler dette alene om at spare penge, og så kan medarbejderne tage det eller lade være. Men vi går så langt som muligt med sagen. For hvis Dansk Supermarked får lov til dette, så gør alle andre arbejdsgivere i branchen det jo også, siger Cliff Præstegaard til Jyllands-Posten.

Dansk Supermarked, som blandt andet også ejer Netto, Føtex og Bilka, har ikke ønsket at kommentere sagen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.