Brolægger mangler lærlinge: Nu går han på rov i 8. klasse
- Man kan aldrig finde en maskine til at lave vores arbejde, så det er nu, at der skal handles, siger Flemming Profft til Avisen.dk. Foto: Brolægger Kompagniet
Flere erhvervsskoler må afvise virksomheder, der leder efter lærlinge, fordi de ikke har elever nok, viser ny analyse. En brolægger er nu begyndt at søge i folkeskolens 8. og 9. klasse.

De fleste ved efterhånden, at mange elever på erhvervsuddannelserne gennem årene har ledt forgæves efter praktikpladser.  

Men en aktuel analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA, peger på, at flere erhvervsskoler nu må afvise virksomheder, der leder efter lærlinge. Afvisningerne skyldes mangel på elever.

Én af de virksomheder, der har måttet gå tomhændet hjem, er Brolægger Kompagniet i Roskilde. Virksomhedens direktør, Flemming Profft, har manglet tre lærlinge i over et år, og det er et omfattende problem i hele branchen, mener han.  

- Det er enormt frustrerende. Vi har søgt på flere skoler, og vores telefon er åben. Problemet er bare, at der ikke er nogen unge, som ringer til os, siger Flemming Profft til Avisen.dk.

Cirka 80 procent af erhvervsskolerne, der har uddannelser inden for fødevarer, jordbrug og oplevelser samt teknologi, byggeri og transport, har måttet afvise virksomheder, der efterspørger lærlinge.

Problemet bliver større

Det har fået Brolægger Kompagniet til at gå mere ukonventionelt til værks. Flemming Profft forsøger nu at finde fremtidige lærlinge blandt folkeskolens 8. og 9. klasseelever. 

- Vi vil gerne vise de unge, at der er gode muligheder i et arbejde som brolægger. Derfor lægger vi flere ressourcer i at få erhvervspraktikanter hos os. Vores fags store udfordring er, at mange unge i dag ikke gider det hårde arbejde. De vil hellere sidde ved en computer, siger han.

I Dansk Arbejdsgiverforening ser man på analysen med bekymret mine. Uddannelses- og integrationschef Jannik Bay fremhæver, at mere end 80 procent af skolerne svarer, at udfordringen med mangel på lærlinge er blevet større inden for de seneste 12 måneder. 

- Vi står med det grundlæggende problem, at der vil mangle 60.000 faglærte i 2025, hvis ikke vi vender udviklingen. Der er stort fokus på at oprette flere praktikpladser, men analysen viser med al tydelighed, at erhvervskolerne har fået svært ved at følge med virksomhedernes efterspørgsel, siger han til Avisen.dk.

Behov for handling

Lars Kunov, der er direktør i Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier, kan godt genkende billedet i analysen.

Han mener, at det grundlæggende problem er mangel på elever på en stor del af erhvervsskolernes uddannelser. Derfor skal løsningen også findes ved at øge elevtallet.

- Vi er nu i den situation, hvor det vi har sagt i et stykke tid - at der kommer til at mangle lærlinge - nu er virkeligheden i en række brancher og en række steder i landet, siger Lars Kunov.

Ifølge brancheforeningen Brolæggerlauget er der behov for at uddanne mellem 30 og 40 svende årligt. Men i de seneste fem år er der kun uddannet mellem 14 og 22 svende om året. 

Det kan i sidste ende betyde, at der skal hentes udenlandsk arbejdskraft ind, mener Flemming Profft, Brolægger Kompagniet.

- Hvis vi vil have anlagt veje og kantsten i den høje kvalitet, som vi gerne vil have, så er der brug for nyt blod. Man kan ikke få en maskine til at lave vores arbejde, så det er nu, at der skal handles, siger Flemming Profft.

Om analysen

DA udsendte i oktober 2018 en spørgeskemaundersøgelse til landets erhvervsuddannelser.

Spørgeskemaet blev sendt til alle erhvervsskoler, der udbyder EUD og/eller EUX-uddannelser.

I alt 81 erhvervsskoler modtog spørgeskemaet. 53 skoler, fordelt over hele landet, har gennemført spørgeskemaet, hvilket giver en svarprocent på 65,4 procent.

Erhvervsskolerne blev spurgt, om de har måttet afvise virksomheder, der efterspørger lærlinge, fordi de har for få elever.

Og problemet er hos de fleste erhvervsskoler stigende. Således svarer 80 procent, at udfordringen er blevet større gennem det seneste år.

Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening

via Listen To News