Topsocialdemokrat: Drop nu drømmen om borgerløn, for den vil skabe større ulighed

Jeg tror, at ulighed, den nærmest grænseløse grådighed og klimaforandringer bliver de tre temaer, som min nyfødte datters generation kommer til at slås med. Enten får vi bugt med udfordringerne, eller man kan frygte, at verden bliver et andet og dårligere sted, siger Peter Hummelgaard. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

Venstrefløjen sværmer om borgerløn, men det er en dårlig vej at gå. Mere i dagpenge og større fradrag for faglige kontingenter er en bedre måde at bekæmp ulighed på. Det mener socialdemokraten Peter Hummelgaard. Han kommer nu med en bog om det, han kalder den syge kapitalisme.

Når industriteknikere, elektrikere og sygeplejersker efterlyser højere dagpengesatser, har de Peter Hummelgaards fulde opbakning. 

Til gengæld ryster han på hovedet, når politikere fra både Alternativet, SF og Enhedslisten sværmer med tanken om borgerløn. Altså en garanteret mindste-indtægt til alle - uanset om de er i arbejde eller ej. 

I hans socialdemokratiske hoved hænger det ikke sammen, at man som venstreorienteret vil indføre borgerløn.      

- Jeg vil gerne appellere til venstrefløjen om at skrotte ideen om borgerløn, for den vil bidrage til større ulighed og flere kløfter i det danske samfund. Borgerløn er en drøm, der i virkelighedens verden ikke vil fungere, siger han og efterlyser, at venstrefløjen for alvor analyserer konsekvenserne af luftkastellerne.

Peter Hummelgaard fremhæver, at det er Socialdemokratiet sammen med venstrefløjen, der skal regulere kapitalismen, sikre omfordeling og bekæmpe den abnorme ulighed, der er fulgt i kølvandet på finanskrisen.

Brug kræfterne på dagpenge

I en ny debatbog 'Den syge kapitalisme', der udkommer på mandag, giver han sit bud på, hvordan man kan skabe en sundere og mere retfærdig kapitalisme. Og her er det ifølge Hummelgaard helt centralt at styrke den danske model. 

- Lad os bruge kræfterne på at hæve dagpengene og gøre det så attraktivt som muligt for lønmodtagerne at være med i en fagforening og a-kasse. Det er langt vigtigere for at skabe et trygt velfærdssamfund end borgerløn, siger han.

Set med Peter Hummelgaards briller vil indførelse af borgerløn nemlig være at kassere den aktive arbejdsmarkedspolitik.

- Det er en fast ydelse, hvor man ikke på forhånd aktivt skal forsikre sig selv mod arbejdsløshed gennem vores a-kassesystem og ikke skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

- Det vil betyde en permanent parkering af mennesker, der aldrig får en chance for at få fodfæste på arbejdsmarkedet, siger han.

Den syge kapitalisme

Debatbogen 'Den syge kapitalisme' udkommer 10. december på Gyldendal. 250 sider. Pris: 99,95 kroner.  

Forfatteren er 35-årige Peter Hummelgaard. Han er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og tidligere formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Peter Hummelgaard, der er uddannet jurist, nævnes som en mulig minister, hvis Socialdemokratiet vinder regeringsmagten ved valget i 2019.   

 

UDVID

Peter Hummelgaard er overbevist om, at borgerløn vil grave dybere økonomiske kløfter mellem dem i og uden job. 

- Jeg er også socialdemokrat, fordi jeg grundlæggende tror på arbejde. Ikke at det bærer lønnen i sig selv, men at vi mennesker har brug for at være en del af et fællesskab og have noget at stå op til. Selvom den er udskældt, er den aktive arbejdsmarkedspolitik vigtig for mig, pointerer han.  

Han fremhæver den danske model for arbejdsmarkedet - flexicurity - hvor det er nemt for chefer at hyre og fyre, mens lønmodtagerne til gengæld har et vist sikkerhedsnet.

Ifølge Peter Hummelgaard har flexicurity historisk set vist sig at være et af de bedste redskaber til at sikre en mere ligelig fordeling af samfundets velstand. På den baggrund beklager han, at modellen er ved at være lidt flosset i kanterne.

Højere skattefradrag for kontingent 

Ifølge den socialdemokratiske forfatter er det på høje tid at give den danske model bedre rammevilkår.

Derfor foreslår han, at skattefradraget for fagforenings- og a-kassemedlemskab øges.  At fradraget for medlemskab af såkaldte gule fagforeninger som Krifa og Det faglige hus reduceres. At dagpengenes størrelse i forhold til lønnen (dækningsgraden) øges. 

- Vi er nødt til at ændre skattefradrag for faglige kontingenter, sådan at vægten lægges på de uddannelsesbærende og overenskomstbærende fagforeninger. Man kan for eksempel sige, at man først får et fradrag, når ens årlige kontingent overstiger 2.500 kroner.

- Jeg har ikke en fast model, men vi er nødt til at bruge fradraget til at understøtte den model, som vi holder flotte skåltaler om, siger han.

Dobbeltmoral fra Løkke og Troels Lund

Og så kommer der en syrlig kommentar, hvor han spider både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) 

- Det er jo rørende, når Troels Lund i et interview med Ugebrevet A4 siger, at han er overbevist om, at vi ikke kan undvære den danske fagbevægelse. Og det er smukt, når statsministeren overfor den internationale fagbevægelse roser den danske model til skyerne.

- Men de selvsamme politikere gjorde alt, hvad de kunne for at begrænse fagbevægelsens forhandlingskraft og styrke, da de fik regeringsmagten tilbage i 2001, siger han.

Peter Hummelgaard fremhæver, at VK-regeringen blandt andet banede vejen for tværfaglige a-kasser, der åbnede et kæmpe marked for gule a-kasser og fagforeninger. Ligesom man fratog fagforeninger støtten til tillidsrepræsentant-uddannelser, så flere faglige højskoler måtte lukke. 

- Det hører med til historien, at Lars Løkke og Troels Lund Poulsen har gjort en hel del skade på fagforeningerne og dermed muligheden for at opretholde en høj organiseringsgrad og have flest mulige omfattet af en overenskomst, noterer han.

Kunne historien ikke også være, at statsministeren og beskæftigelsesministeren er blevet klogere i løbet af de 17 år, og det er vel hel legitimt så at lovprise den danske model?

- Det kan sagtens være, at de er blevet klogere. Men nu har de i 17 - 18 år gjort alt muligt for at stække fagforeningerne, så vi har til gode at se, hvad de vil gøre for at styrke fagbevægelsen. Nogle dele af arbejdsmarkedet i dag er jo det vilde vesten, hvor få er organiserede, og der er masser af social dumping, konstaterer han.

Trepart om fremtidens dagpengesystem

Når Peter Hummelgaard ser ud i fremtiden, får han sved på panden i forhold til organiseringsgraden og dansk fagbevægelses muskelmasse, når de skal lægge arm med stærke arbejdsgivere. For hvis dagpengenes værdi falder, hvorfor så melde sig ind i en a-kasse, vil mange unge spørge sig selv. 

- Det vil være klogt at tage det ind i en slags trespartsdrøftelse for at finde ud af, hvordan vi fremtidssikrer vores kollektive forsikringssystem med en ordentlig dækningsgrad. Så det bliver ved med at være attraktivt for alle at forsikre sig selv mod arbejdsløshed. Også de højtlønnede, så de på den måde bidrager til de lavtlønnede.

Er det også din partiformand Mette Frederiksens ønske?

- Alt det, som jeg skriver i bogen, er for min helt egen regning, men i håb om, at det en dag bliver partiets politik.  Men det er på alle måder en god idé at se på langtidsholdbarheden bag tilslutningen til dagpengesystemet, fastslår han. 

I 'Den syge kapitalisme' advarer han om, at velfærdssamfundet vil slå revner, hvis vi ikke som samfund lykkes bedre med at omfordele vækst og velstand på en mere retfærdig måde end i dag.

Skyggesiderne af finanskrisen

Hans generation har oplevet alle skyggesiderne af finanskrisen, mens de var unge og klar til at hoppe ud i uddannelser og job. De har set, hvordan finanskrak,  tvangsauktioner, arbejdsløshed og stigende ulighed kan få mennesker til at kæntre og verden til at skælve af utryghed og populisme.

En plakat af den amerikanske rocklegende Bruce Springsteen hænger på væggen på Peter Hummelgaards kontor på Christiansborg. I bogen 'Den syge kapitalisme' takker han også sit rock-idol for under hele skriveprocessen igennem at lægge soundtrack til indignationen. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk

- Finanskrisen har defineret min generation. Jeg kan i høj grad mærke, hvordan jeg har fået forstærket mine socialdemokratiske synspunkter og mit billede af retfærdighed og uretfærdighed, siger han.

Peter Hummelgaard er stadig oprørt over, at verden kunne have et sted med så overdreven grådighed, spekulation og mangel på regulering, at dollarmilliardærerne scorede kassen, mens de kortuddannede og lavtlønnede tabte. 

Gro og den svære fremtid 

Det er især harmen over finanskrisens efterdønninger som utryghed og ustabilitet, der har fået ham til at skrive bogen. Men også den stærke lykkefølelse af at blive far for første gang tidligere i år har sat tankerne i gang. 

- Når man bliver far, tænker man på en helt anden måde. De ting, som man diskuterer er meget større end en selv og større end partiet. Det hele handler i virkeligheden om, hvad det er for en verden vi lever i og efterlader, siger han. 

Peter Hummelgaards datter hedder Gro, og det er ikke tilfældigt. Hun er opkaldt efter den tidligere norske statsminister Gro Harlem Brundtland, der blev verdensberømt for at stå bag FN-rapporten 'Vores Fælles Fremtid'. Den udkom, da Peter var en lille Amager-dreng. 

- Gro Harlem Brundtland var en sej kvinde og en af de første, der satte bæredygtighed højt på dagsordenen både i Norden og globalt. Og jeg tror, at  ulighed, den nærmest grænseløse grådighed og klimaforandringer kommer til at være de tre temaer, som min datters generation kommer til at slås med på godt og ondt, siger han.

- Og enten har vi fået bugt med alle tingene, eller også kan man frygte, at verden bliver en anden og et dårligere sted. Og for mig handler politik jo om, at det ikke sker. 

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde

Kim Kardashian står foran hendes mand Kanye West på den røde løber
Kendte

Afsløring:

Kardashian og West har boet

hver for sig i et år

Et lille gult fly, som sprøjter vand ud fra bugen
Krimi

To fly kolliderede

under brandslukning

Solbeskinnet strand med sommeklædte mennesker på
Nyheder

Sol og varme sætter punktum

for usædvanlig kold juli

Dame som holder sig for maven
Sundhed

Luft i maven

Sådan afhjælper

du pinlige øjeblikke

Billede af en politibil
Krimi

Cyklist i kritisk tilstand efter

ulykke på Frederiksberg

Billede af Meghan Markle
Kongelige

Meghan Markle må

betale formue

i sagsomkostninger

Donald Trump med amerikanske flag i baggrunden.
Nyheder

Trump vil

udskyde valg

En firkantet orange sur smiley
Nyheder

Google fjerner al dansk musik

fra YouTube

corona læge hospital
Corona

Næste virus-bølge

på vej til Danmark

- 91 smittede på én dag

Billede af New Yorks børs
Nyheder

USA's økonomi lider

største tilbageslag nogensinde

Billede af Øresundsbron
Corona

Danmark åbner for rejser

til og fra hele Sverige

Hacker sidder foran to computere
Krimi

EU går samlet i

krig mod hackere

og cyber-kriminelle

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Hjælp politiet:

Ung kvinde

forsvundet

Bent Fabricius-Bjerre
Film og TV

Intimkoncert på TV:

Vennerne hylder

Bent Fabricius-Bjerre

sensommer blomster
Nyheder

Det skal du ordne

i haven i august

Strand sol sommer
Nyheder

Nu kommer varmen

tilbage

Mars raket
Nyheder

Dansk udstyr skal

finde liv på Mars

Altan
Nyheder

Er den farlig?

Sådan tjekker du din

gamle altan

restaurant eksplosion
Nyheder

Voldsom eksplosion:

Restaurant jævnet

med jorden

Adam Price og Annesofie Faurschou
Film og TV

Adam Price skilt

Eskimoer på Grønland
Nyheder

Nationalmuseet dropper

nu også ”eskimo”

Fortov kollapser
Helt vildt

Dramatisk video:

Fortov forsvinder

under forgængere

Politi krimi Aalborg Danmark
Krimi

Butikstyv stikker

ansat ned

Færger Helsingør
Corona

Nu må svenskerne

rejse til Danmark

Søren Brostrøm takker nej til "Vild med dans"
Underholdning

Søren Brostrøm: Nej til

"Vild med dans"

Band og eksplosion i Svendborg
Nyheder

Eksplosion på Fyn:

En dræbt og en såret

Isbjerge i arktis
Nyheder

Temperaturen i Arktis

stiger hurtigere

end ventet

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Fabricius-Bjerre gav interview før sin død - bliver vist på tv

En stor blå hummer i en balje
Dyreliv

Sjælden blå hummer

reddet fra døden

på restaurant

90-årige demente Else Marie Larsen
Nyheder

Skjulte optagelser koster skatteborgere over en million kroner

politibil på eftersøgning
Krimi

87-årig forsvundet: 

Fundet død