Trepart: Fagbosser vil have løsning på "pensionsbombe"

"Hvis ikke vi finder en løsning, er der en risiko for, at opsparingerne stopper, og så står den offentlige økonomi med en krysantemumbombe i hænderne," siger HK-formand Kim Simonsen. (Foto: Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix)

Flere fagbosser vil have spørgsmålet om danskernes pension ind som et tema i trepartsforhandlingerne.

Det er aldeles uholdbart, at det for hundredtusindvis af danskere ikke kan betale sig at spare op til egen alderdom i de sidste år inden pensionering.

Så stort er problemet, at det kan udfordre selve det hæderkronede, danske pensionssystem og dermed efterlade statskassen med en økonomisk hovedpine. Det skriver Berlingske søndag.

Den markante melding kommer fra en række formænd fra nogle af landets største fagforbund, som nu spiller spørgsmålet om danskernes pension ind som et tema i trepartsforhandlingerne.

Det skriver Berlingske søndag.

Konkret kræver de løsninger på det såkaldte "samspilsproblem", som dækker over, at mange tillæg til folkepensionen er indkomstafhængige. Derfor kan det for mange danskere ikke betale sig at spare op til egen alderdom de sidste år inden pensionering, fordi dette vil blive modregnet.

Problemstillingen berører ifølge Forsikring og Pension op imod en million danskere - et tal, der vil stige de næste årtier. Det skriver Berlingske søndag.

Og det er "destruktivt og undergravende for vores pensionssystem", lyder det fra HK-formand Kim Simonsen, som sender en "stærk opfordring" til regeringen om at inddrage problematikken i trepartsforhandlingerne.

"Hvis ikke vi finder en løsning, er der en risiko for, at opsparingerne stopper, og så står den offentlige økonomi med en krysantemumbombe i hænderne, hvor man ikke ved, hvor lang lunten er," siger han til Berlingske.

Også Dennis Kristensen, formand for FOA, kalder problemet en »bombe« under det danske pensionssystem.

"Vi risikerer at få et pensionsproletariat, og derfor er det simpelthen et must, at det bliver et trepartstema," siger Dennis Kristensen til Berlingske.