Trepart: Fagbosser kræver arbejdsmiljø med i forhandlinger

(Foto: Foto: Asger Ladefoged /Arkiv/Scanpix)

Både LO, FTF og Akademikerne vil have arbejdsmiljøet på dagsordenen til trepartsforhandlingerne, men Dansk Arbejdsgiverforening afviser.

Fagbevægelsens top har et klart budskab til regeringen og arbejdsgiverne. De vil have arbejdsmiljøet på dagsordenen i trepartsforhandlingerne, skriver Ugebrevet A4. Men regeringen har ikke så meget som antydet, at arbejdsmiljø er et muligt tema. I kommissoriet til de nuværende forhandlinger står blot, at de efterfølgende diskussioner vil handle om integration på arbejdsmarkedet, "herunder temaer som for eksempel tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og praktikpladser til unge."

"Politikerne har bestemt, at vi skal arbejde længere på arbejdsmarkedet, og det gør det helt afgørende, at arbejdsmiljøet på virksomhederne bliver forbedret," siger Lizette Risgaard, formand for LO, til Ugebrevet A4.

Arbejdsmiljøet har også høj prioritet hos FTF. Formand Bente Sorgenfrey har helt konkrete arbejdsmiljøforslag, som hun vil bringe med til forhandlingsbordet.

"Vi er stærkt kritiske over for nedskæringerne i Arbejdstilsynet, hvor især indsatserne rettet mod det psykiske arbejdsmiljø er blevet ramt hårdt. Derudover ser vi gerne, at ledere får en obligatorisk uddannelse i psykisk arbejdsmiljø. Det er forslag, vi før har stillet, og dem tager vi med igen," siger hun.

Også Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, ønsker at bruge trepartsforhandlingerne til at finde løsninger, der sikrer et bedre psykisk arbejdsmiljø i Danmark.

"Regeringen har lagt op til, at vi skal diskutere, hvordan man øger produktiviteten. Og så er det svært at komme uden om, hvordan man indretter arbejdspladserne til at håndtere det. For de mest produktive arbejdspladser er dem, hvor medarbejderne trives og er motiverede," siger Lars Qvistgaard.

DA Afviser

Fagbevægelsens ønske om at diskutere arbejdsmiljø i trepartsforhandlingerne bliver afvist af Dansk Arbejdsgiverforening.

"Der er er langt større samfundsudfordringer, som er bedre egnet til trepartsforhandlinger: vi står over for en stor integrationsudfordring, har mangel på faglærte, virksomhederne skal have bedre rammevilkår, og så er der stadig alt for mange offentligt forsørgede i det her land," siger Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør for DA til Ugebrevet A4.

Fagbevægelsens klare udmeldinger om at bringe arbejdsmiljø på banen kan vise sig at hæmme forhandlingsprocessen, vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, Jesper Due.

"Hvis nogen forlanger et tema til forhandling, som ikke indgår i kommissoriet, så bliver der også åbnet for alle mulige andre forslag, og det kan besværliggøre processen," siger han til Ugebrevet A4.