Administration 

Taxamanden: Aldrig har det været lettere at være borgerlig og højreorienteret

"Vi tiIhører åbenbart en kultur, hvor det er vigtigere at gøre op med fortiden end at være seriøst bekymret for fremtiden," skriver Taxamanden om det, han betegner som et tilbagevendende opgør med vores venstreorienterede fortid.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

VI TILHØRER åbenbart en kultur, hvor det er vigtigere at gøre op med fortiden end at være seriøst bekymret for fremtiden.

DET ER Taxamandens privilegium og lod at lytte til den ufiltrerede folkestemning. Dels er jeg nærmest narkotisk mediebruger af radio og net – en åbenbar konsekvens af en arbejdsdag, som hele tiden penetreres af pauser. Dels er jeg hele tiden i dialog med kunderne om livet i dronningeriget og omegn - i de korte øjeblikke jeg danner fællesskab med et menneske, uden nødvendigvis nogensinde at møde det igen.

DISKUSSIONEN KOMMER i temaer og bølger – og fornyligt var det endnu en af bekymringerne, der tog over i nogle timer og dage. Endnu engang, burde jeg sige. For temaet kommer igen og igen: Opgøret med vores venstreorienterede fortid – 60’erne og 70’erne. Overskriften var, at aldrig har det været sværere at være venstreorienteret. Det 'ALDRIG' skal nok ses i lyset af en relativt kort historie-opfattelse. Jeg tænker ikke mindst på de kommunister, der sad i tysk koncentrationslejr, efter at tjenstvillige, danske rigsdagsmedlemmer forbød DKP under den tyske besættelse. Men de er næsten alle borte, og siden har den kolde krig optaget os mere end den varme.

JEG ER selv barn af 60’erne og ung af 70’erne. Ikke voldsomt venstreorienteret – godt holdt på plads af en opvækst i et konservativt landbo- og officershjem. Men selvfølgelig kan jeg da genkende spændingerne mellem værdierne hos far og mor og så skolelærerne, der skrev under mod de amerikanske tæppebombninger i Vietnamkrigen. Den krig kostede omkring 60.000 amerikanske soldater livet og mere end 2 millioner vietnamesere. Her kan 
man kan vist roligt sige, at der var nogle, der betalte prisen for at være venstreorienterede.
Men det er en anden historie…

DET VAR tv-dokumentaren om Christianias børn, der fik gang i kludene igen. Endnu engang en vigtig dokumentation af børn som ofre for omsorgssvigt. Denne gang med den paradoksale bagrund, at de unge Christiania-besættere dengang netop flyttede i fristaden for at frigøre sig af det kyniske, materialistiske samfund. De var hippier – de var venstreorienterede i datidens objektiv (selvom den gammeldags socialisme havde svært ved at klare disse langhårede, udflippede typer). Og som det er set så ofte før: Nogle af de frigjorte glemte alt om fred og omsorg.  De søgte kærligheden i fri sex og stoffer – og børnene blev ofre. Men dokumentaren om Christianias børn blev også i ugen løb en metafor – endnu et symbol på den venstreorienterede fallit.  Så konklusionen er klar hos de borgerlige iagttagere: Se nu her igen, hvor forfærdeligt det går, når man overlader magten til de røde.  De er fulde af løgn, og de lader deres unger i stikken. Og værst er de, der sympatiserede med dem og har gjort sig selv til medskyldige. I mere end 25 år – siden kommunismens fald i Europa og murens fald i Berlin – har opgøret med de venstreorienterede stået på. Mange af tidens borgerlige politikere er netop rundet af en tid, hvor de blev formet af modstand mod de røde. Og det var ikke bare væmmelsen mod Karl Marx og Stalin. Det var en skummende vrede mod profiler som Svend Auken og Ritt Bjerregaard.

DET FORUNDERLIGE er, at vreden fortsætter, selv om Danmark og Europa sandt for dyden ikke er midt i en socialistisk revolution. De venstreorienterede terrorgrupper er afløst af religiøs fascisme. Og solid nationalisme er blevet stueren. Socialdemokraterne i Frankrig, England, Tyskland, Danmark fører en forsigtig, liberal økonomisk politik. Og frem på banen i de samme lande og i mange andre stormer de populistiske højrepartier. I Danmark, hvor denne højrefløj repræsenteres af det (europæisk set) ret moderate DF, har Folkepartiet til gengæld den store glæde, at socialdemokraterne i sidste valgkamp lod sig inspirere mere af fremmedangsten end nogensinde. Nu er DF en goliat af et støtteparti for en regering så smal, at den ligner ølflaskerne, før fadbamserne blev opfundet. Det store humanistiske SF er reduceret til en klub for surmulende, offentligt ansatte. Og Enhedslisten uden indflydelse ud over den folkelige gennemslagskraften for nogle af deres parlamentariske personligheder.

DER SKÆRES i de sociale ydelser. Der strammes i skolerne for at få karaktererne til at stige. De unge skal hurtigere gennem uddannelsessystemet, så de kan komme ud og være produktive. Der føres krig for milliarder i fjerne lande, og nu lægges der op til flere penge på forsvarsbudgettet til krudt, kugler og avancerede jagerfly.

ALLE TALER om individualisering i samfund kultur og medier – også internationalt. I dag er det en dyd i den moderne borgerlighed at være skeptisk over for EU. For slet ikke at tale om en voksende nationalistisk drøm om bolsjefarvede grænsebomme ved vore grænser. Integrationsminister Støjberg taler selv det tunge erhvervsliv imod og omtaler flygtninge- og indvandrergrupper, så der reelt lige så godt kunne stå DF som V på hendes visitkort. Og Pind – Søren Pind der altid har haft spruttende vrede som sit kendetegn er nu klar til at indføre en ”historisk hård retspolitik”, som han udtrykte det med vanlig beundring - for sig selv. Nogle idioters autonome stenkastende og rudeknusende ballade på Nørrebro gjorde den nye justitsminister lige så blå i hovedet af vrede, som østen er rød.

DET BESYNDERLIGE i denne tid er, at de sorte og blå stormtropper sekunderet af deres venstrefløjs-bekymrede kommentatorer, der endnu kan tændes af vreden over de løs- og løgnagtige 60’erer og 70’ere, - fortsætter en svedig, hektisk kampagne mod den venstreorienterede ”besættelse”. Man kunne drømme om - i bedste romerske stil at sætte en slave op på deres stridsvognen og råbe ind i ørerne på borgerlige stridsmænd af begge køn: ”Så slap dog af, for helvede. Krigen er slut, og du har vundet!”

For aldrig har det dog været lettere at være borgerlig og højreorienteret.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

regn på rude
Nyheder

DMI: Her er der
risiko
for kraftig regn

person bliver testet for covid-19
Corona

Her opfordres alle
borgere til test

billede af Mette Frederiksen
Nyheder

Mette F. i sydens sol:
Det under jeg alle danskere

billede af en person som tager sig til hovedet
Livsstil

Er din bil forsvundet?
Her er der hjælp

billede af den smadrede bil
Krimi

Fire-fem unge i
voldsomt uheld

billede af den brændende trailer
Krimi

Drama: Kørte med
brændende trailer

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

billede af et mundbind, der ligger smidt på gaden
Nyheder

143 er indlagt med corona
- laveste niveau
siden 30. oktober

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner

Nyheder

16.000 evakueret:
Finder gammel
bombe på fodboldbane

Kam og saks ved hår
Nyheder

Efter smitteudbrud:

Kommune lukker helt ned

Vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU køber 900 millioner vacciner

Maria Lucia portræt
Underholdning

Maria Lucia:

Jeg må tilgive mig selv

Trafik på motorvej
Nyheder

Nu bliver motorvejene mere sikre

Times Square i New York
Rejser

Lokker turister med gratis vaccine

test
Nyheder

Over 50 smittet med ny variant efter restaurantbesøg

Paul Van Doren
Sport

Vans-skoenes skaber er død

Unge mennesker på fodboldbane
Sundhed

Tilbage på grønsværen:

Nu vælter skaderne ind

Aalborg Sygehus
Krimi

Knallertulykke: 

15-årig i kritisk tilstand 

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads