Administration 

Er du trafik-facist? Her får du på puklen

Taxamanden bryder sig ikke synderligt om den danske folkesjæl, når den udfolder sig i trafikken.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

 

Hvis nu den danske trafikkultur var en hund? Så er jeg ikke i tvivl – det måtte blive en gravhund. Størrelsen er som en skødehunds – men temperamentet som en Rottweilers.

PÅ DEN ANDEN SIDE: Jeg elsker hunde – og er faktisk vokset op med gravhunden Sofus, som jeg elskede over alt på jorden og flere ruhårede, der fulgte efter. Men jeg må erkende, at jeg ikke har meget pænt at sige om den danske trafikkultur. Eller sagt lidt mere præcist: Jeg bryder mig generelt ikke om den danske folkesjæl, når den udfolder sig i trafikken.

Her er det ikke verdens lykkeligste folk men selvfedmen, der agerer. Jeg havde ellers lovet mig selv, at Taxamanden ikke skulle tage dette emne op. Ikke fordi jeg er bange for 
returboldene – at nogle finder netop taxi-kulturen rædselsfuld. Tvært imod. - Kom bare an. Også taxafolket har brug for nogle solide spark bagi. Nej det er klynkeriet i denne historie om taxifolket, der er sure på alle omgivelserne. Lønnen er noget lort. Vognmændene er nogle idioter. Og de andre trafikanter – komplet mfx½?!**.

JEG GIDER IKKE være en del af denne kliché af en hade-religion. Men så er der oplevelser i taxien, hvor jeg har svært ved at holde løftet om menneskelig overbærenhed. Som dengang jeg ikke engang selv var indblandet men bare holdt helt stille ved et af hovedstadens mest 
trafikerede vejkryds i myldretiden. To kombattanter fra forstæderne kører hidsigt op til krydset, hvor de holder for rødt. Det ses tydeligt at de to uhellige trafik-krigere har haft et opgør på vejen ind. De gi’r fingeren og råber bag glasruderne i de to potente offroader-modeller.

Og så kan de ikke styre sig længere. De farer ud af bilerne og tager fat i hinanden foran deres bilers kølere. Der slår ikke. Men de tager fat i hinanden og brydes efter en eller anden udefinerlig centralasiatisk brydestil, hvor man gerne må rive i tøjet.

Så vælter de om på jorden og ruller frem og tilbage. Tilføjer gudskelov ikke hinanden skade. Mest af alt ligner det en optagelse til ”skjult kamera”. Et brølekor af bilhorn begynder, da lyset skifter til grønt. De rejser sig – stadig råbende og gestikulerende – vender tilbage til deres store biler og kører rasende derfra.

OG DENNE CIVILISATION skal altså modstå presset fra fremmede himmelstrøg og religioner!
Men ro på! Der er fuld integration i det danske trafikraseri. Et par gange har jeg været oppe at skændes med medtrafikanter af anden etnisk herkomst. Den ene gang begik jeg den store fejl at sige til en gut i en varevogn, om han ikke lige skulle tage det lidt roligt. Jeg havde begået den fejl – igen i myldretid – at køre lidt frisk ud fra en sidevej, fordi jeg ellers kunne risikere slet ikke at komme ud. Jeg generede ikke. Det var ikke farligt – men jeg var bare et dumt svin, der kom ind foran.

I Tyskland, i Storbritannien og ikke mindst i USA, hvor jeg har kørt bil og motorcykel mane gange i en hel del stater, er det her bare en almindelig handling, når trafikken skal afvikles lidt kvikt. Da jeg opfordrede til ro, røg manden ud af bilen, flåede i min bildør (havde centrallåst som en slags overlevelsesinstinkt …) og bankede på det lukkede vindue, der 
virkeligt var ved at blive knust. Det var udsigt til decideret røvfuld. Det var småfarligt. Og pinligt, fordi nogle af de øvrige trafikanter troede, at dette var en religionskrig eller en racekonflikt.

LIGESOM DENGANG EN AFRIKANSK buschauffør stoppede midt på strandvejen med bussen fuld af folk. Han kunne sagtens komme udenom, men ville markere, at jeg holdt ved gule striber. Han havde formelt ret. Men jeg var ved at samle en gammel mand (han var faktisk 102 år!) op ved en fodterapeut. Han skulle jo for pokker ikke tvinges til at gå flere hundrede meter til den nærmeste parkeringsplads. Buschaufføren ville bare markere, (det åbenbart er en del af basisuddannelsen at hade taxichauffører), jeg nægtede at lade mig dirigere af hans indre politibetjent. Han var sort og jeg var hvid. Og de pæne borgere i Hellerup troede, at der var tale om et racebetinget opgør.

APROPOS HELLERUP Pinligt. Men den ariske race slås også indbyrdes: Jeg holdt på en smal villavej, lidt oppe på fortovet for at hjælpe en herboende udlænding med at bringe en 
slægtning på sygehuset.  Han var lidt utryg, men jeg hjalp den herboende med at skabe tillid og fjerne nervøsiteten hos den gamle mand. Her i landet tager vi vare på utryghed ved en rolig samtale.

– DET kunne en af vejens beboere længere oppe ikke se.

Han var bare sikker på, at dette var en chikane fra en eller anden hjernedød taxichauffør, der var sendt i byen for at ødelægge hans dag allerede fra den tidlige, morgensure begyndelse. Han måtte klemme sin motherfucker af en Porsche Cayenne lidt forsigtigt forbi Taxamand og kunder og den sølvfarvede Mercedes. Det kom så til at foregå akkompagneret af sarkastiske forbandelser over chikanen. Der VAR plads nok. Han KOM forbi. Der VAR en god grund.

Men det’ da lige meget. For nogle gange skal vi bare bekræfte de værste fordomme om os selv. Udgangspunktet er altid, at nogle vil genere dig. Og selvom man bor i et af landets mest privilegerede bydele, bærer det bedste tøj og kører de bedste biler – er der nul-tolerance over omverdenen og tilladelse til at optræde som et dumt svin. Ingen blødsødenhed for i Danmark er vi alle potentielle politibetjente.

VI BRUGER HORNET i tide og utide og skaber reelle faresituationer i trafikken, fordi andre trafikanter bliver i tvivl om, hvad dette faresignal egentlig skyldes. Vi har ”flettereglen” i færdselsloven – men oftest afskaffet den i virkeligheden. Denne vognbane er min, og INGEN skal klemme sig ind foran mig. Vi gestikulerer med hovedrysten og fuckfingre – verdens lykkeligste folk er også blandt de mest rethaveriske. Vi er som nævnt en nation af reserve-betjente (Undskyld til de virkelige politifolk, som generelt er civiliserede!)

Vi tager altid udgangspunkt i, at vore omgivelser vil os det værste.

Dette er et fortvivlet opråb til danske trafikanter:

Skal vi lave en folkebevægelse mod trafik-fascisme?
Skal vi udskifte fuck-fingeren med et ”V” – et peace-tegn? 
Skal vi fremstille en badge med titlen ”har du smilet til din medtrafikant i dag”?
Eller skal vi bare konstatere, at vores trafikkultur afspejler, at vi selv er langt værre mod vore omgivelser end vore fordomme overfor andre?

God dag, Danmark

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

dyrby
Nyheder

Nu står Dyrby frem:

Indrømmer krænkelser 

skuddrab
Krimi

Visitationszoner udvides efter drab

badehotellet
Film og TV

Badehotellet:

Kom med bag kulisserne

mundbind
Nyheder

Mand dræber to:

Skænderi om mundbind

Krimi

Politi: Skudepisoder er forbundet

corona brostrøm
Nyheder

Søren Brostrøm:

Man bør overveje at lukke nattelivet

Mette Frederiksen ser eftertænksom ud med den ene hånd under sin kind
Nyheder

Statsminister:

Vi overvejer flere tiltag

Magnus Heunicke med alvorlig mine
Corona

Heunicke er smittet

En meget flot stue bagved er en kæmpe reol fyldt med LP'er.
Kendte

Millioner i vente: 

Sanger sælger sin

penthouselejlighed

Portræt billede af den savnede mand.
Krimi

Peter er stadig forsvundet:

Her er politiets plan

En bil i et ørkenlignende landskab
Biler

7-sæders familiebil

til 185.000 kr.

En betjent står og snakker ind i en bil fra passagerdøren
Krimi

Betjente bedt om at

holde igen med sigtelser

En lommeregner og en kuglepen
Nyheder

Regnskabets time:

mange milliarder har

pandemien kostet statskassen

En finger på en mobil telefon
Nyheder

Efterretningstjeneste kan

ikke genskabe sms'er

Nærbillede af en alvorlig Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard: Jeg

blev misbrugt som barn

En mand dufter til en kop kaffe
Corona

Sådan kan patienter få

duft- og smagssans tilbage

En politibil i fuld fart
Krimi

To mænd ramt

af skud i Herlev

En mobiltelefon i zoom appen
Nyheder

Video: Direktør fyrer

900 ansatte

på Zoom-opkald 

motorvej
Nyheder

Kørsel i kraftig blæst?

Her er de nye regler

Bandet Jung på scenen under en koncert.
Nyheder

Tusindvis skal

testes efter koncert

Et småsløret billede af parret.
Helt vildt

Skyldig i drabsforsøg på 

lotto-millionær kæreste

Søs Egelind
Underholdning

Søs Egelind: Bare jeg

havde hørt efter

Ikon af snapchat på en mobiltelefon
Krimi

Digital børnelokker

dømt for 51 forhold

En rød potent motorcykel
Nyheder

Nu skal strømerne

køre på Ducati

Logoet fra Gældsstyrelsen
Nyheder

Mænd betaler ikke 

deres bøder

Politibil med udrykning
Krimi

Her er billederne:

To unge efterlyst

for overfald 

Lise rønne
Kendte

Lise Rønne har droppet venskaber:
- Jeg har ryddet op

Nyheder

Statskassen redder

Den Blå Planet

kanyler på et bord
Nyheder

Rekordhøjt smittetal - uregelmæssig indberetning

Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard efter corona: Sådan har jeg det nu

peter
Krimi

Forsvundet:

Peters telefon er slukket

politikere
Nyheder

Finansloven:
Populært fradrag fjernet

Rasmus Seebach
Kendte

Rasmus Seebach
sender sød julehilsen

politi på gaden
Krimi

Panik i lille jysk by - politiet jagtede mand med "maskinpistol"

person vaccineres
Corona

Ville undgå vaccination med falsk arm

Peter
Krimi

29-årig forsvundet efter fyraftensøl

Nyheder

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

billede fra laboratorium
Corona

Dansk coronavaccine imponerer

rene dif kunst
Kendte

René Dif: Mit lig skal udstilles over hele verden

lussinger tv2
Nyheder

Tidligere TV 2-profil:

Lussinger på redaktionen

Sygeplejerske
Nyheder

FAKTA: Det indeholder coronavinterpakken til de trængte sygehuse

vaccine 3 stik
Corona

Invitation til tredje stik:

På vej til 375.000 borgere

omikron
Corona

Omikron-variant:

38 smittet til julefrokost

plast affald usa
Nyheder

USA: Verdens største plastik-forurener

vild med dans
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Jeg skal giftes

Krimi

Skudoffer i vandpibecafé: Var i bande-miljøet

omikron
Nyheder

Omikron: Nærmer sig 200 tilfælde i Danmark

Et bjergmassiv
Helt vildt

Finder juvelskrin fra 55 år gammelt flystyrt 

et kystvagt skib i blåt og gult
Nyheder

Svært slukningsarbejde på skib nær Göteborg

En masse gyldne mønter
Nyheder

Bitcoin styrtdykker

Et juletræ i en lys skandinavisk lejlighed
Livsstil

Juletræ:

Hvad er bedst for miljøet – gran eller plastik

En maskeret mand i en butik
Krimi

Her er manden der skød

en guldørering
Nyheder

Guldfund: Som at få en sms fra fortiden

et krigsskib på vandet
Nyheder

Pirat har fået amputeret ben 

Et par ski står i sneen
Krimi

Tre skiløbere er dræbt af lavine i Alperne

Krimi

Svenske tilstande:

Endnu en mand skudt i København

Det ikoniske hus set udefra med julelys i alle vinduer.
Helt vildt

”Alene Hjemme”:

Overnat i HUSET

Nyheder

Hun udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Modelbillede af en mand der bliver klippet hos i en frisør eller barber.
Krimi

Skuddrab hos frisør:

Her er politiets teori

Lauritz Emanuel og Jesper Groth på den røde løber. Lauritz er iført en meget lille blå læderjakke
Kendte

Popduo efterlyser

tyv i lille

damejakke

Dronning Margrethe tegner og fortæller
Kongelige

Dronningen levede

af pasta og pølser

Et fly i luften set nedefra.
Nyheder

Der kommer

IKKE flyafgifter

prinsesse Marie og prins Joachim i aften gallatøj. De er begge klædt i sort.
Kongelige

Prins Joachim afslører

yndlings julekalender

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen erkender coronafejl

Mugshots af alle tre anholdte i forbindelse med skoleskyderriet,
Nyheder

Forældre til 15-årig

skoleskyder anholdt

hånd og granat i pose
Helt vildt

Bomberyddere tilkaldt:

Mand havde granat i numsen

Inde i partybus
Krimi

Partybuschauffør sigtet for narkokørsel

Kro set udefra
Mad og drikke

Historisk kro skal sælges

Julie Zangenberg
Underholdning

Julie Zangenberg:

Sådan bliver første

jul med baby 

Storebæltsbroen
Nyheder

Uheld lukkede Storebæltsbroen 

Lise Rønne og Silas Holst
Kendte

Silas Holst hårdt ramt af corona

Blå blink på politibil
Krimi

37-årig i kritisk tilstand efter soloulykke 

unge drikker af øl bong
Nyheder

Dansk storby vil hæve aldersgrænsen på alkohol

det kiksede juletræ på Trafalgar Square
Nyheder

London får et rædsel
af et juletræ af Norge

Nyheder

Norsk julefrokost er største Omikron-udbrud uden for Sydafrika

lottokuponer
Nyheder

Syltede lotto-millioner
i flere uger:
- Det er bare løgn

ABBA
Kendte

ABBA vil blive en del af din jul

prins joachim, prins felix, alexandra og prins felix
Kongelige

Grevinde Alexandra gik over en million ned

glas med juice
Nyheder

Advarsel: Giftstof fundet i dansk æblemost

sofie gråbøl poserer
Kendte

Sofie Gråbøl: Det er

svært at være menneske