Administration 

Sygeplejerske holdt som gidsel: Truet med pistol og luftgevær

- Jeg troede, jeg skulle dø. Det var jeg overbevist om, fortæller Jillian Jackson om gidseltagningen i januar 2018. (Foto: Foto: Privat)

Sygeplejerske Jillian Jackson blev holdt som gidsel af en patient, mens hun var på arbejde. Efter et års ventetid har hun nu fået erstatning. Flere kollegaer på vagt kunne sandsynligvis have forhindret den traumatiske oplevelse, mener hun.

Sygeplejersken Jillian Jackson og en kollega blev natten til den 13. januar 2018 holdt som gidsler og truet med kniv, pistol og luftgevær af en patient og hans pårørende efter en uoverensstemmelse på den psykiatriske afdeling på Frederiksberg Hospital.

Gidseltagerne havde held med at smugle våbnene med ind på hospitalet, uden personalet anede uråd. 

Se den hemmelige mail: Ledelse bad sygeplejersker om at klappe i

Efter næsten et år med uvished blev den 31-årige sygeplejerske i december tildelt en erstatning for medicinudgifter og godtgørelse for svie og smerte og for tort.

Den dramatiske hændelse har haft store konsekvenser for Jillian Jackson, der få dage efter hændelsen måtte lade sig indlægge på sin arbejdsplads med diagnosen PTSD. Altså samme sted, den traumatiske hændelse fandt sted.

I dag er hun fortsat sygemeldt, og hun har været tvunget til at flytte ud af sin lejlighed og ind i en mindre bolig på grund af økonomiske udfordringer. Hun er på sygedagpenge og voldsomt mærket af gidselstagningen.

Penge fjerner ikke traumer 

- Jeg tager en dag af gangen. Der er ikke rigtig andet for. Der er en række ting, jeg skal forholde mig til, som jeg ikke skulle før. Jeg er selvfølgelig glad for erstatningen, men pengene kommer ikke til at gøre nogen stor forskel. De fjerner ikke de traumer, jeg har fået, siger Jillian Jackson til Avisen.dk.

Vagten begyndte som nattevagter plejede for Jillian Jackson. Hun mødte ind klokken 23 og tilså patienterne, som hun havde gjort så mange gange før. Kort efter hun var mødt ind, fik hun at vide, at der havde været problemer med en patient, som havde klaget over sin behandling.

Det er stærkt kritisabelt, at vi som retssamfund ikke passer bedre på voldsofre, og endda voldsofre, der er blevet forulempet, mens de passede deres arbejde.
Marc Malmbak Staunberg, advokat

Klokken 02.45 skete der noget uventet. En 34-årig mandlig patient og hans 38-årige veninde var så fortørnede over en hændelse, at de spærrede Jillian Jackson og en kollega inde i et personalerum og et tekøkken.

De blev truet med både kniv, pistol og luftgevær og fik frataget deres overfaldsalarmer, og telefonstikket på afdelingen blev hevet ud af væggen.

Gidseltagningen varede et par timer, og Jillian Jackson var skrækslagen. Hun troede, hendes sidste time var kommet.

- Jeg troede, at jeg skulle dø. Det var jeg overbevist om. Vi var i en magtesløs og hjælpeløs situation. Jeg sagde flere gange til min kollega: Vi kommer til at dø, vi kommer til at dø. Jeg var desperat og foreslog blandt andet, at jeg kunne hoppe ud af vinduet for at tilkalde hjælp, selv om der flere meter ned, fortæller hun om den traumatiske oplevelse.

Advokat: Stærkt kritisabelt 

Jillian Jackson var ikke fastansat, men tilknyttet et vikarbureau, da hun blev taget som gidsel, og derfor havde hun i udgangspunktet ikke ret til løn, da hun blev sygemeldt.

Heldigvis for Jillian Jackson lykkedes det for hendes fagforening, Dansk Sygeplejeråd, at forhandle en aftale på plads med Region Hovedstaden, der gav hende ret til tre måneders løn i starten af sygeperioden.

- Det er jo en dråbe i havet i forhold til det løntab, hun har lidt. Det er et lille plaster på såret, men hvis hun havde været fastansat, havde hun kunnet få psykologisk hjælp gennem sit arbejde. I stedet har hun stået meget alene med hændelsen, siger Mette Sofie Haulrich, næstformand i Kreds Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.

Mine kollegaer så mig pludselig som patient, og de så mig i en sårbar situation.
Jillian Jackson, sygeplejerske

Jillian Jacksons advokat, Marc Malmbak Staunberg fra Elmer Advokat, mener ikke, det er et retssamfund værdigt, at der skulle gå næsten et år før, hun fik erstatning for den arbejdsskade, hun pådrog sig.

 - Det er stærkt kritisabelt, at vi som retssamfund ikke passer bedre på voldsofre, og endda voldsofre, der er blevet forulempet, mens de passede deres arbejde. Det burde have været enkelt at tage stilling til erstatningen længe før. Der er jo ingen tvivl om, hvad hun har været udsat for, og man kunne have givet hende en del af udbetalingen tidligere, så hun ikke behøvede at gå fra hus og hjem, mener advokaten.

"Kollegaer så mig i sårbar situation"

Region Hovedstaden Psykiatri har i kølvandet på gidseltagningen opgraderet kameraovervågningen på afdelingen, men der skal mere til, mener Jillian Jackson. Hun forstår ikke, at Region Hovedstaden har afvist at gå videre med hendes idé om at få indført skjulte og lydløse overfaldsalarmer og kodeord, de ansatte kan bruge i tilspidsede situationer.

- Havde vi været nok mennesker på arbejde, havde konflikten, der udløste gidseltagningen, måske have været forhindret, mener Jillian Jackson.

Hun er stærkt utilfreds med den måde, hendes arbejdsgiver har håndteret sagen på. At hun blev indlagt for sit traume samme sted, hændelsen fandt sted, kalder hun et ”enormt svigt” af Region Hovedstaden.

- Mine kollegaer så mig pludselig som patient, og de så mig i en sårbar situation. Det var ydmygende, og flere af dem reagerede ved at græde, fordi de også var påvirket af hændelsen, som var forgået på deres arbejdsplads. Det hele foregik generelt meget uprofessionelt. Men Frederiksberg Hospital var åbenbart det eneste sted, de kunne tilbyde mig at blive indlagt, siger Jillian Jackson.

Arbejdsgiver: Der var nok på job

Region Hovedstadens Psykiatri vil ikke kommentere Jillian Jacksons indlæggelse, da de har tavshedspligt om patientoplysninger. Men de forklarer, at de løbende diskuterer sikkerheden med medarbejderne på de psykiatriske afdelinger. 

- En af de ting vi løbende vurderer i forhold til sikkerhed er, hvor meget personale der skal være på arbejde inden for de rammer, vi har til rådighed, og vi har vurderet det nuværende antal til at være passende.

- Derudover har vi i samarbejde med medarbejderne indgående overvejet, om der skulle indføres kodeord (på alarmer, red.). Det har vi valgt ikke at gøre, da medarbejderne føler, at det vil være en falsk tryghed, fordi alle skal kunne huske det – også vikarer eksempelvis – og det kan være svært, fortæller Line Duelund, centerchef i Psykiatrisk Center København. 

Gidseltagerne, der begge lider af paranoid skizofreni, har fået en dom på henholdsvis tvangsanbringelse og en behandling.

Erstatningsnævnet skal i løbet af de kommende måneder tage stilling til, om Jillian Jackson skal tildeles en erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

fly letter fra lufthavn i Sydney
Rejser

Flyrejse til “ingen steder”

udsolgt på rekordtid

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille

skilt ved indgang til coronavaccination
Corona

1355 nye smittede

mand sidder i sofa og ser ærgerlig ud
Corona

Ny coronaforskning:
Risiko for
nedsat muskelfunktion

illustrering af bitcoin
Helt vildt

Vildt: Ny kryptovaluta blev 255 milliarder værd på tre dage

billede af en kage
Livsstil

Det her skal du ikke
smide på komposten

en mand bliver vaccineret
Corona

Her kan man blive

vaccineret og
vinde en million

unge mennesker sidder tæt i solen
Corona

I denne gruppe

danskere

raser smitten

der graves mink op med store maskiner
Nyheder

Så graves
der mink op

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds
med sin rolle

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i dag

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

billede af Anders Morgenthaler
TV/Streaming

Tv-serie om gamere:
- Man er stjerne,
når man spiller krigsspil

billede af Elon Musk
Nyheder

Tesla

suspenderer

bitcoin

billede af tina turner som optræder
Kendte

Tina Turner får stor hæder

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost
fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe

Bosse Hall Christensen taler med alvorlig mine og hænder, der gestikulerer.
Kendte

Shu-bi-dua-stjerne

smidt ud igen:

Jeg er dybt skuffet

En læge eller sygeplejerske med en vaccinekanyle i hånden.
Nyheder

Professor:

Ingen grund til 

corona-panik 

Lederen af De Radikale, SF og Socialdemokratiet, Sofie Carsten Nielsen, Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen i snak i Folketinget.
Nyheder

Partiledere burde tage

imod frivillig vaccine

En baby med store blå øjne med en legeklods i munden mens han eller hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Baby-Boom: Så mange

corona-babyer

er kommet til verden

Gepard bag hegn
Dyreliv

Gepard angreb dyrepasser:

Nu strammes reglerne

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies knust:

Har mistet sin

elskede bror

Københavns Rådhus set ude fra
Nyheder

Kommune dropper sexismeundersøgelse

Tegning af Leonardo da Vinci
Nyheder

Lille tegning er 100 millioner værd

Portræt Søren Brostrøm
Nyheder

Brostrøm i sorg:

Mor er død

En mand med sin kæmpestore familie
Helt vildt

Han har 16 koner – og 151 børn

Vaccine fra Novavax
Corona

Ny vaccine forsinkes

Ambulancer på gade
Nyheder

En lærer og flere børn dræbt i skoleskyderi

Kø på motorvej
Rejser

Udsigt til tæt trafik

Gadebillede fra Kina
Nyheder

Kina runder 1,4 milliarder indbyggere

Mænd indsmurt i kolort
Corona

Desperate indere:

Bruger kolort

som coronakur

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula

zirkus nemo
Underholdning

Søren Østergaard: Jeg har det rædselsfuldt

kram
Nyheder

Corona: Englænderne må  kramme igen

Johannes Møllehave
Kendte

Dødsfald: Johannes Møllehave blev 84 år

Jerusalem
Nyheder

Raketter mod Jerusalem

corona
Nyheder

Coronasmitten slår hårdt i Hovedstaden

seng
Kendte

Kendt TV-par: Vi sover ikke sammen

magasinforside med mette frederiksen
Nyheder

Netto-magasin i

shitstorm: Hele

Danmarks Mette

Tingbjerg
Nyheder

København i farezonen - Tingbjerg Sogn lukkes ned

mand med maske står med kanyle
Nyheder

Vaccineplanen

skrider

folk sidder på græsset til festival
Nyheder

Dagens afstemning: 

Går du glip af 

en festival? 

festivalgæster hører musik
Nyheder

Grøn Koncert

aflyser 

fire skuespillere poserer
Film og TV

Han skal afløse

Rasmus Bjerg

bjerbestigere i lang kø på vej op af Mount Everest
Corona

Corona-kaos

på Mount Everest 

person vasker hjulkapsel på bil
Biler

Tips og tricks:

Sådan gør du

bilen forårsklar

tre personer står ved pulte ved pressemøde om corona
Corona

Indkalder til

pressemøde

solsikker på mark
Nyheder

Op til 25 grader:

I dag kommer 

sommeren

leopard blotter tænderne
Dyreliv

Leopard skaber 
panik i storby

vej i borup
Krimi

30-årig

i kritisk tilstand