Statsansatte under kæmpepres: Stakke med arbejde vokser og flere bliver syge
Foto: Peter Clausen/Scanpix/Arkiv
Statsansatte ringer til deres fagforening HK i gråd og vidner om hårdt psykisk arbejdsmiljø. Fem ud af syv af HK stat's lokalafdelinger har modtaget de grædende opkald på én uge i december.

Presset vokser på landets statsansatte. Det bevidner HK Stats lokalafdelinger rundt omkring i landet.

I én uge af december modtag nemlig fem ud af syv af HK stats lokalafdelinger opkald fra grædende medlemmer, der føler sig presset på job. Det skriver HK Statsbladet.

Det drejer sig om et stigende pres på sygemeldte, om medarbejdere der skal løbe ekstra stærkt og ledere, der pisker dem. 

Medarbejdere, der sidder i lokalafdelinger i HK Stat som på daglig, ugentligt eller månedlig basis får opkald fra statsansatte i gråd, fortæller nu om episoderne. 

Mobbet af ledelsen

- Vi har mange sager for tiden, og det er alt fra elever til folk tæt på pensionsalderen. Det er, som om det er eksploderet. Vi har mange, der er hårdt ramt. Flere ringer og græder, og flere bliver sygemeldt. 

Sådan fortæller Lisbeth Holm, der er faglig konsulent i HK Stats største lokalafdeling, Hovedstaden, til HK Statbladet.

Men Hovedstaden er langt fra de eneste, der vidner om pressede statsansatte. 

Faglig konsulent i Midt og Vestjylland Lillian Fredholm har også haft triste statsansatte i røret. Hun fortæller om, hvordan de føler sig slået i hovedet ovenfra: 

- Nogle føler sig mobbet af ledelsen, fordi de ikke kan nå alle deres arbejdsopgaver. De magter det ikke mere og siger "jeg kan ikke arbejde hurtigere". Det er ikke kun medarbejderne på over 60, men også unge, der siger, at de ikke kan nå alle deres arbejdsopgaver, siger Lillian Fredholm til HK Statbladet. 

Er du syg nok til ikke at arbejde? 

I Østjylland fortæller faglig konsulent Jytte Gaardsted også, at hun får flere opkald om ugen.

Domstolene er lige nu meget pressede, fortæller hun, på grund af bandekrige. 

- Der er afsat flere midler til politi og fængsler, men det er som om, politikerne har glemt, at de kriminelle skal i retten, før de kommer i fængsel. Det er helt vildt i år, og betyder, at stakkene vokser, og vores medlemmer er pressede. Vi har desværre også set flere langtidssygemeldinger, siger hun. 

I HK Sjælland afdelingen, hvor Kurt Bosse sidder, er det et andet område, der rør sig.

Han har blandt andet haft to sygemeldte statsansatte i røret:

- Det ene var en sag, hvor en leder bad om at få lov at kontakte en sygemeldt HK'ers psykolog og høre, hvad det er, de taler om. Lederen vil gerne vide, om medlemmet er sygt nok til ikke at arbejde. I et andet tilfælde ville en leder ikke tro på en lægeattest, fordi han ikke selv mente, at medarbejderen var syg nok til at være sygemeldt.

I Hovedstaden fortæller Lisbeth Holm dog også om ledere, der selv er pressede, så det går ud over medarbejderne. Lige nu har hun mange sager fra pressede universitetsansatte.