Spar 2.400 kr: Motorcykel-ræs for AMU-kroner

Arbejdsliv
Brug af vægtforskydning, korrekt afstemning af hastighed og brug af bremse og gas i sving er nogle af de ting, som motorcyklister kan lære på et AMU-kursus på Ring Djursland. Men den type kursus er i virkeligheden tiltænkt postansatte, som kører på knallert eller trehjulet el-cykel. (Foto: FOTO: Polfoto arkiv/René Schütze)

Det er meningen, at AMU-kurser skal hjælpe folk på jobbet. Men jysk erhvervsskole tilbyder køretekniske kurser for motorcyklister støttet med AMU-kroner. Ministeriet har trukket det gule kort.

På erhvervsskolen Tradium i Østjylland kan motorcyklister købe et to-dages køreteknisk kursus for 2.600 kroner.

Men der findes en billigere måde at få kurset på.

I motorcykelmagasiner og på motorcykelklubbers hjemmesider har skolen nemlig reklameret med et tilsyneladende identisk AMU-kursus, hvor deltagere kun skal betale 220 kroner.

Men det er svært at finde argumenter for, at skattepenge skal gå til, at motorcyklister kan lære om kontrastyring, ideallinjer og korrekt afstemning af hastighed.

Det udløser nu et gult kort fra Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, som skal forhindre misbrug af de mange hundrede millioner kroner, som bruges til støtte af efteruddannelse gennem AMU-kurser.

- Vi har ikke belæg for at sige, at det er Moto Guzzi-klubben, der er på besøg for at køre ræs på et AMU-kursus. Men vi har fundet anledning til at indskærpe over for skolen, at de ikke kan anvende den markedsføring, det ordvalg og de medier, som de har gjort her, siger chefkonsulent Michael Østergaard.

Postmænd på motorcykler

"Køreteknik i verdensklasse", står der i annoncematerialet om kurset, som kræver motorcykelkørekort, og frister med billeder af hurtige racermotorcykler i skarp sidelæns drejeposition.

Men hvordan det reelt skulle forbedre chancerne for at fastholde eller søge nyt arbejde, er svært at forklare.

Det såkaldte kursusmål hedder 'Køreteknik for to- og trehjulede køretøjer', og er ifølge myndighederne primært målrettet postansatte, som kører knallert eller trehjulede el-cykler.

Postdanmark oplyser til Avisen.dk, at ingen af deres knallerter eller køretøjer kræver motorcykelkørekort.

Postansatte kan altså ikke komme med på kurset, med mindre de som privatpersoner har et motorcykelkørekort. Motorcykelbetjente må heller ikke være med, fordi deres uddannelse er for lang til AMU-kurser.

Udover at kritisere markedsføringen af kurset har Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen nu bedt Industriens Fællesudvalg om at revidere det pågældende kursusmål.

- Det er udviklet til posten, fordi de begyndte at køre meget på knallerter. Og det har jo ikke noget med motorcykler at gøre. Så vi skal ind og revidere det her, så der ikke kan opstå misforståelser, siger Kaj Andersen, der er uddannelseskonsulent fra 3F og formand for det postale udvalg under Industriens Uddannelser.

Erhvervsskole afviser snyd

Indtil for få år siden var AMU-systemet plaget af omfattende svindel og misbrug af støttekroner.

LÆS OGSÅ: Din lokale handelsskole snyder med AMU-penge

Private kursusfirmaer stod bag de værste fiduser, men mange erhvervsskoler fik også ridser i lakken, fordi de som en slags AMU-købmænd kunne tjene penge på at handle kurser videre til private.

LÆS OGSÅ: "Sådan svindler vi sammen"

Hos Tradium afviser administrerende direktør Tage Andersen, at der er tale om snyd.

- Grunden til det særlige fokus er naturligvis, at der for år tilbage var nogle skoler, der kom til at hæve nogle bevillinger, som de ikke skulle have gjort. Men der er slet ikke mistanke om, at vi hæver uberettigede midler på den måde, siger han.

"Ikke særlig heldigt"

Tradium udbyder seks AMU-kurser fra april til juli, som finder sted på det køretekniske anlæg Ring Djursland på nøjagtig samme datoer, som det almindelige køretekniske MC-kursus.

LÆS OGSÅ: Sådan har AMU-skolerne svindlet

Ifølge Tage Andersen er der tale om to helt forskellige kurser, som afholdes parallelt for bedre at udnytte kapaciteten på det køretekniske anlæg.

- Vi kan godt se, at den annonce, vi fik lavet, ikke var helt heldig, fordi man kan blive forvirret over, om man skal tilmelde sig AMU eller selv betale. Det er vi ved at udrede nu og henvender os konkret til dem, der har tilmeldt sig kurset, for at sikre, at alt foregår efter bogen, siger han.

LÆS OGSÅ: Jysk erhvervsskole om MC-kursus: Det er ikke AMU-fup

Her kan du se annoncen for Tradiums MC-kursus.

MC-kursus på det offentliges regning
  • AMU-Arbejdsmarkedsuddannelser er offentligt finansieret efteruddannelse til ufaglærte og faglærte.
  • Kursister eller deres arbejdsgiver skal kun betale et mindre deltagergebyr for at være med.
  • Erhvervsskolen Tradium i Randers tilbyder som de eneste i Danmark kurset 'Køreteknik for to/tre-hjulede køretøjer' som AMU.
  • Som almindeligt køreteknisk kursus for motorcyklister koster det 2.600 kroner at deltage, men som AMU-kursus koster det kun 244 kroner.
  • Kurset tager to dage, og man skal have motorcykelkørekort for at deltage.
  • Næste kursus afholdes den 27. og 28. april.
Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand