Tidligere køreskolechef: Sådan snød vi staten

Uddannelse
"Man bliver enormt betaget af al deres professionalisme, drive og dygtighed. Der går et stykke tid, før du opdager de sorte sider," siger Anders Christiansen om ejerne af køreskole-imperiet TUC. (Foto: Foto: Privat)

Ejerne af den skandaleplagede køreskole TUC er så dygtige, at de kan sælge sand i Sahara. TUC en farlig kombination af topadvokater og virkelig intelligente mennesker, fortæller tidligere ansat om AMU-systemets største tilskudssluger.

"Du kan nøjes med at kald det sjusk eller fiduser, men for mig at se er det åbenlyst, at der er tale om regulær svindel. Mine observationer sammenholdt med ministeriets vurderinger lader ingen tvivl tilbage."

Anders Christiansen har ikke mange pæne ord til overs for sin tidligere arbejdsgiver TUC A/S og de metoder, som de bruger til at tiltrække et rekordstort offentligt tilskud til AMU-kurser.

Det skulle da lige være, at indehaverne er enormt dygtige forretningsmænd, der driver benhård business på ryggen af et tillidsbaseret offentligt tilskudssystem.

"Man bliver enormt betaget af al deres professionalisme, drive og dygtighed. Der går et stykke tid, før du opdager de sorte sider," fortæller han.

Kolleger kunne ikke gennemskue fidusen

Anders Christiansen var ansat som regionchef for den private køreskole TUC i halvandet år indtil udgangen af 2010.

I dag er han selvstændig rådgiver i transportbranchen, men fortæller nu åbent om de ting, han oplevede som betroet medarbejder hos TUC, der har gjort sig bemærket i en stribe sager om kreativ omgang med offentlige kursuskroner.

"Det her er AMU-systemets IC4-skandale. Systemet kan ikke holde til det her misbrug i længden, derfor forsøger jeg af al magt at råbe ministeriet op," siger Anders Christiansen.

Ifølge Anders Christiansen var det de færreste medarbejdere hos TUC, der var klar over, at mange af køreskolens AMU-kurser foregik i strid med reglerne.

Amerikansk sælgerstemning

Hele AMU-systemet er baseret på komplicerede regler, og det tog lang tid, før han selv indså, at det var mere end enkeltstående tilfælde, når der for eksempel blev indhentet tilskud til en dag mere, end et kursus varede.

"Men når man har været i firmaet i et stykke tid, finder man ud af, at de konstant udfordrer systemet, Og de går ikke bare til stregen, de går langt over den," siger han.

For de fleste af Anders Christiansens kolleger hos TUC fyldte følelesen af at være del af en nyskabende succesvirksomhed dog mere end et sæt komplicerede regler.

"Der herskede sådan en amerikansk sælgerstemning, hvor der blev klappet og heppet, når nogen havde solgt et kursus," fortæller Anders Christiansen.

Firehjulstrækkere på hvide plader

Ejerkredsens milliondyre firehjulstrækkere på hvide plader fuldendte indtrykket af, at AMU-køreskolen var en bragende succes.

Problemet er, mener Anders Christiansen, at du som kursusudbyder i AMU-systemet kun har én arbejdsgiver: Undervisningsministeriet.

Det er dem, der betaler tilskud til kurserne og arbejdstabsgodgørelse til de virksomheder, der sender deres ansatte på efteruddannelse.

"Den her agressive sælgermentalitet er fin nok, ja faktisk uundværlig, hvis du sælger telefonabbonementer. Men når du agerer i et uddannelsessystem, der er baseret på tillid, skal du være klædt i hvidt. Og det er de her fyre altså ikke," siger han.

Ægget hundser rundt  med hønen

TUC-ledelsen afviser selv, at der på noget tidspunkt bevidst er handlet i strid med reglerne. Bestyrelsesformand Morten Mathiesen fastholder, at sagerne om tilbagebetaling af tilskud alene handler om en forskellig opfattelse af reglerne.

Det argument understreger ifølge Anders Christiansen, hvor stor en magtfaktor TUC er blevet i den danske AMU-branche.

"Det er nu ægget, der forsøger at fortælle hønen, hvordan reglerne skal fortolkes. I forhold til ministeriets kontrol og sanktioner udgør TUC en farlig kombination af topadvokater og virkelig intelligente mennesker," siger han.

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand