Ny fupanklage: Sygehus fik regning på 1,2 mio

Nyheder fra Avisen.dk
Myndighederne har sat offentlige institutioners brug af kursuskroner under lup. (Foto: FOTO: Polfoto/Jan Dagø)

Det er ikke bare plejehjem, som har fået regninger for efteruddannelse, som staten allerede har betalt. Myndighederne slår nu også alarm over kurser for ansatte på Aalborg Universitetshospital.

1,2 millioner kroner. Eller hvad der svarer til fire rengøringsfolk i et år. Så meget har Aalborg Universitetshospital betalt til et privat kursusfirma, som har arrangeret efteruddannelse for rengøringspersonalet.

Men de kurser har skatteborgerne allerede betalt en gang, mener Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, som skal sikre, at der ikke fuppes med offentlige tilskud til efteruddannelse.

Myndigheden betragter det som en alvorlig sag, og føjer dermed endnu et eksempel til listen over offentlige institutioner, som angiveligt betaler samme kursus til ansatte to gange.

Læs også: Firmaer anklages for millionfup på plejehjem

"Vi vurderer, at de pågældende kunder har fået AMU-undervisning efter reglerne, men at der samtidig kan være opkrævet betaling for ydelser, der allerede er betalt for via AMU. Det virker som om, at kunden har betalt for en ydelse, der allerede er betalt for en gang," siger chefkonsulent Michael Østergaard.

Sygehus: Vi er ikke blevet snydt

En stikprøvekontrol af såkaldte AMU-kurser for ansatte på 16 plejehjem har fået kontrolmyndigheden til at slå alarm.

Plejehjemmene betalte op til 700.000 kroner til private firmaer for kurser, som allerede var betalt med offentlige tilskud og af arbejdsgivernes egen deltagerbetaling.

Selv om firmaerne kun er tilladt at opkræve penge for eksterne konsulentydelser, var alle forstandere efterfølgende af den opfattelse, at de havde betalt for selve kurserne.

På Aalborg Universitetshospital forholder det sig dog anderledes. Her understreger Susanne G. Sørensen, der er chef for rengørings- og serviceafdelingen, at betalingen på 1,2 millioner kroner til firmaet Institut for Psykisk Arbejdsmiljø (IPA) omfatter sparring med ledelsen og andre ydelser ud over selve kurserne.

"Jeg føler mig ikke snydt. Vi har jo selv bedt dem om at komme. Og ja, vi har betalt noget ekstra, fordi de (kursusfirmaet, red.) kunne give os noget mere," siger hun.

Hospitalet oplyser, at 300 medarbejdere har været på kursus i 12 dage, hvilket svarer til en kursuspris per medarbejder på 3.776 kroner.

Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen vurderer dog sagen med samme alvor som de 16 plejehjem, og har alarmeret Økonomi- og Indenrigsministeriet, som er øverste ansvarlig for kommuner og regioner.

Kursusfirma afviser kritik

Direktøren for IPA afviser, at kursusfirmaet har opkrævet penge for ydelser, som allerede er inklusiv i AMU-kurserne.

"Kunderne køber jo en tillægsydelse. Vi får penge for alt det, som ligger rundt om, undtagen AMU-kurset," siger Louis Noel.

"Vi holder os inden for det, vi må. Det er jo dine og mine penge, men jeg føler altså på ingen måde, at vi misbruger systemet," siger han.

"Lugter af fup og kanel"

Myndighedernes bekymring vækker dog forståelse hos Jan Sjøstrand, der selv ernærer sig som privat kursusudbyder og konsulent og har mange års erfaring med det skandaleplagede AMU-system.

Læs også: Se hvordan AMU-svindlerne malker statskassen

"Det lugter langt væk af fup og kanel," siger han.

Reglerne kræver, at undervisere på AMU-kurser skal være ansat af en offentlig erhvervsskole. I både sagen om de 16 plejehjem og Aalborg Sygehus har underviserne været ansat som timelærere, mens de samtidig har arbejdet som konsulent for det private kursusfirma.

Men timelærernes dagsløn på omtrent 2.000 kroner ligger langt fra de 11.800 kroner per dag, som Aalborg Sygehus for eksempel er blevet opkrævet for et kursusforløb på 100 dage.

Og det er her, fidusen ligger begravet, vurderer Jan Sjøstrand.

"Det er åbenlyst, at firmaerne her bruger AMU-systemet som løftestang til store private honorarer, som de ellers ville have meget vanskeligt ved at få nogen til at betale. Så jeg forstår i allerhøjeste grad myndighedernes reaktion," siger den erfarne kursuskøbmand.

FORSTÅ FIDUSEN
  • Avisen.dk har fået aktindsigt i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens materiale om stikprøvekontrol af kurser for ansatte på 16 plejehjem, samt på Ålborg Universitetshospital.
  • Tilskud til AMU-kurser kanaliseres gennem erhvervsskolerne - såkaldte AMU-centre, som også har pligt til at forhindre misbrug.
  • Arbejdsgivere skal selv betale 180 kroner per ansat for en dags kursus (deltagerbetaling), men bliver samtidig kompenseret for en del af den tabte arbejdstid gennem VEU-godtgørelse.
  • Al aktivitet vedrørende kurser, undervisning og undervisningsmateriale finansieres gennem taxametertilskud til erhvervsskolen og deltagerbetaling.
  • Private kursusfirmaer må kun kræve betaling for ekstraordinære ydelser som rådgivning omkring kurset og administration af VEU-godtgørelse.
  • De 16 plejehjemmen er blevet opkrævet mellem 200.000 og 700.000 kroner.
  • Alle plejehjemsforstandere har efterfølgende troet, at regningen var betaling for hele kurset.
  • Ålborg Universitetshospital har betalt 1,2 mio. kr. for en kursusrække. Her mener ledelsen ikke, at betalingen omfatter AMU-kurserne, men derimod konsulentbistand og sparring med ledelsen.
Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand