Politikere kræver AMU-fartbøller bremset

Nyheder fra Avisen.dk
Storkøreskolen TUC har gjort sig bemærket ved en lang række sager om uberettiget brug af tilskudsmulighederne til AMU-kurser. Det får nu Enhedslisten op i det røde felt. (Foto: Foto: Søren Elkrog Friis)

Støtteparti udfordrer Antorini. Kræver bedre kontrol med kursusfup hos AMU-branchens største tilskudssluger.

Rigsrevisionen har netop slået fast, at der på trods af skærpet tilsyn fortsat ikke er godt nok styr de offentlige tilskud til AMU-kurser, der i årevis har været genstand for massivt misbrug.

Det får nu både LO og Enhedslisten til at kræve en strammere kurs over for de private firmaer, som tegner sig for en overvægt af sagerne om kursusfup.

"Vi må desværre erkende, at der fortsat ligger en udfordring i at kvalitetssikre især de private udbydere. Det er helt afgørende, at vores enestående efteruddannelsessystem for lønmodtageren nu får genoprettet renomméet," siger LO-sekretær Ejner K. Holst i en pressemeddelelse.

"Smaskhamrende forkert"

Udgangspunktet for misbrugsskandalen er en reform af AMU-systemet i 2003, der gjorde de offentlige skoler til selvejende institutioner og samtidig gav private firmaer adgang til markedet for AMU-kurser.

Enhedslisten er principielt imod liberaliseringen af AMU-systemet, men vender nu især deres forargelse mod storkøreskolen TUC.

Tidligere i denne uge kunne Avisen.dk afsløre, at TUC-koncernen med op til 100 millionr kroner i årligt tilskud er den suverænt største tilskudssluger, men samtidig holder brancherekorden i sager om uberettiget tilskud.

Enhedslistens AMU-ordfører Henning Hyllested kalder det "smaskhamrende forkert", at et privat firma som TUC har fået fri tøjler til at indtage AMU-systemet.

"Nu får vi syn for sagen, når vi privatiserer på uddannelsesområdet, åbner vi op for snyd af misbrug af den her karakter," siger han.

Storkøreskole har fået for lang snor

Henning Hyllested afkræver nu Børne- og Undervisningsminister Christine Antorini (S) svar på, hvordan hun forholder sig til køreskolens rekordvækst og kreative omgang med kursuskroner.

"Ministeriet har været for langmodige i forhold til TUC, så nu ønsker jeg en klar tilkendegivelse fra ministeren af, om hun for alvor ønsker at gøre noget ved det her problem," siger han.

I forbindelse med Rigsrevisionens kritik har Christine Antorini allerede lovet akut handling på en række områder.

Til foråret ventes ministeren at fremsætte et lovforslag, som vil skære reglerne for AMU-kurser ud i pap, og samtidig skabe større klarhed omkring sanktioner over for brug af tilskud i strid med reglerne.

Lovændring på vej

AMU-ordfører for SF Lisbeth Bech Poulsen mener, at der som følge af loven vil ske en klar opstramning af reglerne.

Hun mener dog på linje med Enhedslisten, at det kan blive nødvendigt med en særlig indsats over for TUC.

"Det er meget bemærkelisesværdigt, at der er én aktør, der står for så meget af det her svindel. Det skal der selvfølgelig kigges nærmere på," siger hun.

AMU-skandalen
  • Systemet for tilskudsberettiget efteruddannelse - de såkaldte AMU-kurser - har gennem de seneste år været omdrejningspunkt for en lang række afsløringer af svindel og misbrug med de offentlige kursusmillioner.
  • Udgangspunktet for skandalen er en reform af AMU-systemet i 2003, der gjorde de offentlige skoler til selvejende institutioner og samtidig gav private firmaer adgang til markedet for AMU-kurser.
  • Rigsrevisionen har netop udgivet en rapport, der placerer hovedansvaret på Undervisningsministeriet, som i perioden 2005-2008 forsømte sit tilsyn.
  • Rigsrevisionen kritiserer dog også den nuværende forvaltning for fortsat ikke at have tilstrækkeligt styr på, om de offentlige kursuskroner anvendes korrekt.
Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand