Bombe i OK-forhandlinger: Aflyser alle møder
- Vi sætter overenskomstforhandlingerne på stand by og aflyser de forhandlingsmøder, der ligger først i januar, siger formand for FOA Dennis Kristensen. Foto: Torkild Adersen/Scanpix/Arkiv
De faglige organisationer for offentligt ansatte møder ikke op til kommende overenskomstforhandlinger, melder de ud fredag.

De faglige organisationer for offentligt ansatte sætter fredag en stopper for overenskomstforhandlinger. Det sker i utilfredshed med manglende arbejdstidsaftale for lærere og undervisere. 

- Vi sætter overenskomstforhandlingerne på stand by og aflyser de forhandlingsmøder, der ligger først i januar. 

Sådan lyder den kontante udmelding fra Dennis Kristensen, der er formand for FOA. Han er også næstformand for de offentligt ansattes forhandlingsudvalg, der skulle forhandle overenskomst med stat, kommuner og regioner efter nytår. 

Men nu er de første forhandlingsmøder aflyst. 

Ikke til forhandling 

FOA og de andre faglige organisationer for offentligt ansatte sætter en stopper for forhandlingerne, inden de reelt er gået i gang, på grund af en manglende arbejdstidsaftale for landets lærere og undervisere, forklarer Dennis Kristensen. 

- Jeg håber, KL og Moderniseringsstyrelsen nu forstår, vi mener det alvorligt. Nu skal lærerne have den arbejdstidsaftale. Og det er ikke til forhandling, lyder det fra Dennis Kristensen. 

Tilbage i 2013 blev lærernes arbejdstidsaftale fjernet, og det er ikke siden lykkedes lærere og undervisere at få en ny aftale i hus. Idag er det fortsat lovindgrebet fra 2013, der sætter rammerne for arbejdstiden. 

- Vi vil give lærerne den nødvendige støtte denne gang. I 2013 levede vi ikke op til forventningerne, da lockouten kom bag på os alle. Men den solidaritet, lærerne ikke fik dengang, kan vi alle stå og mangle. Vi har brug for hinanden på kryds og tværs, siger Dennis Kristensen. 

Fælles krav 

De faglige organisationer for offentligt ansatte, der blandt andre tæller 3F, DSR og FOA er samlet i Forhandlingsfællesskabet og har svoret fælles solidaritet op til overenskomstforhandlingerne, hvor de samlet stiller krav til gavn for de enkelte organisationer. 

- Hvis og når forhandlingerne går i gang, så er vi nu for første gang fælles om at kræve eksempelvis ligeløns-pulje til sosuerne og betalt frokostpause til statsansatte. Vi har alle særlige interesser, som vi nu væver sammen i fælles krav, siger Dennis Kristensen. 

Han mener, at det stærke solidaritetsbånd mellem de faglige bevægelser er opstået efter år, hvor arbejdsgiverne har strammet garnet over for de offentligt ansatte. 

Ikke bange for konflikt

- Nok er nok. De offentligt ansatte har nået en grænse. De vil ikke længere finde sig i at skulle løbe stærkere og stærkere og døje med stress på grund af urimelige krav fra arbejdsgiverne, siger Dennis Kristensen. 

Han afviser ikke, at det kan ende med en storkonflikt. Og han er overbevist om, at de offentligt ansatte er klar til at tage kampen op og lægge arm med arbejdsgiverne. 

- Kommer der konflikt, så kommer der konflikt. Arbejdsgiverne har fremprovokeret en masse vrede og frustrationer, der gør, at vi nu står endnu stærkere sammen. 

OK 18

Ny offentlig overenskomst 2018

745.000 ansatte i kommuner, regioner og staten skal have forhandlet nye aftaler om løn og arbejdsvilkår på plads i løbet af de kommende måneder.

 

* Aftalen omhandler forhold som løn, arbejdstid, ferie, efteruddannelse, indbetaling til pension, særlige rettigheder for seniorer og vilkår under sygdom og barsel.

 

* Der forhandles typisk om nye aftaler hvert andet eller tredje år. 

 

* Forhandlingerne er startet i løbet af efteråret, hvor de faglige organisationer formulerer og prioriterer krav på vegne af medlemmerne.

 

* Herefter koordineres fælles krav i forhandlingsfællesskaberne på det statslige, det kommunale og regionale område. 

 

* Forhandlingerne går for alvor i gang i midten af december, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere udveksler krav. 

 

* Forhandlingerne er planlagt til at være afsluttet med udgangen af februar.

 

* Hvis parterne på et område ikke selv kan blive enige, overgår forhandlingerne til Forligsinstitutionen.

 

* Hvis enten arbejdsgiverne eller lønmodtagerne forkaster et mæglingsforslag fra Forligsinstitutionen, bliver der konflikt. 

 

* I sidste ende kan en konflikt ende med, at regeringen må blande sig og løse konflikten med et lovindgreb.

 

Kilder: Offentligt Ansattes Organisationer (OAO), Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (Faos) på Københavns Universitet, Ritzau.

UDVID