Sosu-Simones jul: "Det er lidt vemodigt - men jeg elsker mit job"

Arbejdsliv
- Nogle borgere sidder jo alene juleaften. Så helt personligt, vil jeg gøre noget ekstra ud af det, siger sosu-hjælperen Simone Jeppesen, der skal arbejde juleaften. (Foto: Foto:Privat )
Sosu-hjælperen Simone Jeppesen kommer til at savne familien juleaften, hvor hun har aftenvagt. Til gengæld vil hun hygge ekstra meget om de ældre, der sidder alene juleaften.

De fleste tilbringer juleaften i familiens skød med julemad og dans om træet. Men der er også dem, der må undvære julehyggen og i stedet trække i arbejdstøjet om aftenen den 24. december. 

En af dem er 23-årige Simone Jeppesen fra Næstved. 

Hun er social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen, og skal for første gang i sit liv ikke være sammen med familien juleaften. I stedet møder hun ind på aftenvagten klokken 16 og får fri klokken 24. 

Det er ikke hendes eget ønske at undvære julen, men juleaften falder uheldigvis sammen med hendes aftenvagt i det faste arbejdsskema. Og jobbet skal jo passes, også selvom det bliver svært at undvære familien, fortæller Simone Jeppesen. 

- Det er trist, for jeg har altid holdt jul med familien. Og det er lidt vemodigt at skulle være væk fra dem i år, siger Simone Jeppesen. 

Vil hygge ekstra meget om borgerne 

Hun plejer at holde jul med sin mor, sine to søskende og mostre, onkler og kusiner. 

- Vi har altid været sammen juleaften. Og de synes også, det er trist, jeg ikke kommer med i år. 

Simone Jeppesen får ikke ekstra tillæg for at arbejde juleaften udover det normale søndagstillæg. Til gengæld bliver der serveret julemad for hende og kollegerne på aftenvagten. 

Selvom hun kommer til at savne familien, så tror hun alligevel på, det bliver hyggeligt at skulle arbejde på denne specielle aften. Og hun vil gøre sit til, at de borgere, hun kører ud til, får en ekstra god aften. 

- Nogle borgere sidder jo alene juleaften. Så helt personligt, vil jeg gøre noget ekstra ud af det. Måske snakke lidt mere med dem og ønske dem en god jul. Hvis de vil have noget andet mad, end hvad de plejer, vil jeg lave det til dem. Selvom vi ikke har lang tid, så jeg vil forsøge at hygge ekstra meget om dem, siger Simone Jeppesen og tilføjer: 

- De skal jo også mærke, det er jul. 

Selvom de skæve arbejdstider er et uundgåeligt vilkår i sosu-faget, så får det ikke Simone Jeppesen til at overveje at skifte branche. 

- Jeg elsker mit job for meget. Så det tager jeg med, siger Simone Jeppesen, der har tænkt sig at fortsætte så længe fysikken rækker. 

- Jeg elsker, at jeg er med til at give borgerne tryghed og omsorg. Så jeg bliver, så længe jeg holder til det, siger hun. 

Kolleger med børn burde skånes

Skønt Simone Jeppesen endnu ikke har børn, så mener hun, at kolleger med små børn derhjemme burde have fortrinsret til at holde fri i julen. 

Det samme mener 41,4 procent af danskerne ifølge ny meningsmåling, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk. 

Her er 1.021 repræsentativt udvalgte danskere blevet spurgt ind til, om ansatte med hjemmeboende børn bør have fortrinsret til at få fri fra arbejde på helligdage i forbindelse med jul og nytår. 

Det svarer 46,8 procent nej til, mens 41,4 procent svarer ja på spørgsmålet. 

Bør ansatte med børn have fortrinsret til at holde fri?

I en meningsmåling, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk, har 1.021 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år svarede på følgende spørgsmål: 

Bør ansatte med hjemmeboende børn have fortrinsret til at få fri fra arbejde på helligdage i forbindelse med jul og nytår? 

Ja: 41,4 procent 

Nej: 46, 8 procent 

Ved ikke: 11,9 procent 

 

Undersøgelsen er gennemført i perioden 13-19. december 2017

Kilde: Wilke 

UDVID

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen